Bayram Namazıyla İbadete Açıldı

Olaylar
Başbakan Erdoğan, sabah ve bayram namazını, üç yıl süren restorasyon çalışmaları tamamlanarak bugün ibadete açılan Süleymaniye Camisi’nde kıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazı için...
EMOJİLE

Başbakan Erdoğan, sabah ve bayram namazını, üç yıl süren restorasyon çalışmaları tamamlanarak bugün ibadete açılan Süleymaniye Camisi’nde kıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazı için Üsküdar’daki konutundan Süleymaniye Camisi’ne geldi.

Sabah ve bayram namazını burada kılan Erdoğan’a, Devlet Bakan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir eşlik etti.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bayram vaazını verdi ve namazı da kıldırdı.

Bu arada, bayram namazı nedeniyle Süleymaniye Camisi’nde yoğunluk yaşandı. Yoğunluktan dolayı camiye giremeyen çok sayıda kişi, namazını caminin avlusunda ve dışında kıldı.

Öte yandan, Süleymaniye Camisi’nin içinde ve dışında çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Caminin şerefelerine ve karşısındaki yapıların üzerine keskin nişancılar konuşlandırıldı.

Başbakan bayram namazından sonra yaptığı konuşmasında herkese iyi bayramlar dilerken, caminin restorasyon çalışmalarını anlattı. Erdoğan, “Gelecek Ramazan bayramında bir sorun olmazsa Süleymaniye tüm çevresiyle ilk günkü gibi olacak” dedi.

RESTORASYON ÜÇ YIL SÜRDÜ
Şair Yahya Kemal Beyatlı’nın ”Süleymaniye’de Bayram Sabahı” şiirinde muhteşem bir eser olarak nitelendirdiği, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1558 yılları arasında, Mimar Sinan tarafından inşa edilen Süleymaniye Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla üç yıl aradan sonra bugün ibadete açıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 21 milyon lira harcanan restorasyon çalışmalarında, mimar, kalemkar, hattat, sanat tarihçi, restoratör, konservatör ve işçilerden oluşan 200 kişi görev yaptı.

Türk-İslam kültürünün zirve eserlerinden, adeta İstanbul’a atılan ”Müslüman imzası” niteliğindeki cami restorasyonunda, çimentodan arındırma tekniği uygulandı. 8 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğu ortaya çıkan caminin kubbesinde, akustik için yerleştirilen 256 adet küp bulundu, pandantiflerde orijinal kalem işleri tespit edildi. 150 yıl önce ana kubbeye yazılan ayette, eksik olduğu belirlenen bir harf, kurul kararıyla hattatlar tarafından yazıldı.