Bşk. Yıldız, Sancak Gençlik Derneği’ni anlattı

Olaylar
Engin Dinç’in röportajı Bayrampaşa’da gençlere yönelik hizmetler dur durak bilmiyor. Son olarak kısa bir süre önce kurulan Sancak Gençlik Derneği tarafından oluşturulan Sancak Gençlik Eğit...
EMOJİLE

Engin Dinç’in röportajı

Bayrampaşa’da gençlere yönelik hizmetler dur durak bilmiyor. Son olarak kısa bir süre önce kurulan Sancak Gençlik Derneği tarafından oluşturulan Sancak Gençlik Eğitim Merkezi de faaliyetlerine başladı. Sancak Gençlik Derneği’nin kuruluşunda en büyük çabayı sarfeden isim olan AK Parti Bayrampaşa İlçe Başkanı Cemil Yıldız’la derneğin kuruluş hikayesini ve AK Parti olarak ilçe halkı ve gençlere yönelik politikalarını konuştuk.

Başkan Cemil Yıldız’la yaptığımız röportajda öncelikle Sancak Gençlik Derneği’nin kuruluş hikayesini dinledik. Sancak Gençlik Derneği, Bayrampaşa’nın Yıldırım Mahallesi ile Kartaltepe Mahallesi sınırında geçtiğimiz günlerde hizmete girdi. Derneğin tanıtımı Bayrampaşa Şehir Parkı içinde yer alan Mihver Restaurant’ta düzenlenen yemekli toplantıyla yapıldı. Toplantıya AK Parti Bayrampaşa İlçe Başkanı Cemil Yıldız, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, Bayrampaşa Kaymakamı Gökhan Gözen, Bayrampaşa Milli Eğitim Müdürü Kenan Kırali, Bayrampaşa Bosna Sancak Derneği Başkanı Zahit Büyükbayrak, Sancak Dostları Platformu Başkanı Salih Akgül, Yıldırım Bosna Başkanı Saffet Eryüz, Sancak Spor Başkanı Zülfü Koşut gibi isimlerin de aralarında bulunduğu davetli topluluğu katıldı. 

Sancak Gençlik Derneği tarafından oluşturulan Sancak Gençlik Eğitim Merkezi’nde okul derslerinden sosyal aktivitelere kadar çok geniş bir yelpazede faaliyet gösterilecek. Sancak Gençlik Derneği’ne 5 hafta gibi bir sürede 600’ün üzerinde öğrencinin aylık sadece 20 lira karşılığında kayıt yaptırdı. Gençlere yönelik bu güzel hizmetin en önemli mimarı AK Parti Bayrampaşa İlçe Başkanı Cemil Yıldız, derneğin kuruluşundaki ayrıntıları anlattı.

Sancak Gençlik Derneği ne zaman kuruldu? Kuruluş amacı neydi?
Ben, Cemil Yıldız olarak gençlerle iletişim kurma, gençliğin eğitimi ve uzun vadede Türkiye’nin yapı taşları olmaları gerektiği konusunda kafa yoran kardeşlerinizden bir tanesiyim. Siyasi çalışmalar yaparken aynı zamanda yönetim kademesinde bulunduğum her yerde mutlaka birinci sıraya hep gençleri koymuşumdur, gençlerle uğraşmışımdır.

Bu manada Bayrampaşa Belediyemiz’in kurduğu Bayrampaşa Bilim Merkezi’nin, BAYGEM’in, Bayrampaşa Bilgi Merkezi’nin, hatta Bayram Yuvaları’nın kuruluşlarında çok temelde, çok aktif yani fikir bazından tutun; imalatlarına, onların fiziksel düzenlemesinin yapılmasına, hatta açılışlarına sonrada eğitim düzenlerine kadar çok noktasında görev almış olan bir kardeşinizim. Yine aynı şekilde dışarıda belediye ile alakalı olmayan sivil toplum kuruluşlarımızın, gönüllü teşekküllerin, idealist insanların bir araya gelerek kurdukları Liman Eğitim Merkezi’nin kuruluşunda görev aldım. Liman’a göre çok daha az olsa da MİM Yani Muradiye İlim Merkezi’nin kuruluşunda görev aldım. Muradiye İlim Merkezi ve Liman’ın kuruluşu çok göz doldurdu, çok hoşuma gitti.

