55 yılda Türkiye’den Bilderberg’e kimler katıldı?

Olaylar
Oğuz Eser’in haberi Bilderberg toplantıları 1954’ten bu yana senelik olarak düzenleniyor. Ekonomik krizin ardından Wall Street işgal eylemcilerinin özel ilgi gösterdiği ketum toplantının, ...
EMOJİLE

Oğuz Eser’in haberi

Bilderberg toplantıları 1954’ten bu yana senelik olarak düzenleniyor. Ekonomik krizin ardından Wall Street işgal eylemcilerinin özel ilgi gösterdiği ketum toplantının, ekonomik ağırlıklı konulara ağırlık vermesi bekleniyor.

Bu seneki Bilderberg Toplantısı, 31 Mayıs 2012’te ABD’deki Chantilly’de (Virginia) Westfield Marriot Otel’de başladı. Bilderberg toplantıları 1954’ten bu yana senelik olarak düzenleniyor.

Adını ilk toplantının düzenlendiği Hollanda Arnhem’deki Hotel de Bilderberg’den alan grup, Polonyalı siyasetçi Josef Retinger’in, Avrupa’daki Amerikan-karşıtlığını önlemek amacıyla Atlantik’in iki yakasını birleştirme fikriyle kuruldu.

11 Batı Avrupa ülkesinden 50 delegeye ek olarak 11 Amerikalının katıldığı ilk toplantının başarısının ardından bir Yürütme Komitesi oluşturuldu ve ilk daimi sekreterliğe Retinger atandı.

Bilderberg toplantıları yürütme komitesi ve sekreterliğe ek olarak, 18 ülkeden 2’şer delege katılıyor. Toplantıya katılanların 3’te 1’i siyasi çevrelerden kalanı da ekonomi, basın, eğitim gibi alanlardan seçiliyor.

Grubun her hangi bir resmi yürütme gücü olmamasına rağmen, katılımcıların ülkelerdeki siyaset ve ekonomi alanında önemli ağırlıklarının bulunması, toplantılarda kararlaştırılan konuların hayata geçirilmesini neredeyse kesinleştiriyor.

Grup toplantılarındaki ketumiyet, birçok soru işaretine neden oluyor. Siyasi spektrumun sağ ve solunda bulunanlar, grubu çeşitli şekillerde suçluyor. Sol partiler, Bilderberg’i kapitalist egemenlikle sağ partiler de tek dünya düzeni ve planlanmış ekonomiyle suçluyor.

Grubun temel taşlarından sayılabilecek David Rockefeller, Almanya Baden’deki toplantıda söylediği şu sözler “tek dünya düzeni” hakkında suçlamaların yersiz olmadığını ispatlıyor:

“Washington Post, The New York Times, Time Dergisi ve diğer büyük yayınlara şükran borçluyuz. Senelerdir toplantılarımıza iştirak etmelerine rağmen ketumiyet sözünü tuttular. Eğer kamuoyunun bilgisinde olsaydı bizlerin dünya için bir plan geliştirmemiz imkânsız olurdu. Fakat dünya artık çok daha girift ve dünya hükümetine doğru gitmek için çok daha hazır. Entelektüel elit ve dünya bankerlerinden oluşan uluslar-üstü bir yapı, geçen yüzyıllarda uygulanan ulusal kendi geleceğini tayin etmeden kesinlikle daha iyidir.”

2012 gündemi

Bilderberg toplantı gündemleri, toplantılardan sonra resmi olarak açıklansa da bu seneki zirvenin ABD’de toplanması çeşitli ipuçları veriyor. Daha önce toplantının İsrail Hayfa’da yapılacağı söyleniyordu.

Amerika’nın toplantı yeri olarak seçilmesi, gündemin yaklaşan başkanlık seçimleriyle doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor. Özellikle Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’in de katılacağı toplantı bir anlamda, başkanlık yarışıyla ilgili olarak grubun hareket tarzını da belirleyeceği söylenebilir.

Özellikle katılımların ekserisinin dünyanın ekonomik gücünün yüzde 0,001’ini oluşturduğu düşünüldüğünde, toplantının Amerikan seçimlerinin sonuçlarını doğrudan etkileyebileceği ifade ediliyor.

