Adnan Oktar 28 Şubat için harekete geçti

Olaylar
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü Şahin: ‘Adnan Oktar’ın cemaatinden, 28 Şubat sürecinde mağdur oldukları gerekçesiyle komisyona bilgi verme için talepte bulunanlar var...
EMOJİLE

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü Şahin: ‘Adnan Oktar’ın cemaatinden, 28 Şubat sürecinde mağdur oldukları gerekçesiyle komisyona bilgi verme için talepte bulunanlar var. Bize bir dosya sundular’  

-”Balyoz Davası’nın sanıklarından bazıları mektup yazarak, komisyona bilgi verme talebinde bulundu”
 
-”Adalet Bakanlığı’ndan gerekli yasal izni aldıktan sonra Mehmet Ağar’ı da kaldığı cezaevinde dinleyeceğiz”
 
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, ”Adnan Oktar’ın cemaatinden, 28 Şubat sürecinde mağdur oldukları gerekçesiyle komisyona bilgi verme için talepte bulunanlar var. Bize bir dosya sundular” dedi.
 
Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyonlarına, farklı kesimlerden ciddi anlamda başvuru geldiğini, belli bir dönemde mağdur olduğuna inanan çok sayıda kişinin, komisyona bilgi ve belge verme talebinde bulunduğunu ifade etti.
 
İdris Şahin, komisyon bünyesinde oluşturulan 28 Şubat sürecine ilişkin alt komisyona gelen başvurular arasında Sivas olaylarına ilişkin yargılanan kişi ve yakınlarının yaptığı başvuruların da bulunduğunu belirterek, ”Sivas olayları ile ilgili davada yargılananların bir çoğunda mağdur edildikleri noktasında düşünce var. Bu süreçte bir komplo olduğu düşüncesiyle bize bilgi verme talebinde bulunanlar var” dedi.
 
Aynı alt komisyona Malatya ve Gaziantep’ten bazı cemaat ve vakıflardan başvuru geldiğini kaydeden Şahin, ”Özellikle İslami cemaat ve vakıfların eylem ve işlemlerine dair 28 Şubat dönemi içinde yargısız infazların gerçekleştiği konusunda eleştiriler geliyor bize. Komisyona bilgi vermek istiyorlar” diye konuştu.
 
Şahin, 28 Şubat sürecinin demokratik yapıyla bağdaşmadığı düşüncesinde olan bazı emekli ve muvazzaf askerlerin de komisyona bilgi vermek için başvuruda bulunduğunu ifade etti.
 
-”Adnan Oktar’ın cemaati de talepte bulundu”-
 
Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
”Adnan Oktar’ın cemaatinden, 28 Şubat sürecinde mağdur oldukları gerekçesiyle komisyona bilgi verme için talepte bulunanlar var. Bize bir dosya sundular. Adnan Oktar’ın cemaatinden, özellikle Oktar’a yakın olan kişiler, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Müdürü Adil Serdar Saçan ve İstanbul Emniyeti’nin organize suçlar kapsamındaki soruşturmaları sonrasında ciddi insan hakları ihlali ile karşılaştıklarını söylüyorlar. Bunların tekrar değerlendirilmesini talep ediyorlar.
 
Ben de kendilerine böyle bir davetimizin olacağını, ancak varsa ellerinde konuyla ilgili belgelerini sunmalarını istedim. Onlar da bize bir dosya sundu. Bu dosyayı inceleceğiz kimin çağrılması gerekiyorsa onu çağıracağız ve dinleyeceğiz.”
 
”Balyoz Davası”nın sanıklarından bazılarının komisyonlarına mektup yazarak, bilgi verme talebinde bulunduklarını anlatan Şahin, ”Elimize ulaşan mektuplarda, yargılama safahatı dışında komisyonu aydınlatacak bilgiler vermeyi arzu ediyorlar” dedi.
 
Şimdiye kadar dinledikleri kişilerden çok değişik ip uçları elde ettiklerini anlatan Şahin, bu ip uçlarından hareketle, 28 Şubat sürecindeki bankacılık işlemleri ve yüksek havaleler, hesap hareketleri, bankaların yönetimlerinde çalışan emekli paşalar gibi konuları da inceleyeceklerini bildirdi.
 
