Bugün İnsan Hakları Günü…

Olaylar
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin yayınlanmasından bugüne, İnsan Hakları alanında oluşturulan bunca müktesebata rağmen ne yazık ki yeterli gelişme sağlanamadı. 10 Aralık...
EMOJİLE

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin yayınlanmasından bugüne, İnsan Hakları alanında oluşturulan bunca müktesebata rağmen ne yazık ki yeterli gelişme sağlanamadı.

10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Örgütü “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi”ni kabul ve ilan etti.  İnsan Hakları Beyannamesi 30 maddeden oluşuyor. Bu beyanname insana değer veren, özgürlük, eşitlik tanıyan duyuru olarak kabul ediliyor.

İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan, insanın insan olmak haysiyeti ile sahip olması gereken hakların hepsine “ İnsan Hakları” deniliyor. Dünya üzerinde insan haklarını kabul edenlerin, insan haklarını ne kadar uyguladığı ise ayrı bir tartışma konusu…

BUGÜN İNSAN HAKLARI GÜNÜ

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 10 Aralık 1948 yılında İnsan Hakları Evrensel Bildirisini kabul etti. 10 Aralık ile başlayan hafta Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde İnsan Hakları Haftası olarak kutlanıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen bildiri ile insanların daha bağımsız yaşamaları öngörülmüş, bu 30 maddelik bildiriye uyulması konusunda gerekli yasal düzenlemenin yapılması istenmiştir.

TÜRKİYE BİLDİRİYE İMZA ATAN İLK ÜLKELER ARASINDA

Türkiye, Birleşmiş Milletlerin kurucu üyelerinden birisi olarak İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni ilk onaylayan ülkeler arasında yer almış ve insan hakları konusundaki önemli sözleşmelerin büyük bölümüne taraf olmuştur.

İnsan hakları ve temel özgürlükler alanında diğer demokrasilerle aynı değer ve amaçları paylaşan Türkiye, insan hakları standartlarının en yüksek düzeye getirilmesi amacıyla son yıllarda birçok önemli adım atmıştır.

KAN VE GÖZYAŞI BU YIL DA DİNMEDİ

İnsan Haklarından bahsettiğimiz bugünde de, Filistin, Irak ve Afganistan gibi ülkelerde kan ve gözyaşı dinmezken, Afrika gibi birçok ülkede de açlık devam ediyor.

Ülkemizde ise birçok alanda insan hakları adına önemli adımlar atılırken öte yandan birçok temel sorun henüz çözümlenemedi. Gelir dağılımında adalet, vatandaşları arasında eşitlik tam anlamı ile sağlanamadı.

Dünya küresel tahribat karşı karşıya kalırken, “Silahlanma yarışı, çevre tahribatı, zorunlu göçler, insan kaçakçılığı, kadın ve çocuk istismarı, fuhşun yaygınlaşması, cinsel sapkınlıklar, uyuşturucu ticareti gibi birçok sorun ise toplumların bugününü ve geleceğini karatmaya devam ediyor.