SancakGEM Başkanı Ömer DenizBunu Bayrampaşa’da yaygınlaştırmak gerektiğini, bir tane Yıldırım Mahallesi-Kartaltepe civarında, birini de Altıntepsi civarında yapmayı düşündüm. Kartaltepe ve Yıldırım Mahallesi bölgesinde bir gençlik kuruluşu açalım fikri kafamızda doğdu. Bu arada uzunca bir zamandır Bosna Sancak Derneği’nde bulunan, derneğin Gençlik Kolları Başkanlığını yapmış Ömer Deniz kardeşimiz ve ekibi ile zaman zaman toplantılarımız, sohbetlerimiz oluyordu. Bu toplantılarda daha çok Türkiye’ye, dünyaya dair gelecek hayallerimizi, gençlerin bu konuda üstlenecekleri rolü konuşuyorduk. Bir gün ben bu fikrimi açtığımda, Ömer kardeşimiz hemen bunun çok iyi fikir olduğunu, kendilerinin de böyle bir şey düşündüğünü söyledi. Ben de, onlara “Siz böyle bir şey yaparsanız ben de destek olurum” demiştim. Daha sonra tekrar bir araya geldik, kafa kafaya verdik, bizim desteklerimiz, onların hakikaten verimli ve istekli çalışmaları sonucunda da Bayrampaşa Sancak Gençlik Merkezi’ni açtık. Fiziki olarak düzenlemelerini yaptık. Şu anda 600 küsur tane kaydı var. Tabi o kadarlık yeri yok ama 350 civarında arkadaşımız eğitim görmeye başladı.

Ne yapıyoruz? Okul sonrası eğitimlerine destek oluyoruz. Yan dal dediğimiz müzik, sanat dalları veya kitap okuma gruplarında kardeşlerimizin eğitim almalarını istiyoruz. Sonuçta bir isteğimiz var ve isteğimiz şu; Bayrampaşa’da dar gelirli ailelerin çocuklarına okulları dışında yapılabilecek eğitim hizmetini verebilmek. Hakikaten ciddi bir çabamız var. Bunları yaparken AK Parti İlçe Başkanlığı kimliğimiz ile bunları yapmıyoruz. Kesinlikle bir siyasal amaç doğrultusunda yapılmış yardımlar değil bunlar.  Bayrampaşa’daki kendi Ak Parti teşkilatım olduğu kadar, diğer teşkilatlardan hangisi gelirse gelsin hepsine sıcak bakarım, onların hepsiyle de aynı derecede iletişim kurarım, onları yönlendirmeye gayret ederim. Bu bizim için bir ilke, kırmızı çizgilerimizden bir tanesi. Sancak Gençlik Merkezi’nin doğuşu böyle. İnşallah önümüzdeki 2 ay içerisinde resmi bir açılış da yapacağız. Şu anda bir dernekleşme çalışması var. O bölge daha çok göçmen ağırlıklı bölge olduğu için, göçmenlerden o bölgenin abilerini dernek bünyesine yazıyoruz. Daha çok onlar yapacaklar, biz onlara destek oluyoruz. Onları toparlamayı üstlenmiş olacağız. Allah yardımcımız olsun, inşallah güzel bir şey ortaya çıkar.

Faaliyetlere kısaca değindiniz ama gençlerin eğitimleri ve sosyalleşmeleri anlamında dernekte neler yapılacak? Burada temel amaç gençleri geleceğe hazırlamak sanırım. Bu konuda daha detaylı bilgi vermeniz mümkün mü?
Geçtiğimiz günlerde Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilme yaşını 18’e indirmek gibi teklifi olmuştu. Seçilme yaşının 18’e indirilmesi söz konusu olduğunda millet ayağa kalktı, “bu olur mu” diye… Neden olmasın bal gibi de olur. Başbakanımız sürekli şu örneği veriyordu: “21 yaşında Fatih Sultan Mehmet bir çağı açıp diğerini kapatıyorsa, biz niye 18 yaşında seçilme hakkı vermeyelim.” Ama arkasından da şunu ekliyordu Başbakanımız; “Onun arkasında bir çağ kapayıp, çağ açacak bir eğitim ordusu var. 21 yaşında ideal, bilgi verilmiş ki o azmiyle o kararlığı ile İstanbul’u fethediyor.”
Şimdi bizim böyle gençler yetiştirmemiz lazım. Bu gençleri yetiştirirken eğitim seviyemizin tam oturmayışından kaynaklanan sorunlarımız tabi ki var. Bizim iktidarımız da eğitimin fiziksel şartlarının düzeltilmesi kadar, eğitimin ezbercilikten kurtarılıp, bilgiyi kullanmaya yönelik, bilgiyi nasıl bulacağı ve o bilgiyi nasıl kullanacağına yönelik bir çalışma modelimiz var ki, bu önemli bir şey… İnşallah yeni dönemde bunların daha çok örneklerini göreceğiz. Bütün bunlar bizi eksiklerimizi dışarıda gidereceğimiz yöntemler bulmaya da sevkediyor. Okullarımızda verdiğimiz eğitimlerin neresi eksikse sivil toplum kuruluşları olarak, STK’lar olarak o boşluğu doldurmak zorundayız. Etüt bunlardan bir tanesi, çocuğun kendine güvenmesi, medeni cesareti, kendini rahatça ifade edebilmesi bunlardan bir tanesi.  Çocuğun fizyolojik gelişimi yanında ruhsal gelişimini de tamamlaması bunlardan bir tanesi. Medeniyet değerlerimizi öğrenmesi, anlaması, değer aktarımının doğru yapılması bunlardan bir tanesi. Eğer bunları doğru yapabilirsek çocuğa sadece bilgi yüklemek değil bilginin yanında medeniyetlerimizi öğretirsek, geleneklerimizi öğretirsek, folklorik yapılarımızı öğretirsek veya düşünce dünyasının, ufuk dünyasının önünü açacak şeyler yaparsak ben inanıyorum çok kısa süre içerisinde Türkiye’de zihinsel bir devrim de olacaktır. Ben buna inanıyorum. Türkiye devrimlerini daha tamamlamadı. AK Parti iktidarında çok şey yaptı ama tamamlanmadı. Bunları ne zaman tamamlayacak? İşte kendi uçağımızı kendi adamlarımız yaparsa, kendi otomobilimizi kendi insanlarımız yaparsa veya katma değeri yüksek işleri bir cep telefonunu veya daha yüksek teknoloji gerektiren şeyleri kendi insanımız yaparsa o zaman aslında bu devrim tamamlanmış olacak. Bunu yapacak olan da gençler. Bu gençleri nasıl yetiştiririz? Aslında bütün telaş bu… Bizim belediyelerimizin de, STK’larımızın da yapmak istediği şey aslında bunlar.

