500 Yıllık Sandıklardan Hazine Çıktı

Olaylar
Uludağ eteklerindeki Üftade Dergâhı, camisi ve çilehanesini restore eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, buradaki iki sandıkta saklanan 500 yıllık değerli eşyaları da tamirden geçirmeye başladı. Re...
EMOJİLE

Uludağ eteklerindeki Üftade Dergâhı, camisi ve çilehanesini restore eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, buradaki iki sandıkta saklanan 500 yıllık değerli eşyaları da tamirden geçirmeye başladı. Restorasyonu yapan güzel sanatlar uzmanları, depodan çıkan güvelerin yediği çok kıymetli emanetleri görünce büyük şaşkınlık yaşadılar.

Parçalanmış ve buruşmuş olarak sandıktan çıkarılan kutsal emanetlerin önce envanterinin yapıldığı, rölövelerinin çıkarılıp form kazandırılacağı, tamir ve temizliğinin ardından müze ortamında sergileneceği belirtildi. 500 yıllık Üftade Dergâhı’nda iki sandıkta saklanan kaftan, seccade, pantolon, takke, sikkeler, makam ve çile kemerleri, tekkeye ait orijinal objeler, Kâbe-i Şerif örtüsü, ipek ve kadife duvar levhaları yeniden hayat buluyor.

Laboratuvarda doğal yöntemlerle aslına uygun hale getirilmesi planlanan 64 parça değerli obje arasında, Bursa Kadısı Aziz Mahmut Hüdayi’nin ciğer satarken kullandığı asalar da bulunuyor. 5 ay sonra restorasyonunun tamamlanması planlanan 500 yıllık hazineler, bir bölümü müzeye dönüştürülecek ve restoresi süren Üftade Camii ve Dergâhı’nda sergilenecek.

‘KORUMA ALTINA ALINDI’
Sandıktan çıkanları restore eden Güzel Sanatlar Uzmanı Levent İnan da sanat tarihçisi Hülya Demirhan ve güzel sanat uzmanı Esra Çetin ile özel laboratuvarda emanetlerin önce rölevesini çıkarıp sonra restorasyonunu yapıyor.

İnan, "Burada eserlerin hepsi belgelenip künyelendikten ön temizlikleri ve ana işlemleri yapıldıktan sonra formları kazandırılıp müze ortamında sergilenecek hale getirilecek. 64 farklı obje burada koruma altına alındı. Kâbe örtüsünden ipek ve kadife duvar levhasına, sikkelerden takkelere, pantolondan kaftana, makam ve çile kemerlerinden seccadeye, asalardan kılıçlara 64 parça obje tamir edilecek. Bu onarımları tamamen doğal malzemelerle yapıyoruz. Hiçbir kimyasal kullanmıyoruz. Üzerindeki tozları ve fiziksel yapıları temizleyip, orijinal protitiplerini çıkarıyoruz. Tamir edilen seccadedeki işlemeler, kaftanın düğmelerindeki kat kat el işçiliği, seccade kenarlarındaki altın tel işlemeleri, muhteşem Kâbe örtüsü, kadife ipek duvar süsündeki muhteşem hat yazısı, keten ve pamuktan yapılan kıyafetlerdeki el işçiliği, çile ve makam kemerindeki sağlamlık ve el işçiliği dikkat çekiyor" dedi.
.