Diğer gündem başlığını da kuşkusuz Yunanistan’ın başını çektiği avro bölgesi krizi oluşturacak. Bir anlamda Yunanistan’ın kaderinin de bu toplantıda çizileceği söylenebilir. Nobel ödüllü Paul Krugman’ın “bir şey olması gerek ve bu da Yunanistan’ın çıkışı” şeklinde özetlediği fikri, Economist dergisi de şu şekilde destekliyor:

“Yunanistan’ın kaderiyle ilgili bir fikir birliği yavaşça oluşuyor. Avro bölgesinde, ulusal hükümetleri daha sıkı kısıtlamalar altına alacak daha yüksek seviye bir entegrasyon şart.”

Arap ve İslam dünyasındaki gelişmelerin de kesinlikle tartışılacağını söylemek mümkün. Ancak bu konuyla ilgili gündem başlıkları konusunda şu an için net bir bilgi yok.

Bilderberg’i işgal et

Bu seneki Bilderberg toplantısının diğer bir farkı, küresek krizin ardından başlayan “Wall Street’i işgal” hareketlerinin, toplantıya özel ilgi göstermesi. Özellikle çeşitli alternatif haber-yorum-blog sitelerinde ve radyo kanallarında, toplantının yapılacağı yere doğru ciddi bir eylem hazırlığı bulunuyor. Ancak Marriot oteli’nin iki gün önce boşaltılması ve güvenlik çemberinin çok geniş tutulmasıyla şu ana kadar eylemcilerin istediklerini elde edebildiklerini söylemek güç.

Eylem grubu hareket planı dahi benimsemiş durumda. 10 maddelik planları şöyle:

Tek seferde mümkün olan en önemli konuları toplayın

Baskıyı sürdürün

Ana akım medyayı terk edin

Gerçek yönetici sınıfı fark edin.

Düşünce kurumlarını siyasi tartışmaya çekin

Siyasiler ile çok-uluslu firmalar ile kraliyet arasındaki ilişkileri ortaya çıkarın.

Barışçıl hareket tarzını benimseyin.

Eylemcileri birleştirin.

Dalga etkisi yaratın.

Şimdi ya da asla deyin.

Bu anlamda, İşgal Hareketi’nin de evrilmeye başladığı sonucuna ulaşabiliriz. Daha önceki eylemlerde yüzde 1’i hedef alan hareket, artık gerçek sıkıntının yüzde 1’de değil yüzde 0,001’de olduğunu fark etmeye başlıyor. Ayrıca Bilderberg eylemiyle hareket, sadece “karşıyız” söyleminden kurtularak daha kesin bir karaktere bürünüp net hedeflere doğru yol alabilir.

Türkiye ve Bilderberg

Türkiye’nin Bilderberg macerası 1957’de başlıyor. St. Simons, ABD’deki toplantıya Türkiye’den ilk kez (en azından resmi)

İngiltere Büyükelçiliği ve NATO daimi temsilciliği yapan Muharrem Nuri Birgi katıldı. Adnan Menderes de daveti kabul etmesine rağmen katılamadı.

2012 toplantısına Türkiye’den kimlerin katıldığına dair aktivistlerin oluşturduğu liste henüz tam olarak açıklanmadı ancak The Guardian’da yayınlanan resmiyle Mustafa Koç kesin olarak katılıyor. Ayrıca internette çeşitli sitelerde yayınlanan listede 2011’de katılanların tekrar katılacağı iddia ediliyor. Buna göre 2012’de Türkiye’de katılacaklar: Damla Z. Gürel (AB Başbakanlık Özel Danışmanı), Mustafa Koç (Koç Holding), Ruşen Çakır (Gazeteci), Tuncay Özilhan (Anadolu Grup), Suzan Sabancı Dinçer (Akbank)

Yıllara göre Türkiye’den katılımlar ise şöyle:

