Almanya’nın önde gelen Türk kökenli avukatlarından Aziz Sarıyar, Almanya’da başbakan, bakan ya da milletvekillerinin dokunulmazlığı olduğu sürece dinlenemeyeceğini söyledi.
Yasa dışı dinlemelere ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan avukat Sarıyar, Almanya’da telefon dinlemelerinin ancak savcılığın başvurusu üzerine hakim kararı ile olabileceğini belirterek, hakim kararı olmadan dinleme yapılmasının zaten yasak olduğunu, mahkeme kararıyla da ancak belli bir süre için dinleme yapılabileceğini ifade etti.
Almanya’da milletvekili dokunulmazlığının kapsamının çok geniş olduığunu vurgulayan Sarıyar, “Almanya’da başbakan, bakan ya da milletvekillerinin dokunulmazlığı var. O olduğu sürece dinlenmeleri mümkün değil. Dinleme için dokunulmazlıklarının kaldırılması gerekiyor. Bunun için de suç duyurusunda bulunulması gerekiyor. Suç duyurusu, dokunulmazlık kaldırıldıktan sonra işleme alınıyor. O kaldırıldığı anda zaten duyuluyor” dedi.
Almanya’da yasal yolla yapılmış dinleme kayıtlarının medyada ya da internette yayınlanmasının suç olduğunu belirten Sarıyar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Almanya’da hukuki izinle yapılmış dinlemelerin yayınlanması da suç. Çünkü sonuçta devlet tarafından bir suçlamayla ilgili dinleme yapılmış. Bu yalnızca o suçla ilgili savcının yapacağı değerlendirmede kullanılır. Bunu tabii medyada yayınlayamazsınız, internette de yayınlayamazsınız.”
Yasa dışı ses ya da görüntü kaydedenlerin bu faaliyetleri yaptıkları anda suç işlemiş olduklarına dikkat çeken Sarıyar, şöyle konuştu:
“Eğer biri mahkeme kararı, müsaade olmadan yasa dışı olarak gizli bir kayıt yapmışsa ister ses kaydı, ister görüntü kaydı, suç işlemiş olur. Telefon kaydı ya da özel başka bir görüşme olsun, bunu kaydettiği anda suç işlemiş olur. Bunun da cezası var. Bu kayıtların yayınlanması durumunda ise bunların yayınlandığı YouTube, Twitter gibi platformlar suç işlemiş olmuyor. Bunu kaydeden ve yükleyen kişi suç işlemiş oluyor.”
Almanya’da yasa dışı dinlemelerde, suçun ağırlığına göre para cezasından, hapis cezasına kadar cezalar verilebileceğini belirten Sarıyar, yasa dışı dinleme kayıtlarının ya da görüntülerinin internette kaldırılması konusunda, teknik açıdan sorunlar yaşanabildiğine işaret etti.
“Hakkı ihlal edilmiş kişi, o kayıtların kaldırılmasını, silinmesini her zaman talep edebilir. Hukuki olarak bu konuda mahkemelerden karar aldırmak zor değil” diyen Avukat Sarıyar, “Ama teknik açıdan bunların kaldırılması, silinmesi çok kolay olmayabiliyor Facebook, YouTube ya da Twitter’a yüklenmesi durumunda, biliyorsunuz bunların çoğunun merkezleri Almanya dışında. Onlara bir mahkeme kararını ulaştırmak, bürokratik açıdan, formaliteler açısından uzun sürebiliyor” ifadesini kullandı.