Bakın KOBİ’lere ve küçük üreticilere daha doğrusu bu işe yeni başlayan insanlara verilen birçok kredi destekleri var. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız özellikle bilimsel açıdan bu işlere yapanlara çok ciddi anlamda destek veriyor.  Bunları sınıflandırmış, yazılım anlamında çok ciddi teşvikler veriyor. Bunları bizim geliştirmemiz lazım. Bayrampaşa Belediyemizin Bilim Merkezi’nde bir kızımız ve bir oğlumuz, Adem ile Sevcan TÜBİTAK yarışmasında Türkiye birincisi oldular. Uluslararası alanda da Avrupa patent ödülünü aldılar. Onların fizik dalındaki buluşları belki bir patente bağlanacak ve o patentten hem Türkiye, hem onlar bir gelir elde edecekler… Çocuklarımız bu seviyeye getirecek bir altyapıyı kurmaya çalışıyoruz. Aslında benim olaya bakışım da bu.

Bosna, Makedonya ve Rumeli kökenli vatandaşlarımızın bu bölgedeki çokluğundan bahsettiniz. Onların acaba derneğe katkıları nasıl olacak? Onların bu derneği nasıl sahiplenmesini bekliyorsunuz?
Kesinlikle sahipleniyorlar. Tabi o derneğin adı Sancak ama o bölgede görev yapanlar sadece Sancaklı çocuklar değil. Kastamonulu,  Niğdeli, Sinoplu, Ordulu, Trabzonlu kardeşimizler de orada; onlar da Sancak’tan, Makedonya’dan gelen kardeşimizler kadar orada görev yapıyorlar. Ben öyle bir ayrım gözetmiyorum. Ama hem Liman’da, hem MİM’de, hem de Sancak’ta bölgesel ve yerel kaynakları daha çok kullanıyoruz. Çünkü bunların aylık bir gideri var. Bu aylık giderin bir kısmını halk eğitim merkezleri ödüyorlar. Halk Eğitim Merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığımız’ın yeni çıkardığı yönetmelik ile 14 yaş üzerindeki gençlere verdiğimiz eğitimlerde öğretmen ücretini ödüyorlar, ödemeye başladılar. Şu anda biz bunlar ile ilgili anlaşma yapmaya çalışıyoruz ama diğer masrafları karşılayabilecekleri bölgenin yerel imkânlarının beraber olduğu, onların imece usulü ile çözdükleri bir ortak anlayışı getiriyoruz. Burada Boşnak, Sancaklı, Rumelili kardeşlerimizin bu olayı sahiplenme konusunda olağanüstü bir gayretleri var.

Dernekle ilgili başka neler söylemek isterdiniz?
Bu derneğin sonuçlarını görmemiz lazım. Oradaki dostlarımızın yerel imkanlarla bir araya gelerek Altıntepsi bölgesinde bir yer açmaları lazım. Bayrampaşa Belediyesi’ndeki birkaç birim müdürü arkadaşımın bir araya gelerek kurduğu bir Pusula Derneği var. Bunlar gelecek için umut vaat eden şeyler.  Allah sayılarını artırsın…
 

YARIN: BAYRAMPAŞA’DA GENÇLİK İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR NELERDİR?

HABERİN İKİNCİ BÖLÜMÜNÜ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ… 

on5yirmi5.com