1973 Katma Protokolüne Herkes Uymalı

Olaylar
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Hollanda’daki temasları kapsamında Avrupa Türk Demokratlar Birliği–Hollanda’nın (UETD) onuruna verdiği kahvaltıya katıldı. Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan, Y...
EMOJİLE

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Hollanda’daki temasları kapsamında Avrupa Türk Demokratlar Birliği–Hollanda’nın (UETD) onuruna verdiği kahvaltıya katıldı.

Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkanı Kemal Yurtnaç, Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral ve UETD Hollanda Başkanı Veyis Güngör’ün de katıldığı toplantıda konuşan Bozdağ, şu anda birçok ülkede 1973 tarihli katma protokolün ihlal edildiğini söyledi.

Dün görüştüğü Hollanda Göç ve Mülteciler Bakanı Gerd Leers’e de bu konuyu aktardığını ifade eden Bozdağ, "Şu anda protokole aykırı bir uygulamanın mevcut olduğunu, bu uygulamanın iki ülke arasındaki ilişkilere fayda sağlamadığını ifade ettik. Bunların düzeltilmesi gerekliliğine vurgu yaptık. Onlar da bu konularla ilgili şu anda bir ilerleme olmadığını ve bu konuda gerçekçi olmak gerektiğini, durumun müsait olmadığını ifade ettiler. Yani olumlu bir görüş açıklaması olmadı. Biz de bu konunun Türkiye Hollanda arasında tartışılmaya devam edeceğini, zaman içerisinde bir çözüm bulunmasının faydalı olacağını bir kez daha ifade ettik" dedi.

Türkiye’nin son yıllarda ekonomik anlamda gösterdiği başarıya da vurgu yapan Bozdağ, artık Türkiye’ye tersine göç olduğunu kaydetti.

"Geçen sene Almanya’dan Türkiye’ye 42 bin vatandaşımız çalışmak üzere gelmiş" diyen Bozdağ, "Artık vizeleri kaldırdığınızda Türkiye’den milyonlarca insanın Avrupa’ya akın etmesi gibi bir durum söz konusu değil, aksine tersine göç var Türkiye’ye" diye konuştu.

Hollandalı yetkililerle yaptığı görüşmede Türkçe eğitim konusunun da detaylı bir şekilde ele alındığını ifade eden Bozdağ, anadilin öğrenilmesinin önemine vurgu yaptı. Bekir Bozdağ, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak hem Hollanda dilinin hem de Türkçenin öğretilmesinin faydalı olacağını ve iki dilin okullarda okutulmasının faydalı olacağını kendilerine ifade ettik" dedi.

Bozdağ, bu konuda uzmanların çalışma yapması gerektiği konusunda karşılıklı bir mutabakat sağladıklarını ve önümüzdeki zaman içinde her iki ülkeden dil bilim uzmanlarının bu konuda çalışmalar yapmasının planlandığını ifade etti.

Aile birleşimi konusunda yaşanan sorunlara da temas eden Bozdağ, yargı kararlarına rağmen bu konuda olumsuz gelişmelerin yapılmasının doğru olmadığını ve aile birleşiminin temel insan haklarından birisi olduğunu söyledi.

Hollanda’da ailelerinden alınan çocukların durumu konusunda sorulara muhatap olduğunu anlatan Bozdağ, bu konuda pek çok şikayet olduğunu, Türkiye ile Hollanda’nın bu konuda ortak çalışmalar yapabileceğine işaret etti.

AA