2. Uluslararası Türkçe Bayramı kutlandı

Olaylar
Yunus Emre Enstitüsünün 2016 Türkçe Yaz Okulu Programı için ülkemize gelen 46 ülkeden 540 yabancı öğrenci Ülker Sports Arena’da gerçekleştirilen 2. Uluslararası Türkçe Bayramı’nda dünyaya “Türkçe” bar...
EMOJİLE

Yunus Emre Enstitüsünün 2016 Türkçe Yaz Okulu Programı için ülkemize gelen 46 ülkeden 540 yabancı öğrenci Ülker Sports Arena’da gerçekleştirilen 2. Uluslararası Türkçe Bayramı’nda dünyaya “Türkçe” barış ve sevgi mesajları verdi. Yabancı öğrenciler 1 ay süren program kapsamında 16 farklı şehirdeki üniversitelerde Türkçe Yaz Okulu’na devam etti. Eğitimlerinin ardından İstanbul’da buluşan misafir öğrenciler, bugün Ülker Sports Arena’da gerçekleştirilen 2. Uluslararası Türkçe Bayramı’nda, “İnsan ve Türkçe” temalı görkemli bir kapanış gösterisi sergiledi. 15 Temmuz Şehitleri anısına düzenlenen gecede yabancı öğrenciler dünyaya “Türkçe” barış, dostluk ve sevgi mesajları gönderdi. 2. Uluslararası Türkçe Bayramı’na Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve THY Genel Müdürü Temel Kotil katıldı.

İzleyiciler için görkemli bir sahne gösterisi hazırlayan öğrenciler,programda doğum, çocukluk, okul, askerlik, düğün, iş hayatı ve ölüm gibi temalara ilişkin folklorik performanslar sergiledi. Gösterileriyle dil ve insan hayatının iç içe serüvenini anlatan Kültür Elçileri, Türkçenin zenginliğine de vurgu yaptı. 2.Uluslararası Türkçe Bayramı’nda sergilenen performanslarda dünyaya gelen her insanın aynı temel özelliklere sahip olmasına rağmen, bir milleti diğerlerinden ayıran ve nesilden nesile aktarılarak gelişen en önemli değerlerden birinin dil olduğu mesajı verildi.

Çağlar ötesinden bir çağrı

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Türkçe’nin büyük medeniyetler kurmuş bir milletin dili olduğuna vurgu yaparak “Türkçe’nin yaygınlık ve kullanım bakımından dünyanın sayılı dillerinden olduğunu bütün bilim camiası kabul ediyor. Tarihi süreç içinde güçlü bir ırmak gibi geçtiği bütün coğrafyalardan kelimeler almış bu kelimeleri kendi musiki ve mayasında birleştirmiş bir dildir Türkçe” ifadelerini kullandı. “Türkçe, güçlü ve köklü bir dil olması sebebiyle söz varlığını ve ifade gücünü sizlerin de katkılarıyla geliştirmektedir ”diyen Bakan Avcı“Türkçe yüzyıllardan beri yeryüzüne barış, güven, huzur ve adalet yaymak için mücadele veren erenlerin Alplerin dilidir. Yedi iklimden turnalar misali ülkemize gelen sevgili öğrencilerimiz, dünyanın herzamankinden daha çok sevgi, barış ve kardeşlik çağrısına ihtiyaç duyduğu bir dönemde “İnsan ve Türkçe” temasıyla bütün insanlığa sevgi ve kardeşlik çağrısında bulunarak kutsal bir görev icra ediyorsunuz” diye konuştu. Sözlerine Yunus Emre’nin dizeleriyle devam eden Bakan Avcı,izleyicilere “Bu çağrı çağlar ötesinden gelin tanış olalım diyen Yunus Emre’nin çağrısıdır ‘gelin tanış olalım işi kolay kılalım dünya kimseye kalmaz.” diye seslendi.

“Esas gücümüz milletten”

Programda konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ise enstitünün sadece Türkçeyi değil, öğrencilere Türk kültürünü de öğrettiğini vurgulayarak “Ülkemizin sinemasından müziğine, sanatından mantalitesine kadar bütün kültürel değerlerini farklı coğrafyalarda, farklı din ve dile sahip insanlara tanıtmaya gayret ediyoruz. Biz, işlerimizi tek başımıza yapmıyoruz, aksine devletimizin ortak aklını, tecrübesini ve bilgisini hemhal ederek Türkiye’yi, Türk dilini ve sanatını yurt dışında tanıtmak için çabalıyoruz” diye konuştu. “Esas gücümüzü milletimizden alıyoruz” diyen Ateş, Türkçeyi öğretmek, Türk kültürünü ve Türkiye’yi tanıtmak amacıyla bütün bir yıl çalıştıklarını ifade etti.

Türkçe dünyanın her yerinde

Programda, Türkçe Yaz Okulu Programına ilişkin bilgi veren Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkçe Yaz Okulu’na bu yıl dünyanın 46 farklı ülkesinden ilgi gösterildiğini ve 1 aydır 540 yabancı öğrencinin Türkiye’nin 16 şehrindeki üniversitelerde Türkçe dil eğitimi gördüklerini belirtti. Türkçe Yaz Okulu Programını yurt dışında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüleri ile Türkoloji bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirdiklerini belirten Ateş, öğrencilerin hem Türkçe eğitimi alma, hem de bulundukları şehirlerin tarihî ve turistik yerlerini gezerek, yörenin kültürünü tanıma imkânı bulduklarını kaydetti. Başkan Ateş, Yunus Emre Enstitüsünün 4 kıtada, 37 ülkede, 45 merkeziyle Türkiye’nin kültür diplomasisi görevini üstlendiğinin altını çizdi.

Programa katılımın sağlandığı ülkeler ise şöyle: Afganistan (Kabil), Almanya (Köln), Amman (Ürdün), Arnavutluk (Tiran, İşkodra), Avusturya (Viyana), Azerbaycan (Bakü), Belçika (Brüksel), Bosna Hersek (Saraybosna, Mostar, Foynitsa), Cezayir (Cezayir), Fas (Rabat), Fransa (Paris), Gürcistan (Tiflis), İngiltere (Londra), İran (Tahran), Filistin (Kudüs), İtalya (Roma), Japonya (Tokyo), Karadağ (Podgoritsa), Kazakistan (Astana), Kırgızistan (Bişkek), Kosova (Priştine, Prizren ve İpek), Lübnan (Beyrut), Macaristan (Budapeşte), Makedonya (Üsküp), Mısır (Kahire, İskenderiye), Polonya (Varşova), Romanya (Bükreş, Köstence), Sırbistan (Belgrad), Sudan (Hartum).

Türkoloji projesi kapsamında ise Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Estonya, Hırvatistan, Hindistan, Irak, Letonya, Litvanya, Moğolistan, Pakistan, Rusya, Slovakya, Suudi Arabistan, Ukrayna, Yunanistan’dan katılım sağlandı.