Batı’nın IŞİD oyunu

Olaylar
Bünyesinde pek çok Batılı ülke vatandaşı militan barındıran IŞİD’in bu ülkelerle olan tuhaf ilişkisi, Türkiye’nin terörle mücadelesini olumsuz etkiliyor. Havaalanlarımızdan sınır dışı edil...
EMOJİLE

Bünyesinde pek çok Batılı ülke vatandaşı militan barındıran IŞİD’in bu ülkelerle olan tuhaf ilişkisi, Türkiye’nin terörle mücadelesini olumsuz etkiliyor. Havaalanlarımızdan sınır dışı edilen IŞİD militanları, teslim edildikleri ülkede haklarında bir işlem yapılmadığı için Türkiye’ye tekrar giriş yapıyor.

TÜRKİYE’YE YIKMAYA ÇALIŞIYORLAR

Vahdet’in haberine göre Polis Akademileri bünyesindeki Uluslararası Terörizm ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi (UTSAM) Direktörü Mehmet Özkan’ın hazırladığı bir raporda IŞİD’e ilişkin değerlendirmelere yer verildi. IŞİD’le birlikte, “yabancı savaşçılar fenomeni”nin ortaya çıktığı kaydedilen raporda, söz konusu terör örgütüyle ilgili yoğun tartışmaların yaşandığına, eleştirilerin dile getirildiğine dikkat çekildi. Raporda, “Türkiye tartışmasız bir şekilde bu eleştirilerin odağında yer almakta ve yabancı savaşçıların Türkiye üzerinden Suriye’ye ve IŞİD’e katılmak için gidenleri engelleme konusunda yeterli çabayı göstermediği özellikle bazı yabancı basın organları tarafından sık sık dillendirilmektedir. Bu durum aslında, sorunu başka ülkeye yıkarak özellikle Batılı ülkelerde var olan İslamofobia, entegrasyon sorunları ve çeşitli sosyal sorunları örtbas etmekten başka bir şey değildir” denildi.

13 BİN KİŞİ SINIR DIŞI EDİLDİ

Yayılmak istenen havanın aksine IŞİD’le mücadele konusunda Türkiye’nin pek çok şey yaptığı anlatılan raporda, şu ifadelere yer verildi: “Türkiye hem IŞİD’den gelebilecek tehditlere yönelik olarak hem de yabancı savaşçıların geçişi konusunda, güvenlik anlamında elinden gelen bütün çabayı göstermektedir. Bunlardan birisi olan ve sırf bu amaçla havaalanlarında kurulan gözlem merkezleri büyük oranda IŞİD’e katılım niyetiyle gelenleri engellemede büyük bir rol oynamaktadır. Şu ana kadar gözlem merkezlerinin çalışmaları sayesinde yaklaşık 13 bin kişi sınır dışı edilmiş ya da ülkeye girişi yasaklanmıştır.” UTSAM’ın raporunda, Batılı ülkelerin, Türkiye kadar soruna hassasiyetle eğilmediği anlatılarak şöyle denildi: “Türkiye’nin terörle mücadelede en çok şikâyet ettiği şey uluslararası işbirliğidir. Özellikle yabancı savaşçı olarak IŞİD’e katılması muhtemel şüphelilerin isimlerinin ilgili Türk yetkililerle paylaşılması Ankara’nın Batılı ülkelerden en çok talep ettiği öğelerin başında gelmektedir. Batılı ülkelerin konuya gerektiği kadar ilgi göstermediğinin en net göstergesi ise IŞİD’e gitme niyetiyle gelen bazı aynı kişilerin Türkiye sınırları içerisinde iki kez yakalamalarıdır. İlk yakalandığında sınır dışı edilen ve ilgili ülkelere bildirilen bu şahısların hiçbir engele takılmadan tekrardan rahatça ülkelerinden ayrılabilmeleri bazı Batılı devletlerin işbirliği konusundaki hassasiyet zaafını ortaya koymaktadır.”