 Yer Yıl Katılım
St. Simons Adası, ABD 1957 Muharrem Nuri Birgi, Adnan Menderes (Daveti kabul etti, katılamadı)
Buxton, İngiltere 1958 Muharrem Nuri Birgi (Diplomat)
Cannes, Fransa 1963 Muharrem Nuri Birgi (NATO Temsilcisi)
Williamsburg, ABD 1964 Muharrem Nuri Birgi (NATO Temsilcisi)
Villa D’Este, İtalya 1965 Muharrem Nuri Birgi, Nejat F. Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding)
Wiesbaden, Almanya 1966 Muharrem Nur Birgi
Cambridge, İngiltere 1967 Muharrem Nur Birgi,
Mont Tremblant, Kanada 1968 Muharrem Nur Birgi, İlter Türkmen (Diplomat)
Marienlyst, Danimarka 1969 Muharrem Nur Birgi,
Bad Ragaz, İsviçre 1970 Muharrem Nur Birgi,
Woodstock, ABD 1971 Selahattin Beyazıt (Pirelli, GS eski Başkanı), Muharrem Nur Birgi
Knokke, Belçika 1972 Selahattin Beyazıt, Muharrem Nur Birgi
Saltsjöbaden 1973 Selahattin Beyazıt, Muharrem Nur Birgi
Megeve, Fransa 1974 Selahattin Beyazıt, Muharrem Nur Birgi
Çeşme, Türkiye 1975 Semih Akbil (Diplomat), Selahattin Beyazıt, Muharrem Nur Birgi, İhsan Sabri Çağlayangil (Dışişleri Bakanı), İhsan Doğramacı (Akademisyen), Bülent Ecevit, Turan Feyzioğlu (Siyasetçi), Oğuz Gökmen (Diplomat-yazar), Kamran İnan (Bakan), Hasan E. Işık (Dışişleri Bakanı), Gülten Kazgan (Akademisyen-yazar), Halil Tunç (Sendikacı), Memduh Yaşa (Akademisyen-siyasetçi), Selçuk Yaşar (Tüsiad kurucularından,Tuborg-Pınar Holding)
Torquay, İngiltere 1976 Selahattin Beyazıt, Muharrem Nur Birgi
Princeton, ABD 1978 Selahattin Beyazıt,
Baden, Almanya 1979 Selahattin Beyazıt
Bad Aachen 1980 Selahattin Beyazıt, Muharrem Nur Birgi
Bürgenstock 1981 Selahattin Beyazıt (Bu tarihte yürütme komitesine giriyor), Kamran İnan,
Sandefjord 1982 Selahattin Beyazıt, Haluk Özgül (Norveç Büyükelçisi), Metin Toker (Milliyet köşe yazarı),
Chateu Montebello 1983 Selahattin Beyazıt, M. Nuri Birgi, İlter Türkmen (İçişleri Bakanı), Baki Alkın (Türkmen’in asistanı)
Chateu Montebello 1984 Yıldırım Aktürk, (Devlet Bakanı Yardımcısı), Selahattin Beyazıt, Tarık Şara (Enka Holding)
Rye Brook 1985 Selahattin Beyazıt, M. Nuri Birgi, Jak V. Kamhi (Profilo), Osman Olcay (Dışişleri Bakanı, NATO temsilcisi)
Gleneagler 1986 Selahattin Beyazıt, Yavuz Canevi (Merkez Bankası Başkanı), Seyfi Taşhan (Dış Politika Enstitüsü Direktörü),
Villa D’este 1987 Gündüz Aktan (Başbakan Danışmanı), Selahattin Beyazıt, Zekeriya Yıldırım (Merkez Bankası Başkanı)
Telfs-Buchen 1988 Selahattin Beyazıt, Ali Bozer (İçişleri Bakanı), Rüştü Saraçoğlu (Merkez Bankası Başkanı)
La Toja 1989 Selahattin Beyazıt, Ali Bozer (Bakan Yardımcısı), İsmail Cem (CHP Milletvekili),
Glen Cove 1990 Selahattin Beyazıt, Erdal İnönü, Mesut Yılmaz,
