Boşanma Geçim Kapısı mı Oldu?

Olaylar
Ölen anne-babanın maaşını almak için anlaşmalı olarak boşanan çiftlerin sayısında büyük artış yaşandı. Son 15 ayda SGK’ya tam 6 bin 178 ihbar geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesindeki ...
EMOJİLE

Ölen anne-babanın maaşını almak için anlaşmalı olarak boşanan çiftlerin sayısında büyük artış yaşandı. Son 15 ayda SGK’ya tam 6 bin 178 ihbar geldi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesindeki ‘Alo 170’ hattına ‘anlaşmalı boşanma’ ihbarları yağıyor. Son 15 ayda maaş için boşanıp birlikte yaşamaya devam eden 6 bin 178 çift için telefon geldi.

Akşam’ın haberine göre, ölen anne ya da babasının maaşını alabilmek için boşanan kadınlar, resmi olarak evlilik sona erse de eşleriyle birlikte yaşamaya devam ettiler. SGK verilerine göre, 15 Kasım 2010-15 Şubat 2012 tarihleri arasında Alo 170 ihbar hattına toplam 6 bin 178 ‘anlaşmalı boşanma’ ihbarı yapıldı. Ortalama 600 TL’lik maaş için yapılan anlaşmalı boşanmalar mercek altına alındı. SGK müfettişleri, 6 bin 178 ihbardan büyük bölümünün doğru olduğunu tespit etti.

YA AKRABA YA KOMŞU
Anlaşmalı olarak boşandığı belirlenen kadınlara bağlanan maaşların ödenmesi durduruldu. Kanuna karşı hile yaparak haksız yere maaş alan çiftlerle ilgili adli işlemlerin başlatıldığı ve geriye dönük maaş ödemelerinin tahsilatı için harekete geçildiği de öğrenildi. SGK yetkililerinin verdiği bilgilere göre, 6 bin 178 ihbarın büyük kısmında ‘anlaşmalı boşanma’ yapıldığı ortaya çıktı. Bazı çiftlere yönelik soruşturma hala sürüyor. İhbarcılar ise genellikle çiftlerin yakın akrabaları veya komşuları.

İZ SÜRÜYORLAR
Alınan ihbarlar üzerine harekete geçen SGK denetmenleri ise adeta bir dedektif gibi iz sürüyor. Söz konusu çiftlerin yaşadığı yerlerde araştırma yapılıyor. Boşanmalarına rağmen birlikteliklerini sürdürdükleri tespit edilirse, SGK bağlanan maaşı hemen kesiyor. Kurumun o güne kadar ödediği maaşlar da yasal faiziyle devleti kandıran çiftlerden geri alınıyor. Kurum, Cumhuriyet Başsavcılıklarına da suç duyurusunda bulunuyor.

Haber Türk