17 Ağustos Daha Dün Gibi

Olaylar
HABERİN GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN!.. Hasan Ay’ın haberi Bugün 17 Ağustos… Türkiye için "asrın felaketi" olarak anılan Marmara Depremi’nin 12’nci yıldönümü...
EMOJİLE

HABERİN GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN!..

Hasan Ay’ın haberi

Bugün 17 Ağustos… Türkiye için "asrın felaketi" olarak anılan Marmara Depremi’nin 12’nci yıldönümü. Bölgenin kaderinin 45 saniyede yeniden şekillendiği, on binlerce kişinin yaşamını yitirdiği ve yaralandığı, yüz binlerce kişinin evsiz kaldığı o karanlık gece, tanıklarının hafızalarından hiç silinmedi. İşte 12 yıl sonra bile yüreklerde sarsıntısı süren depremin, yaşayan hatıraları. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, eniştesinin müstakil evine kaçak 2 kat çıkarak yaptığı binanın 17 Ağustos Marmara depreminde yıkılması sonucu hayatını kaybeden kız kardeşini enkazdan çıkarırken yaşadığı acıyı unutamıyor. Kız kardeşi Halime Altaş’ın vefat ettiği evin yapıldığı sırada kendisinin eski Yuvacık Belediyesi başkanı olduğunu ifade eden Karaosmanoğlu, "Kardeşim o binanın bir kısmını benim belediye başkanlığı yaptığım dönemde yaptı. İki katı yaptı, 3’üncü katı çıkıyordu. Baktım kaçak yapılıyor, binayı durdurdum. Ancak benim dönemimden sonra eniştem evin üzerine kaçak 2 kat yaptırdı, bina da depremde yıkıldı. Orası kız kardeşime ve bir çocuğuna mezar oldu" dedi.

KAYBOLAN KIZINI ARIYOR
Gölcük’te, 17 Ağustos depreminde kaybolan kızını on iki yıldır arayan annenin acısı dinmek bilmiyor. Yıkılan evlerinin enkazından 12 saat sonra kurtarılan Nilgün Karamert ve eşi Osman Karamert durumları ağır olduğu için İstanbul’da tedavi altına alındı. O sırada 6 yaşında olan kızları Gözde’den ise o günlerde haber alamadılar. Daha sonra bir komşularının Gözde’yi bir teğmenin kucağında gördüğünü söylemesi üzerine yüreklerine su serpilen aile kızlarını aramaya başladı. Teğmene ulaşan aile bu bilgiyi doğruladı ancak Gözde’yi hastaneye götüren teğmen orada bayılmış ve bir daha Gözde’yi görememişti. Elinde kızına ait bir fotoğraf bulunan anne, kızının öldüğüne hiç inanmadığını söyledi. Yıllarca kızı için çalmadık kapı bırakmayan Nilgün Karamert, bütün çabalarının sonuçsuz kaldığını anlattı. Şu an 18 yaşında olan Gözde’nin başka bir ailede olduğuna inanan Nilgün Karamert, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık umutlarım tükenmek üzere. Devletten sadece kızımı bulmasını istiyorum. Yaşadığını biliyorum. Her günüm onu düşünerek geçiyor. Gözde’nin iki kardeşi oldu onlara sürekli ablalarını anlatıyorum. Çaresizlik çok zor bir şey. Ölmüş olsa mezarını bulur bir dua ederdim kızıma. Böylesi çok zor." Depremde göçük altında kaldıktan sonra iki bacağı kesilen Ufuk Koçak, aradan geçen 12 yıl sonra depremde sular altına gömülen ve binlerce kişiye mezar olan Değirmendere sahiline daldı. Koçak, su altında o dönemde sahilde bulunan iskelenin, Avcılar Kulübü’nün, çınar ağaçlarının hala dimdik ayakta durduğunu gördüklerini dile getirdi. Bazı depremzedeler de AKUT gönüllüsü oldu. Enkaz altında kalan ve depremde kız kardeşini kaybeden Bülent Şentürk "Kartepe’deki yapay enkazımızda biri nasıl kurtarılır, beton nasıl kırılır, öğreniyoruz. Örneğin ben enkaz altındayken amcam beni kurtarmaya çalıştığı zaman üzerime basıyordu. Ben sıkışıyordum ve çok acı çekiyordum. Bilinçli bir şekilde kurtarmak lazım. Onu da bu arada öğrettiler" dedi.

Kocaeli’de deprem için hüzünlü anma
17 AĞUSTOS depreminin 12. yılı, Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. Anma törenine, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli milletvekilleri, CHP’li Hurşit Güneş, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ve vatandaşlar katıldı. Marmara Depremi’nin merkez üssü olan Gölcük ilçesinin Kavaklı sahilindeki anma töreni, saygı duruşuyla başladı. Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, "Depremin 12 yılı. Bu görünen tablo gösteriyor ki biz bugünü unutmadık. Zaten unutmak gibi bir niyetimiz de yok. Acılar taptaze yaşıyor. Depremde kaybettiğimiz binlerce insanımız bizim için kalbimizde hala yaşıyor" dedi. Anma töreninin sonunda, Değirmendere Sualtı Topluluğu’nda bulunan bir grup engelli, Kavaklı sahilinde denize daldı. Grup, bir süre dalış yaptıktan sonra denizin içerisinde ‘Asla unutmayacağız, ruhunuz şad olsun’ pankartı açtı. Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu da deprem çelengini denize bıraktı.

Mahalle kurtarmak için gönüllü aranıyor
Büyük depremin üzerinden 12 yıl geçti. Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı (MAG) özellikle Marmara Bölgesi’ndeki mahallelerde, deprem sonrası ilk müdahaleyi yapacak birimleri kurmaya çalışıyor. 932 mahalleye sahip İstanbul’un ise sadece 57 mahallesinde afet gönüllüleri bulunuyor. Marmara Depremi’nin ardından mahallelerde örgütlenen afet gönüllüleri, 2007’den itibaren MAG Vakfı adıyla kurumsallaştı. MAG Vakfı, mahallelerde 50 kişilik gönüllü ekip kurmaya çalışıyor. Mahalledeki gruplara 36 saatlik afet bilinci ve psikolojisi, temel yangın söndürme, ilk yardım ve hafif arama kurtarma dersleri veren MAG Vakfı’nın Genel Müdürü Dr. Elvan Cantekin, "Şu anda 57 mahallede gönüllüleri örgütledik. Bu sayının en az 300 olması gerekiyor. Maalesef en büyük promosyonumuz deprem" dedi.

Sabah