Senaristler Artan Suç Oranlarından Pay Biçsin

Medya
Şiddet, cinsel istismar ve çarpık ilişkilerin işlendiği dizilere bir eleştiri de Yeşilçam’ın ünlü senaristi Umur Bugay’dan geldi. "Prim yapıyor diye her türlü suç unsurunu dizilerde k...
EMOJİLE

Şiddet, cinsel istismar ve çarpık ilişkilerin işlendiği dizilere bir eleştiri de Yeşilçam’ın ünlü senaristi Umur Bugay’dan geldi. "Prim yapıyor diye her türlü suç unsurunu dizilerde kullanmak, millete yapılan ciddi bir kötülüktür." diyen Bugay, suçların artışında senaristlerin de payı olduğunu düşünüyor. Bugay, "Bizimkiler dizisi yayınlanırken kendime otosansür uyguluyordum." diyor.
Hababam Sınıfı, Postacı, Davacı, Kapıcılar Kralı, Çöpçüler Kralı gibi hâlâ izlenen Yeşilçam filmlerinin senaristi Umur Bugay. 13 yıl boyunca yayınlanan ‘Bizimkiler’ dizisinin de senaryosunu yazan Bugay, bu yıl ikinci kez verilecek Antalya Televizyon Ödülleri’nde onur ödülü alacak. Türk milletinin televizyon karşısında fazla zaman geçirmeyi sevdiğine dikkat çeken ünlü senarist, izlenen programların niteliğinin toplum yapısını önemli ölçüde etkilediğini söylüyor. Yayınlanan dizilerden bazılarının artan suç oranları üzerinde dikkate değer bir rolü olduğunu belirten senarist, "Toplum televizyonun bu kadar ağır etkisi altındayken, dizilerde fuhuş konusunu işlemek, cinayete yer vermek ve her türlü suç unsurunu prim amacıyla kullanmak bu millete yapılan ciddi bir kötülüktür. Kadınlara uygulanan şiddet, artan tecavüz ve cinayet vakaları ve toplum içerisindeki bölünme ortada." diyor. Bugay, "Tüm bunların artışı üzerinde senaristlerin hiç mi suçu yok? Ben bir sosyolog olarak bunu çok rahat gözlemleyebiliyorum." ifadelerini kullanıyor.

"Bizimkiler" dizisinin yayınlandığı döneme değinen Bugay, çocuğuyla genciyle bütün ailenin diziyi seyrettiğini ve sokakta televizyon ağzıyla konuşulduğunu fark ettiğinde kendine oto sansür uyguladığını anlatıyor. ‘Dizicinin yaptığı iş böyle bir ülkede tam anlamıyla toplum mühendisliğidir.’ diyen senarist, reyting kaygısıyla farklı şeylerin çıkmasına neden olduğu görüşünde. Televizyon kanallarının artmasıyla çeşitliliğin azaldığını ifade eden Bugay, "Kanallarda sürü psikolojisi var. Kanalın birinde yayınlanan evlenme programı, polisiye ya da tarihî dizi tuttu mu, her kanalda benzerlerini izlemeye mecbur bırakılıyorsunuz." diye konuşuyor. Hababam Sınıfı’ndan esinlenerek çekilen dizi ve filmlerin olduğunu söyleyen Bugay, "Okul müdürünün kötü ve paragöz olduğu, özel okullarda geçen lise dizileri çekiliyor. Ancak bugüne uyarlanmış şekliyle oğlanları bıçkın, kızları serseri yaptılar. İşin kötüsü bunlar gençler tarafından izleniyor ve örnek de alınıyor." yorumunu yapıyor. Bugay, "Senaryo yazmak için anlatacağın insanlar hangi tabakadan geliyor, ceplerinde ne kadar para var, nasıl yaşarlar, tüm bunları bilmek gerek."diyor.

Zaman