BM: Suriyeli mültecilere yardım yetersiz

Olaylar
Amerika’nın Sesi’nin  haberine göre;Geçtiğimiz Aralık ayında, ülkesini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 9 milyon Suriyeli mülteci için 6.5 milyar dolar yardım çağrısında bulunan Birleşmiş Millet...
EMOJİLE

Amerika’nın Sesi’nin  haberine göre;Geçtiğimiz Aralık ayında, ülkesini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 9 milyon Suriyeli mülteci için 6.5 milyar dolar yardım çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler, uluslararası toplumun çağrıya ilgisiz kaldığını ve insani yardım çabalarında ciddi bir fon sıkıntısı yaşandığını açıkladı.

BM, insani yardımlardaki aksamaların, bazı bölgelerde mültecilerle yerel halk arasında gerginliğe yol açtığını da bildirdi.

Geçtiğimiz günlerde BM fonuna 250 milyon dolar yardım yapan Kuveyt, kısa süre içinde 250 milyon dolar daha vermeyi taahhüt etti.

Kuveyt’in cömert yardımı Suriyeli mültecilere ayrılan yardım fonunu 1,27 milyar dolara yükseltse de, bu miktar BM’nin öngördüğü bütçenin sadece yüzde 20’sini karşılıyor. Mülteci krizi bütçe sıkıntısı yüzünden daha da derinleşirken, Suriye’de üç yıldır devam eden iç savaşın kurbanlarına gıda, su, barınak ve sağlık hizmetleri sağlanamıyor.

Dünya Gıda Programı, Mart ayında Suriye’de kalan 4 milyondan fazla mülteciye gıda yardımı yaptığını açıkladı. Ancak yetkililer, fon sıkıntısı yüzünden, mültecilere sağlanan gıda miktarını azaltmak zorunda kaldıklarını da belirtti.

Buarada, Cumartesi günü Ürdün’deki Zatari mülteci kampında yaşanan gerginlikte bir kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres bunun münferit bir vaka olduğunu umduklarını söyledi.

Guterres, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, gerginliği önlemek için mültecilere ve yerel halka yeterli yardım yapılmasının önemini vurguladı:

“Kaynaklar azaldıkça, mültecilerle yerel ve ulusal halk arasındaki ilişkiler geriliyor. Ürdün, Lübnan ve mültecilere ev sahipliği yapan diğer ülkelerde işsizlik sorunu yaşandığını unutmamak gerek. Mülteciler işçi pazarında rekabet yaratarak, ücretleri daha da düşürüyor. Diğer yandan, kiralar yükseliyor. Yani Suriye krizi, komşu ülkelerin ekonomisini ve halklarını da olumsuz etkiliyor.”

Guterres, uluslararası toplumun, mültecilere yardım çağrısına kayıtsız kalmasının yardım kuruluşları açısından büyük hayal kırıklığı yarattığını söylüyor. BM yetkilisi, Suriye’de yıllardır devam eden iç savaşı bitirmek için hiçbir adım atılmamasının da üzüntü verici olduğunu belirtiyor.

Guterres, “Bu durum sadece insani bir trajedi değil, aynı zamanda bölgesel istikrara, dünya barışına ve güvenliğine de büyük bir tehdit anlamına geliyor. Uluslararası toplum birleşmeli ve bu krize askeri değil, siyasi bir çözüm bulmalı. İnsani trajediyi çözemiyoruz. Tek yapabildiğimiz insanların acısını hafifletmek. Bu da yeterli değil” şeklinde konuşuyor.

Guterres, BM’nin yıl sonuna kadar 4 milyon 100 bin mülteciye yardım götürmeyi planladığını, ancak bu rakamın yükselebileceğini söylüyor. Önümüzdeki aylarda neler yaşanacağı konusunda tahminde bulunamayan BM yetkilisi, gelişmelerin krizin gidişatına ve komşu ülkelerin Suriye’den kaçan mültecilere karşı tavrına bağlı olduğunu belirtiyor.