Baden-Baden 1991 Selahattin Beyazıt, Vahit M. Halefoğlu (eski Dışişleri bakanı), Tugay Özçeri (Dışişleri bakanlığı diplomatı),
Evian-les Bains, Fransa 1992 Selahattin Beyazıt, Emre Gönensay (Başbakan baş danışmanı),
Vouliagmeni  1993 Selahattin Beyazıt, Hüseyin E Çelem (Yunanistan Büyükelçisi), Talat S. Halman (Akademisyen), Rüştü Saraçoğlu (Merkez Bankası Başkanı)
Helsinki, Finlandiya 1994 Ali Hikmet Alp (Diplomat), Selahattin Beyazıt, Rahmi Koç (Koç Holding)
Zürih, İsviçre 1995 Selahattin Beyazıt, Cem Boyner (Yeni Demokrasi Hareketi), Hikmet Çetin (Eski Dışişleri Bakanı),
Toronto, Kanada 1996 Selahattin Beyazıt, Gazi Erçel (Merkez Bankası), Emre Gönensay (Dışişleri Bakanı),
Atlanta, ABD 1997 Selahattin Beyazıt, Dinç Bilgin (Sabah), Gazi Erçel (Merkez Bankası), Üstün Ergüder (Boğaziçi Dekanı), Sinan Tara (Enka Holding),
Ayrshire, İskoçya 1998 Uğur Bayar (Özelleştirme İdaresi), İsmail Cem (Dışişleri Bakanı), Meral Gezgin Eriş (IKV Başkanı), Suna Kıraç (Koç Holding),
Sintra, Portekiz 1999 Gazi Erçel, Sedat Ergin (Hürriyet), Suna Kıraç, Erkut Yüceoğlu (Tüsiad),
Brüksel, Belçika 2000 Nuri Çolakoğlu (NTV), Muharrem Kayhan (Söktaş),
Stenungsund, İsveç 2001 Gazi Erçel, Özdem Sanberk (İngiltere Büyükelçisi),
Chantilly, ABD 2002 Kemal Derviş (Ekonomi Bakanı), Bülend Özaydınlı (Koç Holding), Özdem Sanberk, 
Versaille, Fransa 2003 Ali Babacan (Ekonomi Bakanı), Mehmet A. Ağar (DYP), Özdem Sanberk,
Stresa, İtalya 2004 Ali Babacan, Hasan Cemal (Milliyet Köşe yazarı), Kemal Derviş (Milletvekili), Mustafa Koç (Koç Holding)
Rottach-Egern, Almanya 2005 Ali Babacan, İmregül Gencer (Global Investment), Cüneyt Ülsever (Hürriyet köşe yazarı),
Ottowa, Kanada 2006 Egemen Bağış, Ümit Boyner (Boyner Holding), Mustafa Koç, Kemal Köprülü (ARI Hareketi), Fehmi Koru (Yenişafak), Soli Özel (Akademisyen Bilgi Üniv.),
İstanbul, Türkiye 2007 Ali Babacan (Ekonomi Bakanı), Mehmet A. Birand (Köşe yazarı), Ümit Boyner, Cengiz Çandar (Gazeteci), Hikmet Çetin, Cem Duna (Eski AB elçisi), Emre Gönensay, Mustafa Koç, Ayşe Soysal (Boğaziçi Dekanı), Arzuhan Doğan Yalçındağ (Doğan Holding), Erkut Yüceoğlu (Tüsiad)
Chantilly, ABD 2008 Ali Babacan, Zeynep Göğüş (Gazeteci), Mustafa Koç, Faik Öztrak (Milletvekili), Ferit Şahenk (Doğuş Holding),
Vouliagmeni, Yunanistan 2009 Ali Babacan, Mustafa Koç, Suzan Sabancı Dinçer (Sabancı Holding), Agah Uğur (Borusan Holding),
Barcelona 2010 Ali Babacan, Mustafa Koç, Sami Kohen (Milliyet), Suzan Dinçer Sabancı, Agah Uğur,
St. Morriz, İsviçre 2011 Sürreyya Ciliv (Turkcell, Tayyibe Gülek Domaç (Eski İçişleri Bakanı), Mustafa Koç, Şefika Pekin (Pekin&Bayar Hukuk Firması)

Timetürk