‘Tüm davalar önce arabuluculuğa gidecek’

Hukuk
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, ülkede davaların 200 ila 400 gün arasında sonuçlandırıldığını belirterek, ‘Arabuluculuk sisteminde şu anda çözmüş olduğumuz 2 bin 500&#...
EMOJİLE

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, ülkede davaların 200 ila 400 gün arasında sonuçlandırıldığını belirterek, ‘Arabuluculuk sisteminde şu anda çözmüş olduğumuz 2 bin 500’e yakın uyuşmazlığın başarı oranı yüzde 96. Her 100 kişiden 96’sı arabuluculuk sürecinde anlaşarak masadan kalkmış durumda’ dedi.

Kocaeli’de, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından oluşturulan medya iletişim bürosunun hizmete girmesi dolayısıyla düzenlenen törene katılan Öztatar, 2013’te fiilen uygulanmaya başlayan ‘arabuluculuk‘ sisteminin en önemli avantajının, adalete hız vermesi olduğunu söyledi.

Alacak davaları, tazminat davaları, işçi işveren arasındaki uyuşmazlıklar, ticari uyuşmazlıklar, tüketici hukukuna ilişkin uyuşmazlıkların arabuluculuk ile çözülebildiğini belirten Öztatar, ‘Bugün dava yoluyla bir uyuşmazlık 200 ila 400 gün arasında sonuçlandırılabilmektedir. Arabuluculuk sisteminde şu anda çözmüş olduğumuz 2 bin 500’e yakın uyuşmazlığın başarı oranı yüzde 96. Her 100 kişiden 96’sı arabuluculuk sürecinde anlaşarak masadan kalkmış durumda. Bunun daha ötesinde çözülen 2 bin 500 uyuşmazlıktan yüzde 87’si bir günde ve bir günden daha az bir sürede çözümlenmiş. Bu çok önemli. Hiçbir uyuşmazlığı bir günde ve daha sürede çözemezsiniz ama arabuluculukla bunu çok daha kısa sürede çözebilirsiniz’ ifadesini kullandı.

Uyuşmazlıklarda kısa sürede çözümün, adalete hızlı erişim sağladığına dikkati çeken Öztatar, arabuluculuk sistemiyle ilgili 6 aylık bir eylem planı olduğunu, bu eylem planı içerisinde belli alanlarda arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesinin öngörüldüğünü dile getirdi.

Öztatar, bu konuda Adalet Bakanlığının bir kanun tasarısı hazırladığını ve görüş için ilgililere gönderildiğini belirterek şöyle devam etti:

‘Kanunumuz, Meclis tarafından yasalaştırıldığı takdirde bireysel iş uyuşmazlıkları, işe iade davaları dahil olmak üzere miktar belirlenmeksizin tüm davalar önce arabuluculuğa gidecek. Bu da yaklaşık 400 bine yakın iş uyuşmazlığında işçinin önce arabuluculuğa gitmesi, çözüm bulamazsa dava yoluna gitmesi demektir. İnşallah yakın zamanda Kocaeli ve Gebze Adliyesinde arabuluculuk büroları kuracağız. Yani vatandaşımız adliyeye girdiğinde oradaki büroya başvuracak. Şu anda zaten Kocaeli’de 70 arabulucumuz var.’

Arabuluculuk sisteminde çok güzel örnekler ortaya çıktığını anlatan Öztatar, ‘İşçi ve işveren arabulucuya gidiyor. İşveren 25 bin lira ödeyeceğini söylüyor, işçi ise 190 bin lira istiyor. Bu arabulucunun dikkatini çekiyor ‘Niye 190 bin lira?’ diye soruyor. Diyor ki ‘eşim vefat etmeden evvel hep bir evimiz olmasını isterdi bir evle ilgili de pazarlık yapmıştık fiyatı 190 bin liraydı’ deyince işveren ‘Bir tek şartla kabul ederim, o evi ben alıp tapuda devrini size ben yapacağım’ diyerek iki tarafta uzlaşıyor. İşte böyle arabuluculuk işçi işveren arasındaki barışa da hizmet eden bir süreç’ şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük ise Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün genelgesi doğrultusunda kamuoyunun yargıyla ilgili konularda haber alma hakkının sağlanması ve sağlıklı bilgi akışının temini için adliyelerde medya iletişim büroları kurulduğunu belirtti.

Basın mensuplarının kahvelerini yudumlayıp, haberlerini yazabilecekleri bir oda tahsis ettiklerini ifade eden Küçük, ‘İnşallah buradan Türkiye’ye ve dünyaya güzel haberler yaparsınız. Bundan sonra tüm hazırlık soruşturmalarında açıklamaları Cumhuriyet Başsavcısı olarak ben yapacağım, mahkeme safhasındaki açıklamaları da Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Muhiddin Paça yapacak. Bu sayede basın mensupları hem habere hızlı bir şekilde ulaşmış olacak, aynı zamanda doğru ve güvenilir haberi kamuoyuyla paylaşma fırsatı bulacak’ diye konuştu.

Açılış törenine, Kocaeli Baro Başkanı Sertif Gökçe, kentte görev yapan ulusal ve yerel basın temsilcileri, hakim ve savcılar katıldı.