HSYK’nın ilk bölümü kabul edildi

Hukuk
TBMM Genel Kurulu’nda, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısında değişiklik yapan kanun teklifinin 1 ile 21’inci maddelerini kapsayan ilk bölümü kabul edildi. Temel kan...
EMOJİLE

TBMM Genel Kurulu’nda, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısında değişiklik yapan kanun teklifinin 1 ile 21’inci maddelerini kapsayan ilk bölümü kabul edildi.

Temel kanun olarak, iki bölüm şeklinde ele alınan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin kabul edilen maddelerine göre, meslekleriyle ilgili staj ve araştırma yapacak, kurs, eğitim, öğrenim görecek, iç veya dış burstan yararlanan hakim ve savcılar, Adalet Bakanlığı tarafından yurtdışına gönderilecek. 

HSYK’nın, Adalet Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatında, bağlı ve ilgili kuruluşlarında, uluslararası kuruluş veya mahkemelerde ya da geçici yetki veya görevlendirmeyle başka kurum, kurul veya kuruluşlarda görev yapanlar dışındaki hakim ve savcıları yutdışına gönderme yetkisi de kaldırılacak.

HSYK’nın, yurtdışına gitmek için şahsi olarak özel burs sağlayan hakim ve savcılara aylıksız izin verme yetkisi olmayacak.  

Hakim ve savcıların, dış temsilciliklerde, uluslararası mahkeme veya kuruluşlarda muvafakatleri alınarak görevlendirilmesini Adalet Bakanlığı yapacak. 

Hakim ve savcıların hak ve ödevi olan meslek içi eğitimleri de bundan böyle HSYK yerine, Türkiye Adalet Akademisi’nce yaptırılacak. Bu eğitimin usul ve esasları, HSYK’nın görüşü alınarak Türkiye Adalet Akademisi’nce hazırlanan yönetmelikte belirlenecek. 

22. maddeye gelindi

Genel Kurul’da 9. maddeden başlayan görüşmelerde muhalefet milletvekilleri her madde üzerinde anayasaya aykırılık ve maddelerin tekliften çıkarılması önergeleri verdi.  

“Temel kanun” olarak 2 bölüm halinde görüşülen teklifin, birinci bölümü tamamlandı. 

Görüşmelerde söz alan CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Türkiye’yi kaosa sürükleyecek şekilde, dayatma ve dayak ile teklifin görüşmelerinin sürdürüldüğünü savundu. Acar, “Yarattığınız hukuk canavarı bir gün sizi de yutacaktır” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, hakkında fezleke düzenlenen bir bakan olduğunu, bunun hesabının verilmesi gerektiğini söyledi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, teklifin, belli bir bölüme kadar görüşüleceğinin söylendiğine işaret ederek, teklifin, milletin ensesinde boza olarak tutulacağını öne sürdü. Bal, görüşmelerin, bilerek, sert bir alana taşındığını, sorunun özünün görüşülemediğini belirterek, “AKP’nin telifi, dondurma kararı aldığı anlaşılıyor ama bu Maraş dondurması değil” diye konuştu.

Ara verilmesi olumlu

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bir ülkede siyasal gücü elinde bulunduranların demokrasiden, insan haklarından hukukun üstünlüğünden güç alması gerektiğini söyledi. 

Devlete hukuk devleti olma niteliğini kazandıranın hukukun üstünlüğü ilkesi olduğunu vurgulayan Hamzaçebi, “Devlete hukuk devleti olma niteliğini kazandıran hukukun üstünlüğü ilkesi yönetimi bağlar, hükümeti bağlar. Yani hükümeti yöneten, yönetenleri yöneten, hukukun kendisidir. Ama yönetenler, hükümet hukukun üstünlüğüne saygı göstermezse o ülkede kaos çıkar. Bir kaos kanunudur bu. 21. maddeden sonra bunların görüşülmeyecek olmasını, HSYK düzenlemelerine ara verilecek olmasını olumlu buluyorum. İnşallah bu yanlış maddelere, yanlış düzenlemelere parlamento bir daha dönmek zorunda kalmaz” diye konuştu. 

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı birleşime kısa bir süre ara verdi.

Bahçekapılı, aranın ardından Danışma Kurulu önerisini okuttu. Kabul edilen öneri ile Genel Kurulu’un daha önce alınan 25 ve 26 Ocak günlerindeki çalışma kararı kaldırıldı. 

Bahçekapılı, komisyonun yerinde olmaması nedeniyle birleşimi 28 Ocak Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere kapattı.