Altın çocuk tutuklandı

Olaylar
Eski Başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile MHP lideri Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun en yakın...
EMOJİLE

Eski Başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile MHP lideri Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun en yakınındaki isimlerinde aralarında bulunduğu birçok siyasetçi, iş adamı, gazeteci, mühendis, yargı ve emniyet mensuplarını 2007 ve 2011 yılları arasında terör, İBDA-C, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi iddialarla sahte isimler üzerinden dinleyen şüphelilerden 10’u tutuklandı. Cezaevine gönderilen şüphelilerin arasında İstihbarat Daire Başkanlığı’nda (İDB) görevliyken çizdiği bir şema ile Ergenekon operasyonunu başlattığı belirtilen Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Recep Güven de bulunurken, diğer 15 şüpheli de adli kontrol şartıyla serbest kaldı.

14 İLDE OPERASYON DÜZENLENDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Alparslan Karabay’ın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Ankara merkezli 14 ilde operasyon düzenlenmiş ve 34 şüpheliden 25’i gözaltına alınmıştı. Savcılık ifadeleri tamamlanan şüphelilerden 17’si tutuklanmaları talebiyle, 8’i de adli kontrol uygulanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından şüphelilerden eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, Timurtaş Kayacı, Tamer Bülent Demirel, Sadık Akpınarlı, Serkan Şahan, Mustafa Başer, Harun Dağlı, Erdal Argın, İbrahim Tuka ve Ali Arslantaş, “suç işlemek amacıyla örgütü kurmak” ve “kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği” suçlarından tutuklandı. Şüphelilerden 7’si ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

3 POLİS PARALEL AVUKAT İSTEMEDİ

Adli kontrol uygulanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen 8 kişiyle beraber 15 şüpheliye, yurt dışına çıkış yasağı ile haftada iki gün karakola imza verme şartları getirildi. Gözaltına alınan şüphelilerden 3. sınıf Emniyet Müdürü Ahmet Ümit S., eski komiser Serhat K. ve eski polis Adem Ç.’nin paralel yapının tahsis ettiği avukatları kabul etmedi. Paralel yapıya yakın avukatların mevcut yapının işleyişini deşifre edilmesinden çekindikleri için şüphelileri markaja aldığı da adliye koridorlarında konuşulurken, 3 şüpheli, Ankara Barosu’ndan avukat talebinde bulundu.

İtiraf gibi ifadeler

Yenişafak’ın haberine göre şüphelilerden Adem Ç., emniyetteki ifadesinde TCK’nın 221. Maddesi kapsamında “etkin pişmanlıktan” yararlanmak istediğini söyledi ve itiraf gibi açıklamalarda bulundu. Dinlemeleri öğrendiğinde şok olduğunu kaydeden Adem Ç., “Ben bu zamana kadar İDB’nin terör ve organize suçlarla alakalı çalışma yaptığını biliyordum. Bana verilen işlemleri ya da talimatları hukuk çerçevesinde yaptığımı zannediyordum. Ancak sağlık düşündüğümde bana yaptırılan işlemlerin ve verilen talimatların bir kısmının hukuk çerçevesi dışında olduğunu anladım” dedi. Adli kontrolle serbest bırakılan Adem Ç., “Emniyet teşkilatı içerisinde bana verilen emir ve talimatlar dışında hiç kimseden talimat ve emir almadım. Eğitim süreci içerisinde polis okulunda Fetullah Gülen yapılanması olarak bilinen oluşumun olduğunu düşünüyorum. Ancak ben kesinlikle böyle bir oluşum içinde bulunmadım. Ayrıca tüm yaşantım boyunca herhangi bir terör örgütüne sempati duymadım ve üye olmadım. Paraflamış olduğum evraklardaki bir kısım konuların 17 Aralık sürecinden sonra hukuksuz bir işlem olduğunu düşündüm. Bu yüzden de etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istiyorum.”

Recep Güven kimdir?