Gazetecinin Twitter’la İmtihanı!

Medya
The Guardian, Sky News ve BBC’nin de aralarında bulunduğu dünyanın önde gelen basın kuruluşlarının çalışanları için ‘sosyal medya ağı’ kılavuzu hazırlamaları tartışmaları da beraberi...
EMOJİLE

The Guardian, Sky News ve BBC’nin de aralarında bulunduğu dünyanın önde gelen basın kuruluşlarının çalışanları için ‘sosyal medya ağı’ kılavuzu hazırlamaları tartışmaları da beraberinde getirdi. Sky News, rakip basın kuruluşlarında çalışan gazetecilerin mesajlarının yeniden gönderilmesini (retweet edilmesini) yasaklarken, BBC, haber paylaşmadan önce bu bilgiyi ofistekilere bildirme zorunluluğu getirdi. AP, çalışanlarından siyasi ya da diğer kutuplaşma yaratan çevrimiçi konuları savunmamalarını istedi. Washington Post, The Guardian, ABC ve NPR’nin de çalışanlarının sosyal medya kullanımını belirli kurallara bağlayan kılavuzları bulunuyor. Türkiye’de Twitter’ı aktif olarak kullanan gazeteciler, bu durumu şöyle yorumladı: 
 
Radikal Yazarı ve 5N 1K programı sunucu- yapımcısı Cüneyt Özdemir: “Kural koyma şekli çok detaylı. Tek tek ‘retweet etme, bunu yapma’ şeklinde değil de daha genel bir prensip içinde olmalı. Ana prensiplerde anlaşılması gerektiğini düşünüyorum. Sosyal medyadaki kimliğimizin de ekran ya da gazetedekinin bir parçası olduğunu düşünüyorum.“ 
 
Hürriyet Yazarı İsmet Berkan: “BBC ve Guardian’ın yaptığı düzenlemeleri doğru buluyorum. Özellikle muhabirlerin haberlerini gazete ya da televizyonlarına vermezden önce Twitter’da duyurmaları doğru değil. Kişilerin Twitter’da yazdıkları kişilerin en azından mesleklerini, gazeteciliklerini bağlar.” 
 
Radikal Yayın Koordinatörü Bülent Mumay: “Teknoloji geliştikçe ortaya çıkan yeni mecralar, gazetecilik ilkeleri açısından yeni ihtiyaçlara yol açıyor. Ancak getirilecek kısıtlamalar, gazeteciliğin evrensel ilkelerinin ruhunu bozmamalı. Sosyal medyanın denetim mekanizmalarının nasıl işletileceği önemli bir soru olarak önümüzde duruyor.” 
 
Hürriyet Yazarı Ahmet Hakan: “Meslek kuruluşları temsilcileri, gazeteciler, medya yöneticileri birlikte oturup, bu durumu bir kurala bağlamalılar. Kişinin Twitter’da yazdıkları yaptığı işle ilgiliyse, bu çalıştığı kurumu da bağlar.”

Radikal