Önümüzdeki süreçte bürokrat, siyasetçi ve gazetecilerden dinleyeceği isimlerin olacağını belirten Şahin, özellikle 28 Şubat sürecinde gazetelerden ilişiği kesilen köşe yazarlarını dinlemek istediklerini ifade etti.
 
28 Şubat ve sonrasında İçişleri Bakanlığı yapmış kişileri de dinleyeceklerini anlatan Şahin, bunların arasında halen milletvekilli olan eski bakanların da bulunduğunu söyledi.
 
-”Ağar’ın kaldığı cezaevinde dinleyeceğiz”-
 
Şahin, dinlemek istediklerini kişiler arasında eski başbakanlardan Tansu Çiller’in de bulunduğununu, Çiller’in, Ekim ayı başında komisyona gelerek bilgi vermek istediğini söyledi. Yine eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’ı da dinlemeyi arzu ettiklerini belirten Şahin, şöyle devam etti:
 
”Komisyon Başkanımız Nimet Baş, Mesut Yılmaz ile telefonla görüştü. Konuşulmadık çok fazla bir şeyin kalmadığını, ancak öğrenmek istediklerimizi yazılı olarak göndermemiz halinde, kendisinin de yazılı olarak yanıt verebileceğini söylemiş. Biz 28 Şubat alt komisyonu olarak böyle bir usulü kesinlikle doğru bulmuyoruz. Çünkü misafirlerimize öncelikle bir sunum imkanı veriyoruz. Bu esnada onların anlattıklarından doğaçlama sorular sormayı daha uygun buluyoruz. Basınla paylaşılan bilgilere zaten sahibiz. Biz, kamuoyuna yansımayan bilgileri dinlemek için davetti bulunuyoruz.
 
Mesut Yılmaz, o dönemin en önemli isimlerinden biridir. Kendisi demokratik teamüllere uygun olmayacak şekilde bir hükümet kurmakla görevlendirildi. Bu durumu, öncesi ve sonrasını kendisinden bizzat kendisinden dinlemek istiyoruz. Bu nedenle davet ettik. Yazılı davetimiz kendilerine henüz ulaşmamış. Ulaştıktan sonra da kendisi aynı cevabı verirse, bunu da kamuoyu ile paylaşacağız. Ama bizim isteğimiz, o dönemi yaşamış bir lider olarak gelip bilgilerini bize aktarmasıdır. Ama tabi ki gelmek istemezse kendisine saygımız sonsuz ve zorlama gibi bir imkanımız da yok.”
 
İdris Şahin, dinleyecekleri kişiler arasında Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın da bulunduğunu hatırlattı. Şahin, Adalet Bakanlığı’ndan gerekli yasal izni aldıktan sonra, Ağar’ı kaldığı cezaevinde dinleyeceklerini belirterek, ”Meclis tatile giriyor. Yasal imkan olursa tatilde de dinleriz. Ama mümkün olmaz ise bu çalışmayı Ekim ayının ilk haftasında gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.
 
-”Çevik Bir’i dinlemek istiyoruz”-
 
Şahin, aynı sürece ilişkin, mağdur olduğunu ifade eden Malatya, Sincan ve Silivri cezaevlerinden bazı isimlerin olduğunu, bunları dinlemek için de Adalet Bakanlığı’ndan izin talebinde bulunacaklarını kaydetti. İdris Şahin, ”Bu süreçle ilgili askeri kanattan da dinleyeceklerimiz var. Örneğin Çevik Bir’i, dinlemek istiyoruz. Ayrıca 27 Nisan e-muhtırasına ilişkin, dönemin komutanlarından da bilgi almak istiyoruz” diye konuştu.
 
Meclis tatile girdikten sonra komisyonlarının da faaliyetlerine ara vereceğini belirten Şahin, bu süreçte raporlama çalışmalarına odaklanacaklarını söyledi. Alt komisyonların ilgili resmi kurumlardan talep etikleri bazı yazıların geldiğini, gazetelerin tamamının komisyona arşivlerini açtığını ifade eden Şahin, ”Bu belge ve bilgiler ile şimdiye kadar dinlediğimiz kişilere ilişkin tutanakları kaleme alacağız ve rapor çalışmalarını tatilde başlatmış olacağız” dedi.
 
AA