TÜİK Anketörleri Karakolluk Oldu

Medya
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) anketörleri, 3 Ekim itibarıyla ülke genelinde yaklaşık 2,5 milyon evde nüfus ve konut araştırması yapmak için vatandaşın kapısını çalmaya başladı. Ancak birçok vatanda...
EMOJİLE

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) anketörleri, 3 Ekim itibarıyla ülke genelinde yaklaşık 2,5 milyon evde nüfus ve konut araştırması yapmak için vatandaşın kapısını çalmaya başladı.

Ancak birçok vatandaş, daha önceden bilgilendirme yapılmasına rağmen kapılarına gelen anketörleri dolandırıcı zannederek karakola şikâyet ediyor. Karakola götürülen anketörlerin dolandırıcı olmadığı, polisin TÜİK yetkililerini aramasıyla ortaya çıkıyor.

Anketörler, şu ana kadar İstanbul’da 41 bin evin kapısını çaldı. TÜİK İstanbul Bölge Müdürü Zeki Bostancı, "Anketörlerimize inanmayan ve onları dolandırıcı zanneden vatandaşlar karakola şikâyet edebiliyor. Emniyet yetkilileri bizi arayarak gerçeği öğreniyor." dedi.

TÜİK, ‘Türkiye’yi Araştırıyoruz’ sloganıyla 81 ilde yaklaşık 2,5 milyon evi kapsayan nüfus ve konut araştırması başlattı.

3 Ekim’de başlayan araştırma kapsamında ülke genelinde 13 bin görevli personel istihdamdan göçe, özürlü sayısından konutların yaşına kadar pek çok veri toplamak için vatandaşın kapısını çalıyor.

Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’da toplam 316 bin konutta araştırma yapılmaya başlandı. TÜİK İstanbul Bölge Müdürü Zeki Bostancı, genel olarak vatandaşların kapılarına gelen görevlilerin istedikleri bilgileri verdiklerini ancak bazı vatandaşların bilgi vermekte zorluk çıkardığını söyledi.

Sahadaki görevlilerin ilginç durumlarla karşılaştığını belirten Bostancı, vatandaşın kapısına giden anketörlerin dolandırıcı zannedilerek emniyete şikâyet edildiğine dikkat çekti.

Alanda çalışan görevli personel listelerinin kent genelindeki karakollara gönderildiğini ifade eden Bostancı, "Buna rağmen personelimiz vatandaşın şikâyeti üzerine karakola götürülüyor. Kimlik araştırması yapan polis bizi arayınca dolandırıcı zannedilen personelin bizim anketörlerimiz olduğunu öğreniyor." diye konuştu.

81 ilde devam eden araştırmanın önemli olduğunu belirten Bostancı şunları kaydetti:

"İki ay içinde bitmesi planlanan araştırma kapsamında işgücü, doğurganlık, göç, özürlülük, nüfusun sosyal ve ekonomik nitelikleriyle binalara ilişkin veriler derlenecek. Temiz suya erişim, kiracılık-ev sahipliği, ısınma türleri, konutların yaşı, işsizlik bilgiler ortaya çıkacak. Nüfusun sosyal ve ekonomik niteliklerine ilişkin temel bilgi kaynağı olacak çalışma, ulusal ve yerel düzeydeki plan ve programlar için katkı sağlayacak."

Bilgi vermeyenlere 778 lira ceza

TÜİK’in devam etmekte olan nüfus ve konut araştırmasında vatandaşın kapıya gelen görevlilere bilgi vermesi zorunlu. 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu’nun 54. maddesi gereğince bilgi vermemenin 778 lira idari para cezası bulunuyor.

TÜİK, iki aylığına sigortalı olarak istihdam ettiği 490 personelden lise mezunlarına 960, üniversite mezunlarına 1050 lira maaş veriyor. Alana araştırma yapmak üzere çıkan her bir görevlinin günde en az 15 adresteki kişilerle görüşmesi gerekiyor.

Zaman