Balık av sezonu başlıyor

Olaylar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Su Ürünleri Hali Müdürlüğü yeni Avlanma sezonuna hazır. Su ürünleri kaynaklarının korunması amacıyla ...
EMOJİLE

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Su Ürünleri Hali Müdürlüğü yeni Avlanma sezonuna hazır.

Su ürünleri kaynaklarının korunması amacıyla balıkların genel üreme dönemi göz önüne alınarak 15 Nisan’da başlatılan av yasağı 4,5 aylık bir sürenin ardından 31 Ağustos Cuma günü sona eriyor.
1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve buna istinaden çıkarılan ve 21 Ağustos 2008 tarih ve 26974 sayılı resmi gazetede yayımlanan 2/1 numaralı tebliğ gereği Denizlerde ve İç sularda 15 Nisan 2012 tarihinde başlayan Su Ürünleri av yasağı 31 Ağustos 2012 tarihinde sona erecektir.

Su ürünleri avlanma sezonunun başlayacağı 1 Eylül’de yürürlüğe girecek olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ”Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ”inde, 3 bölgede gırgırla avlanmaya sınırlama getiriliyor.

Buna göre, Marmara denizinde balık varlığının artırılması ve koruma alanları oluşturması amacıyla İzmit Körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece Koyu’nda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılacak. Marmara Denizi’nde kaçak trol avcılığının engellenmesi için manyat ve algarnayla gece yapılan avcılık da yasaklanacak.

Gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafesi uygulaması da tebliğle 24 metreye yükseltildi. Uygulama ile AB ülkelerinde 50 metre olan avlanma derinliğine kademeli olarak ulaşılması öngörülüyor.
Bu yıl Balık Boylarının büyümesi ve avlanma derinliğinin yeniden belirlenmesiyle,balık neslinin korunması,nesli azalan  bazı türlerin denizlerde yeniden çogalması ve Ekolojik dengenin korunmasına yönelik yeni uygulamalarda yürürlüğe girecek. Bu uygulamaların  başında ise yeni balık boyları gelmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca avlanabilecek minimum balık boy yasakları yeniden düzenlenirken balığın en az bir defa üreme yaptıktan sonra avlanması ve böylece neslin devam edebilmesi esas alınmıştır.

Buna göre Palamut 25.cm, Lüfer 20 cm, İstavrit 13 cm, Tekir 11 cm, Hamsi 9 cm, Sardalya 11 cm, Mezgit ise 13 cm ve üstü olmak üzere avlanabilecek. Bu büyüklükler altında Balık avlamak ise yasak kapsamında olacak.

Balıkların İstanbullulara sağlıklı ve hijyenik olarak ulaştırılması için çalışmalarını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Su Ürünleri Hali Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu su ürünleri türleri, üreme dönemleri, boy ve tür yasakları, hangi mevsimde hangi balıkların tüketileceği, su ürünleri ile hazırlanan yemekler ile balıklar hakkında detaylı bilgilere
http://www.ibb.gov.tr/sites/SaglikVeSosyalHizmetler/suurunleri/Pages/AnaSayfa.aspx
adresinden, Su Ürünleri Halinde oluşan günlük balık fiyatlarına
http://application2.ibb.gov.tr/NewIBBUserControls/HalFiyatlari.aspx
ulaşabilirsiniz.