Adli Tıp’tan Faili Meçhul Kemiklere Koruma

Olaylar
Güneydoğu’da başlatılan faili meçhul kazılarda çıkan kemikler Adli Tıp’a emanet. Kurumun İstanbul’daki merkezinde incelemeleri süren kemiklerin Doğu’dan batıya yolculuğu aksiyo...
EMOJİLE

Güneydoğu’da başlatılan faili meçhul kazılarda çıkan kemikler Adli Tıp’a emanet.

Kurumun İstanbul’daki merkezinde incelemeleri süren kemiklerin Doğu’dan batıya yolculuğu aksiyon filmlerini aratmıyor.

Uzmanların kazı alanından bizzat aldığı kemikler, yüksek güvenlikli koruma altında uçağa teslim ediliyor.

İnişte de diğer kargolara karışmadan kurum araçlarıyla merkeze taşınıyor.Diyarbakır ve Batman başta olmak üzere 7 ilde yapılan faili meçhul kazılarda bugüne kadar binin üzerinde kemik parçası bulundu.

1990’lı yılların karanlığını aydınlatacak bu faili meçhul kemiklerin takip ve incelemesini Adli Tıp Kurumu sürdürüyor. Kurumun, bulgularla ilgili titiz çalışması aksiyon filmlerini aratmıyor.

Kazılarda ortaya çıkan yüzlerce kemik, yüksek güvenlikli koruma yöntemi ile bulunduğu ilden İstanbul’a getiriliyor.

Adli Tıp uzmanları, kemiklerin konulduğu kargoları yüksek güvenlikli koruma altında bizzat elleri ile uçağa veriyor. İnişte de kargolara karıştırılmadan direkt Adli Tıp’a götürülüyor.

Türkiye, ardı ardına suikastların yaşandığı 1990’lı yıllarda binlerce vatandaşını faili meçhul cinayetlere kurban verdi. Kimler tarafından ve niçin işlendiği bir türlü aydınlatılamayan cinayetler, ardında gözü yaşlı eşler, yetim çocuklar bıraktı.

Anneler, ölü mü diri mi olduğunu bilmedikleri evlatlarının bir gün çıkıp geleceği hayaliyle yaşadı. Ancak iki yıl önce Güneydoğu’da başlatılan bir kazı, yıllardır kayıp yakınlarından haber bekleyen aileler için umut oldu.

Diyarbakır ve Batman başta olmak üzere 7 ilde yapılan kazılarda bugüne kadar binin üzerinde kemik parçası bulundu.

Karanlık bir dönemi aydınlatacak incelemeleri İstanbul Adli Tıp Kurumu üstlendi. Kurumun, bulgularla ilgili titiz çalışması aksiyon filmlerini aratmıyor.

Öyle ki kazılarda ortaya çıkan yüzlerce kemik, yüksek güvenlikli koruma yöntemi ile bulunduğu ilden İstanbul’a getiriliyor. Adli Tıp uzmanları, kemiklerin konulduğu kargoları yüksek güvenlikli koruma altında bizzat elleri ile uçağa veriyor.

Kargo, inişte havalimanının içine bile sokulmadan teslim alınıyor. Aprona gelen kurum araçları tarafından anında merkeze götürülüyor.

Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce, kazılarda güvenliğe büyük önem verdiklerinin altını çiziyor.

İnce ayrıca, kurumu Güneydoğu’da güçlendirdiklerini belirtiyor ve ekliyor: "Diyarbakır’a grup başkanlığı kurduk, uzman sayısını 5’e çıkardık. Batman, Siirt ve Hakkâri’deki şubeleri de aktif hale getirdik."

Güneydoğu’da işlenen faili meçhul cinayetlere ilişkin son 2 yılda Diyarbakır, Mardin, Elazığ, Şırnak, Hakkâri, Batman ve Bitlis’te kazılar gerçekleştirildi.

İlk kazının başladığı 2009 Nisan ayından bu yana binin üzerinde kemik parçası bulundu. Bu kemiklerin incelemesi, Adli Tıp’ın merkezi İstanbul’da devam ediyor. Kemiklerin merkeze geliş sürecinde izlenen güvenlik önlemleri ise dikkat çekiyor.

Adli Tıp uzmanlarının kazı yerinde hazır bulunduğunu belirten Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, süreci şu sözlerle anlatıyor: "Önce uzmanlarımız kazıya eşlik ediyor. Daha sonra kargoya verilecek kemik parçaları bizim gözetimimizde havaalanına götürülüyor. Burada alanda arkadaşımız bütün kargoların yerleştirilmesini bekliyor. Daha sonra en son kargo olarak uçağa alınıyor ve uçağın kargo kısmı kapatılıyor." Sürecin ikinci aşamasının İstanbul’da devam ettiğini ifade eden İnce, şöyle devam ediyor:

"Uçak İstanbul’a indiğinde kargo, yine ilk olarak Adli Tıp yetkilileri tarafından teslim alınıyor. Daha sonra havalimanına girmeden alanda bekleyen aracımıza konuluyor ve direkt merkeze getiriliyor."

Bu şekilde bir güvenliği sağlamak zorunda olduklarını kaydeden İnce, mevcut kemiklerin incelenmesinin devam ettiğini aktarıyor.

Güneydoğu’da Adli Tıp güçlendiriLİYOR

İki yılı aşkın süredir Adli Tıp’ın başında bulunan Haluk İnce, özellikle Güneydoğu’daki çalışmalara hız verdi. Geçen yıla kadar tek uzmanın görev yaptığı Diyarbakır’a Grup Başkanlığı kurdu, uzman sayısını 5’e çıkardı.

Ayrıca Batman, Siirt ve Hakkâri’deki şubeler aktif hale getirildi. Amaçlarının bölgede tüm işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirmek ve vatandaşı mağdur etmemek olduğunu dile getiren İnce, önümüzdeki dönemde bölgeye birçok önemli yatırım yapacaklarını ifade etti.

Diyarbakır’da 7 bin metrekarelik yer aldıklarını belirten İnce, burada birçok hizmeti yerinde vereceklerini söyledi.

Bölge halkının dini hassasiyetlerine de önem verdiklerini belirten Adli Tıp Başkanı, "Cenaze bize geldiğinde aynı gün geç saatlere kadar çalışarak otopsisini gerçekleştiriyoruz. Ailelere cenazeleri veriyoruz. Çalışanlarımız büyük fedakârlık gösteriyor." dedi.

İstinaf mahkemelerinin bulunduğu Van, Erzurum, Samsun gibi illere de Adli Tıp grup başkanlıkları kurmayı hedeflediklerini kaydeden İnce, böylelikle şubeleri daha da güçlendirecekleri bilgisini verdi.

Zaman