Kimler Geçmedi ki Radyolardan…

Medya
Hazırlayan: Gülay Gümüş Ülkemizde 1926 yılında İstanbul Radyosu’nun kurulmasıyla başlayan radyoculuk serüveni, 1993 yılında özel radyoların açılmasıyla bambaşka  bir boyut kazandı. Öze...
EMOJİLE

Hazırlayan: Gülay Gümüş

Ülkemizde 1926 yılında İstanbul Radyosu’nun kurulmasıyla başlayan radyoculuk serüveni, 1993 yılında özel radyoların açılmasıyla bambaşka  bir boyut kazandı. Özel radyolara ışık yakan kanunla birlikte, tüm ülkede bir radyoculuk çılgınlığı aldı başını gitti.

İlk özel radyo Süper Fm

Türkiye’nin ilk özel radyosu, Süper Fm, 28 Ağustos 1993’te açıldı. Yayınlanan ilk şarkı ise Fatih Erkoç’un “Oynatmaya Az Kaldı” adlı şarkısı oldu. Radyoda duyduğumuz ilk ses ise, bugün televizyonlarda sık sık görmeye alıştığımız Kadir Çöpdemir’e aitti.

O yıllarda radyolar, özellikle gençlerin en yakın dostu oldu. Sadece sesini duyduğu radyoculara hayran olan gençler, radyoları baş tacı eder olmuştu. Neredeyse her kapının arkasında bir radyo istasyonu olduğu o yıllarda, radyocular da mantar gibi çoğalmaya başladı. İşte o yıllarda yakaladıkları popülariteyi günümüze taşımayı başaran radyoculardan bazıları:

Kadir Çöpdemir

Gerçek adı Abdülkadir Geylani Çöpdemir olan ünlü radyocu 1967 Elazığ doğumlu. Türkiye’nin ilk özel radyosu  Süper FM’in ilk DJ (disc-jokey)’i olarak Türkiye’de ilk ses veren radyocudur. Maksat Muhabbet isimli programını yıllarca Süper FM, Klas FM ve Roket FM gibi radyolarda başarıyla sürdürmüştür.

Uzun süre radyoculuk yapan Çöpdemir, ilk kez Televizyonda görülmeye başladığında pek çok hayranını hayal kırıklığına uğratmış kişi olarak da hatırlanır.

Radyodan sonra televizyon programcılığı, dizi ve reklam oyunculuğu yapan Çöpdemir, NTV’de Gerçeğin Ta Kendisi, Beyazıt Öztürk ile Biri Bana Anlatsın, 2007 yılından itibaren Hiç Bunları Kendine Dert Etmeye Değer mi ve Maksat Muhabbet isimli talk show programlarını  yaptı. Ekmek Teknesi adlı dizide ‘Kirli‘ karakteriyle beğeni topladı.

Gezegen Mehmet 

Gezegen Mehmet adıyla tanınan Mehmet Akbay , Türkiye ‘nin en ünlü radyocularından biri. Öyle ki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bile makam aracında onu dinliyor. Öyle seviliyor ki, evlendiği gün radyodan gelin arabasının plakası anons edilip hangi güzergahta yol aldığı söylenince, yarım saat içinde bin kişilik konvoy oluşuyor.

Türk filmlerine taş çıkaracak kadar dramatik bir hayat hikayesi var Gezegen Mehmet’in. Marmaris’te başladığı radyoculuk macerasına İstanbul’da devam eden Gezegen Mehmet, şimdi Star Radyoları’nın başındaki isim.

Serdar Ortaç

Bugün binlerce hayranı olan Serdar Ortaç’a sanatçılığa giden yolu açan, yaptığı radyo programı oldu. Ortaç, Bilkent Üniversitesi Amerikan Dili ve Edebiyatı bölümünü okurken, bu işi yapmak istemediğine karar verir ve 1993 yılında İstanbul’da özel radyolarda program yapımcısı ve sunucu olarak çalışmaya başlar. Ünlü sanatçıları konuk eden Serdar Ortaç, programlarını dinleyen Raks müzik şirketinin yapımcısı ile anlaşır ve ilk albümünü yapar. 

Yavuz Seçkin

1969 doğumlu Yavuz Seçkin, 28 yaşında taklit yeteneğini keşfederek, "Yavuz’un Minibüsü" adlı programıyla Radyo Klas’ta yayın hayatına başladı. Sonraları programında telefon şakalarına yer vererek birçok ünlüye şakalar yaptı. Radyo Klas‘tan ayrılma kararı aldı ve daha sonra Süper FM‘de program yapmaya başladı. Seçkin, bir Sinan Çetin projesi olan "Avrupa Yakası" ile televizyon dünyasına adım attı. Halen "Yavuz’un Minibüsü" adlı programı hazırlayıp sunuyor.