Yargıda büyük değişim

Hukuk
Yenişafak’ın haberine göre Adalet Bakanlığı, 20 Temmuz’da Türk yargı sistemine dahil olacak istinaf mahkemeleriyle ilgili önemli bir yasa taslağı hazırladı. Buna göre, ilk derece adli ve i...
EMOJİLE

Yenişafak’ın haberine göre Adalet Bakanlığı, 20 Temmuz’da Türk yargı sistemine dahil olacak istinaf mahkemeleriyle ilgili önemli bir yasa taslağı hazırladı. Buna göre, ilk derece adli ve idari yargı mahkemelerinin vereceği kararlara yönelik itirazları inceleyecek olan istinaf mahkemelerinde görev alacak Yargıtay ve Danıştay üyeleri, talep olmaksızın HSYK tarafından belirlenecek. 4 yıllığına istinaflarda görevlendirilecek yüksek yargı mensuplarının özlük haklarında herhangi bir değişiklik olmayacak.

HAZİRANDA BELLİ OLACAK 

Bu kişilerin istinaf mahkemelerinde geçirdikleri süre Yargıtay ve Danıştay üyeliğinde geçmiş sayılacak. İstinaf hakimlerinin disiplin ve ceza soruşturmaları da yüksek yargı üyeleri hakkındaki hükümlere tabi olacak. İstinaf mahkemeleri olarak bilinen bölge adliye ve idare mahkemeleri, 20 Temmuz’da faaliyete geçecek. İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Samsun, Adana ve Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu 15 ilde 208 daire şeklinde kurulan bölge adliye mahkemeleri ile 8 ilde 56 daire şeklinde kurulan bölge idare mahkemelerinde görev yapacak 1500 dolayında yargı mensubu da HSYK tarafından belirlenecek. Bu kişiler haziran ayında yayımlanması beklenen yaz kararnamesi ile atanacak.

PARALEL ETKİ KIRILACAK

Yüksek yargıda dengeleri değiştirecek ve buralardaki paralel yapının etkisini kıracak yasa taslağına göre, Yargıtay ve Danıştay üyelerinden bazıları ‘talepleri olmaksızın’ HSYK tarafından istinaflarda görevlendirilecek. En az 2 yıl Yargıtay ve Danıştay’da görev yapmış kişiler, HSYK Genel Kurulu’nca bölge adliye ve idare mahkemelerine atanacak. Atama veya seçilme yoluyla (Daire başkanlığı, YSK üyeliği vb) süreli bir görevi asli veya yedek olarak üstlenen Yargıtay ve Danıştay üyeleri bu atamadan istisna tutulacak.

Seçimlere yeni formül

Adalet Bakanlığı’nın yasa taslağıyla Yargıtay ve Danıştay’daki daire başkanlığı seçimlerinde de değişikliğe gidilecek. Özellikle Yargıtay’da bir süredir tıkanan daire başkanlığı seçimlerinde düğümün çözülmesi amaçlanıyor. Buna göre, seçimlerde tüm üyelerin (515) salt çoğunluğu (258) değil seçime katılan üyelerin salt çoğunluğu aranacak. Yargıtay’da birkaç dairenin başkanları 100’ü geçen oylama turlarının sonunda halen seçilememiş durumda.

İş yükü hafifleyecek 

İstinaf mahkemeleri, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen ve kesin olmayan hüküm ve kararlara karşı yapılacak başvuruları inceleyip karara bağlayacak. Üst sınırı 5 yıla kadar olan dosyalar Yargıtay yerine doğrudan istinaflara gidecek. Örneğin 1-3 yıl arasında hapis cezasını öngören yaralama suçunun temyiz görüşmesi Yargıtay’da değil, istinaf mahkemelerinde görülecek. Temyiz yolu açık olan işlerin ortalama yüzde 80’i Yargıtay’a değil, istinafa gidecek. Böylece Yargıtay’ın iş yükü azalacak.