Bakanlıktan “intihar” açıklaması

Olaylar
Açıklamada, TSK’nın, insan hayatına mal olacak kaza ve olaylar ile disiplinsizlikleri önceden tespit etme ve önlemeye yönelik olarak uyguladığı çeşitli tedbirlerin yanında özellikle personelin s...
EMOJİLE

Açıklamada, TSK’nın, insan hayatına mal olacak kaza ve olaylar ile disiplinsizlikleri önceden tespit etme ve önlemeye yönelik olarak uyguladığı çeşitli tedbirlerin yanında özellikle personelin sorunlarının önceden tespiti ve koruyucu ruh sağlığı hizmetlerine ilişkin tedbirleri hassasiyetle uyguladığı belirtildi.

Açıklamada yunlar kaydedildi: "Alınan tüm tedbirlere rağmen ölümle sonuçlanan müessif olaylarla karşılaşılması, bütün TSK personelini de en az aileler kadar üzüntüye sek etmektedir. Bütün TSK personeli kendilerine emanet edilen vatan evlatlarına bir zarar gelmemesi için elinden gelen gayreti göstermektedir. TSK’da meydana gelen her türlü vefat olayında mutlaka sorumluluk sahasına göre yetkili askeri savcılar tarafından adli soruşturma yapılmakta, gerçeğin herhangi bir şüpheye meydan bırakmadan ortaya çıkarılması için üstün gayret sarf edilmektedir" denildi.
Açıklamada, bu süreçte yapılan işlemler şu şekilde sıralandı:

"Olayın vuku bulması ile birlikte askeri savcı, olay bölgesine intikal etmekte ve derhal soruşturmaya başlamaktadır. Gerektiğinde, inceleme ve soruşturma o bölgedeki Cumhuriyet savcısı tarafından yapılmaktadır.

Savcılar olay yerinde ilk incelemelerini detaylı olarak yapmakta, olayla ilgili bütün delilleri toplamakta ve incelem sürecinde, olayla ilgili bütün tanıkların ve ilgisi olduğu değerlendirilen tüm personelin ifadelerini almaktadır. Gerektiğinde kriminal inceleme için deliller kriminal laboratuvarına ve adli tıp kurumuna gönderilmektedir.

Savcı bütün ihtimalleri değerlendirerek, vefat ile ilgili otopsi yaptırmaktadır.
Savcı bütün soruşturmayı CMK 157. maddesi gereğince gizlilik içerisinde yürütmektedir.
Otopsi raporu, kriminal inceleme sonuçları, bilirkişi ve tanık ifadeleri dahil soruşturma sonucunda elde edilen tüm delilleri en ince detayına kadar değerlendiren savcı, dava açılmasına gerek görmediği hallerde ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ kararı, görevli veya yetkili değilse ‘görevsizlik’ ve ‘yetkisizlik’ kararı vermektedir. Savcılar tarafından verilen bu kararlar vefat eden personelin ailesi dahil tüm ilgililere bildirilmektedir.
İlgililer tarafından bu kararlara itiraz edilmesi durumunda, görevli mahkeme dosyayı inceleyerek, verilen kararın yerinde olup olmadığını denetlemektedir.
Bazı hallerde bu karardan sonra da bilgi /belge temin edilmesi halinde soruşturma kanunlar çerçevesinde genişletilmekte ve devam etmektedir.
Soruşturma sonucunda ölüm olayıyla ilgili sorumluluğu bulunan tespit edilir ve kamu davası açılmasını gerektiren hal ortaya çıkarsa, şüpheliler hakkında kamu davası açılmakta, hakkında adli/idari işlem yapılmaktadır."

Açıklamada, basında yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, "Meydana gelen vefat olayları incelenirken, askeri yargı, anayasa ve kanuna uygun olarak tamamen bağımsız, tarafsız ve objektif görev yapmaktadır. ‘Kovuşturmaya yer olmadığı’ kararları, tamamen bağımsız olan askeri savcılar veya Cumhuriyet savcıları tarafından yapılan detaylı inceleme, otopsi ve adli tıp raporları ile deliller ışığında verilmektedir. Verilen kararlar kanun yılları ile denetlenebilmektedir. Aileleri dahil tüm kanuni yakınları, savcılık ve mahkemeler tarafından verilen kararlara itiraz edebilmekte, yeni deliller bulduklarında tekrar müracaatta bulunabilmektedir. Vefat olayında kusurlu /ihmali görülen personel hakkında mutlaka işlem yapılmaktadır. Kanuni yakınların talep ettikleri ve ileri sürdükleri her husus titizlikle yetkili ve görevli merciler tarafından incelenmekte ve değerlendirilmektedir. Gerçeğin ortaya çıkarılması ve adaletin sağlanması TSK tarafından vazgeçilmez önemli bir değerdir" denildi.

Sabah