Adalet İçin Bir Adım da Siz Atın

Olaylar
Haberin Foto Galerisi İçin Tıklayınız… Genç Boşnaklar Derneği, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanmış en büyük insanlık dramı olan Srebrenitsa katliamının 16’ncı yılına dikkat çek...
EMOJİLE

Haberin Foto Galerisi İçin Tıklayınız…

Genç Boşnaklar Derneği, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanmış en büyük insanlık dramı olan Srebrenitsa katliamının 16’ncı yılına dikkat çekmek amacıyla ilginç bir proje gerçekleştiriyor.
 
Birleşmiş Milletler’in ve uluslararası toplumun katliamı engellemekte başarısız olduğunun unutulmamasını isteyen dernek, Türkiye’deki farklı çevrelerden Srebrenitsa’da ölen kişi sayısını temsilen 8372 çift ayakkabı topladı.

Ayakkabılar, katliamın yıldönümü olan 9-10 Temmuz’da Birleşmiş Milletler’in kısaltması olan "UN" harfleri şeklinde dizilerek Taksim Meydanı’na bırakılacak. Ardından Avrupa ve Asya’yı birleştiren İstanbul’dan, dünyada resmen tanınan ülke sayısını temsil eden 192 balon, barış mesajları eşliğinde Taksim’de uçurulacak.

Srebrenitsa Soykırımı

Srebrenitsa Soykırımı 2. Dünya Savaşı’nda yaşanan kayıplardan sonra Avrupa’da meydana gelen en büyük soykırımın adıdır. Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplumun suçlu olduğu soykırımda katledilenlerin sayısı ise resmi rakamlara göre 8372’dir.
 
Srebrenitsa Soykırımı, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp Cumhuriyeti Ordusu, Sırp Cumhuriyeti siyasi liderlik görevinde olan Radovan Karadziç, Yugoslav Ordusu’nun Generali Momcilo Perisiç, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç ve Sırbistan İçişleri Bakanlığı’ndan doğrudan destek alan paramiliter grubu "Akrepler" (Scorpions) öncülüğünde gerçekleşti. Mağdur insanları korumak için bölgeye gelen Birleşmiş Milletler Hollanda Koruma Gücü’nün (UNPROFOR) gözleri önünde binlerce kişi öldürüldü.
 
1993 yılında Doğu Bosna’daki çatışmaların dorukta olduğu sırada Bosnalı Sırp güçlerinin "Etnik Temizlik" amaçlarının tam anlamıyla ne demek olduğu görülmeye başlandı. Bölgedeki birçok şehir saldırıya uğradı ve Srebrenitsa bunlardan biriydi. Diğer şehirlerden gelen Bosnalı Müslümanlar burada güvende olabileceklerini düşünerek kendi evlerini terk ettiler. Fakat onlar için burada geçen her gün ağır ölümlerle son buluyordu. Çatışmalar arttıkça insani yardım giderek azalıyordu; ki bu, durumu daha da dayanılmaz kılıyordu.

Gerçekleşen bu durum, 16 Nisan 1993 tarihi itibariyle "Güvenli Bölgeler" kurulmasına sebep oldu. Kurulan bu bölgelerin çatışmalardan uzak olması, bir başka deyişle Bosnalı Sırpların Srebrenitsa ve diğer güvenli bölgeleri (Saraybosna, Zepa, Gorazde, Tuzla, Bihaç) terk etmeleri anlamına geliyordu. Srebrenitsa için alınabilecek en kötü karar ise bölgenin silahsızlandırılması oldu. Bu durumda Srebrenitsa, silahlanmış olan Bosnalı Sırp ordusuna karşı tamamen savunmasız kalmış ve Temmuz 1995’te yapılan soykırımı daha da kolaylaştırmıştı.
 
11 Temmuz tarihinde Ratko Mladic soykırım öncesi şu sözleri söyledi: "Büyük Sırp kutsal gününün öncesindeyiz. Bu şehri Sırp milletine armağan ediyoruz. Türklere karşı ayaklanmamızı hatırlayarak, Müslümanlardan intikam almanın zamanı geldi." Bu cümle Srebrenica’nın kaderini tayin etti. 8372, 12-77 yaş arası erkek sivil Boşnak topluca katledildi. Kadınlar ise tecavüz ve kötü muameleye maruz kaldı.

Bosnalı Sırp askerler Boşnaklar’ın bazılarını toplu infaz yerlerinde, bazılarını yollarda, bazılarını dağlarda, katliamdan kaçmak isteyenleri de çeşitli tuzaklar kurarak hunharca katlettiler. Katledilen masum siviller toplu mezarlara gömüldüler. Daha sonra cesetler gömüldükleri yerden kepçelerle parçalanarak çıkartılıp, kimlikleri tespit edilemesin diye sayıları tahmini 64 olan toplu mezarlara gömdüler.
 
Srebrenitsa’da Boşnaklar’ın katliamının üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen Sırp Cumhuriyeti ve Sırbistan’daki siyasi ve sosyal çevrelerce soykırım hala inkâr ediliyor. Bu da soykırımın son halkası yani 8.inci fazıdır. (Soykırımın 8 fazı: 1-Sınıflandırma 2-Simgeleme 3-Dehümanizasyon 4-Örgütlenme 5-Kutuplaşma 6-Hazırlık 7-İmha 8-İnkar)
 
Hepimizin görevi ise yaşananların unutulmasını engellemek ve 1995 yılındaki Srebrenitsa gerçeklerinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmaktır !
 
 
 
PROGRAM AKIŞI
 
09.07.2011 Cumartesi
 
00:00-06:00;  Anıtın Gezi Parkına yerleştirilmesi ve üzerinin beyaz örtü ile örtülmesi
 
06:00-10:55;   Emniyet güçlerinin anıtın etrafını sarması
 
11:00-11:30;   Açılış Konuşması  
 
Srebrenica Inferno

Bizler Kimiz? Genç Boşnaklar Derneği adına açıklama

Proje Hakkında Film Gösterimi, Halktan Görüntüler, Ünlülerin Ayakkabı Bağışı Fotoğrafları

Projeye destekte bulunan kişilere sözlü olarak teşekkür edildikten sonra dernek üyelerinin sahneye çağrılması ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin katkıları ve desteği adına Teşekkür Belgesi’nin verilmesi,

Anıtın üzerine örtülen örtünün etrafına toplanılması ve örtünün Anıt üzerinden çekilmesinin ardından Anıt’ın temsil ettiği Srebrenica kurbanlarının isimlerinin ekranda sayı ile geçmesi

Dünyada bulunan 192 ülkeyi temsil eden aynı sayıda balon havaya uçurulacak. Bu eylemi yaparak tüm dünyaya barış, huzurluk ve mutluluk mesajı göndermeyi  amaçlanmaktadır. 
 
                       
11:30-11:59;Program Bitişi
 
12:00; Proje Gönüllülerinin Anıt alanında bulunması ve gelen ziyaretçi ve turistlere proje hakkında bilgi vermesi.
 
22:00; Gönüllülerin Anıt alanından ayrılması.
 
 
10.07.2011 Pazar 
 
09:00-18:00; Proje Gönüllülerinin Anıt alanında bulunması ve gelen ziyaretçi ve turistlere proje hakkında bilgi vermesi
 
19:00; Kapanış Töreni ve Projeye destek veren herkesin katılımı ile 192 adet beyaz balonun havaya bırakılması.
 
22:00; Anıtın alandan kaldırılması ve toplanan ayakkabıların Türkiye-Suriye işbirliği dâhilinde Suriye’deki mültecilere yardım amaçlı gönderilmesi.