Mahkeme Örgütü Görmedi

Hukuk
Büşra Erdal, Yakup Çetin’in haberi  ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 18 sanığın hepsinin beraatine hükmeden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, sadece Yasin Hayal’...
EMOJİLE

Büşra Erdal, Yakup Çetin’in haberi 

‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 18 sanığın hepsinin beraatine hükmeden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, sadece Yasin Hayal’e ‘cinayete azmettirmek’ten ağırlaştırılmış müebbet hapis verdi.
Sanıklardan Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’i de ‘tasarlayarak adam öldürmeye azmettirmeye teşebbüs’ten 12 yıl 6’şar ay ağır hapis cezasına çarptırdı. Erhan Tuncel ise McDonald’s’ın bombalanması eylemine karışmaktan 10 yıl ceza aldı. Tuncel, daha sonra yattığı süre gözönüne alınarak tahliye edildi. Savcı Hikmet Usta’nın, Dink cinayetinin Ergenekon örgütünün Trabzon hücre yapılanması tarafından işlendiğine yönelik mütalaasını tekrarladığı duruşmada söz alan Dink ailesinin avukatlarından İsmail Cem Halavut, eylemin daha kapsamlı bir örgüt tarafından işlenmiş olabileceğini söyledi. Halavut, cinayetin Zirve Yayınevi katliamı ve Rahip Santoro’nun öldürülmesi olaylarıyla benzer yönlerinin olmasına rağmen illiyet bağı kurulmasını sağlayacak delillere ulaşılamadığını iddia etti. Cinayeti terör örgütü faaliyeti olarak görmeyen mahkeme kararına aydınların tepkisi sert oldu: "Bu kadarını beklemiyorduk."

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 2’si tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın 25. duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görüldü. Duruşmaya tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal katıldı. Bir süre önce yapılan duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Rüstem Eryılmaz’ın, karar vereceği yönünde uyarıda bulunması nedeniyle bu duruşmaya müdahil avukatlar ile bütün sanık avukatlarının katıldığı görüldü. Duruşmada daha önce sunduğu mütalaası sorulan Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta, mütalaasının aynen geçerli olduğunu ve tekrar ettiğini belirtti. Söz alan Dink ailesinin avukatlarından İsmail Cem Halavut, savcının, mütalaasında Dink cinayetiyle ilgili Ergenekon örgütünün Trabzon hücre yapılanmasını işaret ettiğini hatırlattı. Oysa cinayetin sadece Trabzon hücre ayağıyla gerçekleşen bir cinayet değil, daha kapsamlı bir örgüt tarafından işlenmiş olabileceğini savundu.

Tutuklu sanık Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu da müvekkili Tuncel’in Emniyet İstihbarat elemanı olarak görevini yaptığını belirterek, meydana gelen sonuçtan yetkililerin sorumlu olduğunu iddia etti. Erhan Tuncel ise cinayetin Ergenekon eylemi olduğunu ve bu eylemin bağımsız bir örgüt tarafından işlenemeyeceğini kaydetti. Tuncel, istihbari faaliyetlerde bulunmanın yasalara uygun olduğunu savundu. Davadaki tüm sanıkların da kendi çalışmaları sayesinde yakalandığını ifade etti.

TUNCEL, MCDONALD’S’TAN CEZA ALDI

Son sözü sorulan tutuklu sanık Yasin Hayal ise Ergenekon örgütüyle bağlantılı olduğu ve örgüt üyesi şahıslarla ilişkisi olduğu iddialarını yalanladı. Savcı Fikret Seçen’e küfür etmesi üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Rüstem Eryılmaz uyarıda bulundu. Eryılmaz’ın, "Son sözünü söyle, yoksa dışarı çıkaracağım.” demesi üzerine Hayal, "Bu salonlarda bugüne kadar birçok Anadolu çocuğunun kalemi kırılmıştır. Mahkeme heyetine meydan okuyorum. Kalemimi kıracak delikanlı arıyorum.” dedi. Duruşmaya verilen aranın ardından Mahkeme heyeti kararları açıkladı. Mahkeme, bütün sanıkların, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan beraatine hükmetti. Tutuklu sanıklarından Yasin Hayal’i ‘cinayete azmettirmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Bur başka tutuklu sanık Erhan Tuncel ise ‘adam öldürmeye azmettirme suçlaması’ndan beraat etti. Mc Donald’s’ın bombalanması eylemine ilişkin 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tuncel, tutuklu bulunduğu süre dikkate alınarak tahliye edildi. Verilen cezaların az olduğu gerekçesiyle duruşma savcısının kararlara itiraz edeceği öğrenildi.

Zaman