100 Milyon Dolara ‘Yas’ı Bitecek

Olaylar
İTO Meclis üyeleri, Başbakan’ın, "Yaslı olmaktan çıkaracağız" dediği Yassıada’ya keşif gezisi yaptı. Eski Başbakan Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’yu id...
EMOJİLE

İTO Meclis üyeleri, Başbakan’ın, "Yaslı olmaktan çıkaracağız" dediği Yassıada’ya keşif gezisi yaptı.

Eski Başbakan Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’yu idama götüren yargılamaların yapıldığı Yassıada’nın bugünkü sahipleri kertenkele, martılar ve üç kurt köpeği. İTO’nun 70 üyesi ile yaptığı keşif gezisinde HT Ekonomi de hazır bulundu. İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar, Yassıada’nın ayağa kalkması için 100 milyon dolar harcamak gerektiğini söyledi.

E ski Başbakan Adnan Menderes ile bakanlar Hasan Polatkan ile Fatin Rüştü Zorlu’yu 27 Mayıs sonrası idama götüren mahkemenin görüldüğü, Başbakan Erdoğan’ın da "Proje hazırlıyoruz. Yaslı ada olmaktan çıkaracağız" dediği Yassıada’yı İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı İbrahim Çağlar ve yaklaşık 70 meclis üyeleri önceki gün ziyaret etti.

HT Ekonomi olarak eşlik ettiğimiz İTO Meclis üyelerinin kafasında Erdoğan’ın da işaret ettiği gibi Yassıada ve karşısındaki Sivriada için nasıl bir proje ortaya konulabileceğine dair izlenim edinmekti. Aralarında Dumankaya İnşaat Kurucu Başkanı İbrahim Dumankaya gibi gençliğinde mahkemeyi "radyodan üzülerek" dinleyen, şimdi o günleri anmak için gelenler de vardı. Kabataş’tan yaklaşık 1 saat 15 dakika süren yolculuk boyunca yapılan sohbetlerde üzerinde 1995’ten beri günlük yaşamın sürmediği Yassıada’daki yapıların daha önce de çıkan haberlerden iyi durumda olmadığı konuşuldu.

Ancak adaya yapılan ziyaret sırasında ve sonrasında Menderes ve bakanların mahkemelerinin görüldüğü spor salonu, Menderes’in tutulduğu ve 19’uncu asırda yapılmış şato tipi bina dışındakilerin yıkmaktan başka çare olmadığı konusunda görüş birliği vardı. İskelenin açığında küçük bir somon çiftliğinin gündüzleri gelen 23 çalışanı dışında kimsenin olmadığı Yassıada’nın mevcut ev sahipleri arasında üç tane kurt köpeği, kertenkeleler ve martılar bulunuyor. Adada iskeleden ve spor salonundan uzaklaştıkça parke taşlı yürüyüş yollarının artık bitki örtüsüne teslim olduğunu görüyorsunuz. Tek katlı yapılar ise ya yıkılmaya yüz tutmuş ya da ağaç ve çalılar tarafından yutulmuş. Kısa bir süre adayı kullanan Su Ürünleri Fakültesi’nin kullandığı binalar zamana daha iyi direniyor. Menderes’in tutulduğu binanın içinde molozlar birikmiş ve güven vermiyor. Aşağı yukarı bütün binalarda ya tavanda ya kolonlarda inşaat demirleri görünür durumda.

"ESKİ HALİYLE DE KORUMAYI DÜŞÜNELİM"
Türkiye’de kiremitlere üretim yılının yazıldığını söyleyen İTO Meclis Üyesi Hüseyin Akarçeşme, adadaki binalardan birinde 1952 tarihli bir kiremit bularak döneme uygun olduğunu düşünüp yanına aldı. İTO Meclis Başkanı Çağlar da kiremiti meclisin hatıralar bölümünde sergileyeceklerini söyledi.

Yassıada’nın uzun yıllar sahipsiz kalmasından şikâyet eden İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar, tarihi değeri olanlar dışında adadaki bütün binaların yıkılması gerektiğini düşünüyor. "İçinde otel de barındıran 2 katı geçmeyecek yapılar inşa edilip, kongre merkezi olarak kullanılabilir. Bence adaya en az 100 milyon dolar harcamak gerekecek" diyen Çağlar, adanın İTO’ya 5 yıl önce teklif edildiğini ama tek başına altından kalkamayacaklarını söylüyor. İbrahim Dumankaya ise plajı olmadığı için adanın deniz turizmi açısından şansını düşük görüyor. İki katı geçmeyecek, ahşap yapılar yapılmasından yana olan Dumankaya, "Zor bir ada. Almanya’da örnekleri var. Restore edilip, eski haliyle korunabilir" fikrini de seçenek olarak sunuyor.

MENDERES İLE AYNI YOLDA YÜRÜNÜYOR
Mahkeme olarak kullanılan spor salonuna Menderes’in de sokulduğu kapıdan girilebiliyor. Spor salonunun arkasında iki ufak kapı daha var. Balıkçılar, iskeleden spor salonuna giderken yol üzerindeki iki ufak binayı kullanıyor.

Haber Türk