2018 Yılı Amatör Denizci Belgesi (ADB) Nasıl Alınır ?

Olaylar
Denizlerimizde ulaşım araçlarını kullanabilmek için Devlet tarafından tıpkı kara araçları kullanımı için verilen ehliyet benzeri bir ehliyete sahip olmak gerekmektedir. Bu ehliyete Amatör Denizci...
EMOJİLE

Denizlerimizde ulaşım araçlarını kullanabilmek için Devlet tarafından tıpkı kara araçları kullanımı için verilen ehliyet benzeri bir ehliyete sahip olmak gerekmektedir. Bu ehliyete Amatör Denizci Belgesi (ADB) denilmektedir. Bürokrasinin her yerde karşımıza çıktığı gibi bu ehliyeti de alırken de nasibimizi alıyoruz. 😊 Amatör Denizci Belgesi (ADB) Almak isteyenler için aşağıda yapmaları gerekenleri tek tek anlatmaya çalışacağız. Yararlı Olması dileğiyle..

Amatör Denizci Belgesi (ADB) Adımları

      1.https://ades.udhb.gov.tr/sitesine girip kendi bilgilerimizle üye oluyoruz.

  1. 2. Üye olduktan sonra sisteme tekrar giriş yapıp uygun olduğumuz sürelerde ( süre sorunumuz yok )  24 üniteden oluşan online eğitimi tamamlıyoruz.

    3. Amatör Denizci Belgesi (ADB) eğitimini tamamladıktan sonra sistem tarafından size Kurs Bitirme Belgesi veriliyor. Bu belgenin bir çıktısını almanız gerekiyor. İlerleyen süreçte lazım olacak.

    4. Bünyesinde K.B.B ve GÖZ hastalıkları doktoru çalıştıran herhangi bir sağlık kuruluşundan (tıp merkezi, hastane vs.) sağlık raporu almanız gerekiyor. K.B.B. için sağlam raporu, GÖZ için renk körlüğü ve gece körlüğü yoktur ibaresi olacak. Rapor sonucunda “Amatör denizci belgesi alabilir” ibaresi yazılacak. Bu raporun sınavdan en çok 4 ay önce düzenlenmiş olması gerekiyor. Bu raporu tarayıcıdan tarattırın.

    5. Vesikalık fotoğraf çektirmeniz gerekmektedir . (1 adet, dilekçe üzerine yapıştırılacak) Ayrıca sisteme de yüklemek için 100×120 boyutlarında dijital çıktısını da fotoğrafçınızdan isteyebilirsiniz.

    6. http://odemeler.udhb.gov.tr adresine giriş yapıp 50TL olan amatör denizci sınav harcınızı tahakkuk ettirin. Ardından sistemden alacağınız C-kodu ile halk bankasına giderek ödemeyi yapıp tahsilat makbuzlarınızı alın. makbuzu tarayıcıdan tarattırın.

    7. http://gss.gasm.gov.tr/ adresine girerek sisteme kayıt olun ve sırasıyla; Kullanıcı(ADS) => ADS->Aday İşlemleri menüsüne girin. Bu sayfada fotoğrafınızı, sağlık raporunuzu, sınav harcı dekontunuzu, kurs bitirme belgesi seri numaranızı sisteme yükleyip, iletişim bilgilerinizi düzenleyin.

    8. Bağlı olduğunuz liman başkanlığı 2 gün içinde başvurunuzu onaylayacak. Başvurunuz onaylandığında size eposta yollanıyor. Eğer başvurunuz bu sürede onaylanmaz ise bağlı olduğunuz liman başkanlığını telefonla arayarak başvurunuzun onaylanmasını talep edin.

    9. Başvurunuz onaylandıktan sonra http://gss.gasm.gov.tr/ adresine tekrar girerek Kullanıcı(ADS) => ADS->Aday İşlemleri menüsünden “Başvuru ve Randevu Alma” kısmından SINAV’a girmek istediğiniz tarih ve saati seçin.

    10. Seçtiğiniz gün ve saatte nüfus cüzdanınızla birlikte ilgili liman başkanlığının sınav merkezine gidin. Sınavlar bilgisayar ortamında, gözetmen eşliğinde, her bilgisayarda kameralı ve çevrimiçi olarak yapılıyor.

    11. Sınavda 50 soru soruluyor. Geçme notu 100 üzerinden 60. Soruları cevaplamak için 60 dakikanız var. Yanlış doğruyu götürmediği için bilmediğiniz soruları da boş bırakmayın. Sallama yaparak şansınızı deneyebilirsiniz 😊 Ha kopya çekerim demeyin sakın. Ortam kopya çekmeye müsait değil !

Sınav sonucu sınav bittiği an belli oluyor. Bu nedenle daha önce çıktılarını aldığınız dekont ve belgeleri daha doğrusu aşağıdaki belgeleri yanınızda götürün. Eğer kazanırsanız tabi ki ;

a) yarım kapaklı pembe dosya
b) 1 adet vesikalık fotoğraf
c) sağlık raporunuz
d) sınav harcı dekontunuz
e) kurs bitirme belgesi

Sınav sonrası, gemi adamları işlemleri masasından dilekçe örneği temin edin. Dilekçeyi doldurarak vesikalık fotoğrafınızı ilgili yere yapıştırın.

İşlem tamamdır. Aşağıdaki evrakları Bağlı bulunduğunuz liman başkanlığı içerisindeki  “Gemi adamı işlemleri” masasına teslim etmeniz gerekiyor. Amatör Denizci Belgesi (ADB)  sanırım 1 hafta 15 gün içerisinde yine aynı masadan teslim alınıyor. Bu süreç liman başkanlıklarına göre değişiklik gösterdiği için net bir şey söylemek mümkün değil.

a) yarım kapaklı pembe dosya
b) fotoğraflı dilekçe
c) sağlık raporunuz
d) sınav harcı dekontunuz
e) belge harcı dekontunuz
f) kurs bitirme belgesi