Başkanlık sistemini Atatürk de istemişti

Olaylar
Başkanlık sistemine ilişkin eleştirilere AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, bir kitapla yanıt verdi. Sistemin temel özelliklerini anlatan Kuzu, özetle şu gör...
EMOJİLE

Başkanlık sistemine ilişkin eleştirilere AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, bir kitapla yanıt verdi. Sistemin temel özelliklerini anlatan Kuzu, özetle şu görüşleri dile getirdi:

Başkanlık modelinin bizce en olumlu ve bizi çeken yönü sorumlu ve yetkilinin kim olduğunun çok açık belli olmasıdır. Bu durum, demokratik bir sistemde oldukça önemli bir noktadır. Gerçekten yeni seçimde vatandaşların oylarını isabetli kullanabilmeleri ve tercihlerini tereddüt etmeden yapabilmeleri, bir önceki dönemde yapılan olumlu ya da olumsuz işlerden kimlerin ve hangi ölçüde sorumlu olduklarının veya sorumlu olmadıklarının net olarak bilinmesine bağlıdır.

REJİM LEHİNE ÇALIŞMALAR BAŞLADI
– Cumhuriyetin ilk yıllarında bu gerçek görülmüş, Meclis’te dahi bu tür bir eğilim belirmiş ve Atatürk bu sistemi getirmek istemiştir. Rusya’nın dağılmasıyla kurulan yeni Türk Cumhuriyetleri de başkanlık modeline benzer yönetimlere geçmişlerdir. Her bitkinin her iklimde yetişmeyeceği gerçeğini kabul etmekle beraber, Başkanlık rejiminin bizim topraklarda yaşayabileceği, bu topraklara yabancı olmayan bir sistem olduğu kanaatindeyiz. Türkiye’nin gündemine başkanlık modeli artık girmiştir. Siyasi partilerimiz, Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız bu rejim lehine çalışmalara başlamıştır.

Bu millete en uygun sistem
–  150 yıldır bu memleket hep anayasa tartışmasıyla meşgul edilmiş ve hiçbir neticeye varılamamıştır. Milli iradeye güvensizlik bu meselenin temelini oluşturmaktadır. Nitekim başkanlık sisteminin bünyemize uymadığı yönündeki görüş de aynı endişede kaynaklanmaktadır. Oysa, bu milletin sosyo-kültürel yapısına en uygun sistem başkanlık rejimidir.

‘Uludere’de ısrarlı
Başbakan Erdoğan’ın dünkü grup toplantısında tepki gösterdiği ABD gazetesi Wall Street Journal (WSJ) ‘Uludere’ ısrarını sürdürüyor. Daha önce Uludere istihbaratını ABD’lilerin verdiğini savunan gazete, dün de benzer bir habere yer verdi. Uludere operasyonunun, Amerikan Pradatörleri’nin verdiği görüntünün ardından gerçekleştirildiğini öne sürdü. WSJ, Türkiye’deki kürtaj tartışmalarına da değindi. Erdoğan’ın, kürtajı ‘Aralık ayında Kürt kaçakçılarını öldüren beceriksiz bir askeri hava harekatına benzeterek öfke yarattığını’ savunan gazete, şu yorumu yaptı: Başbakan’ın söylem yoluyla vatandaşların yatak odalarına girmesi ilk değil. Sayın Erdoğan, yıllardır kendi  ‘üç çocuk politikası’nı teşvik ediyor.

Akşam