Devrik lider Mübarek hakim karşısında

Hukuk
Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek hakkındaki, "devrim sırasında göstericilere ateş açma ve yolsuzluk" suçlamasıyla ilgili davalar görülmeye başlandı. Mısır’ın devrik lideri Hü...
EMOJİLE

Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek hakkındaki, "devrim sırasında göstericilere ateş açma ve yolsuzluk" suçlamasıyla ilgili davalar görülmeye başlandı.

Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek "devrim sırasında göstericilere ateş açma ve yolsuzluk" suçlamasıyla hakim karşısına çıktı.

Mahkeme salonuna gösterilerde hayatını kaybedenlerin yakınlarının avukatları alınmazken, savunma avukatlarının girmesine izin verilmesi güvenlik güçleri ile avukatlar arasında tartışmaya sebep oldu. Tartışmanın ardından davacıların avukatlarının ve bazı gazetecilerin mahkeme salonuna girmesine izin verildi.

Mahkeme salonunda kafes arkasındaki bölümde, tekerlekli sandalyede oturan Mübarek’in üzerinde mahkumların giydiği beyaz kıyafetin olduğu görüldü. Devrik liderin, önceki duruşmalarda olduğu gibi siyah gözlük taktığı dikkati çekti.

Duruşmada sanıklar ve avukatlarının isimleri sayılırken haklarındaki suçlamalar da okundu. Sanıkların tamamı haklarındaki suçlamaları reddetti.

Öte yandan Mübarek’in savunma ekibinde yer almak isteyen Kuveytli iki avukat da tartışmalara yol açtı. Mısırlı avukatlar, Kuveytli meslektaşlarının duruşmaya katılmasına itiraz ederken, Kuveytli avukatların bu talebi Mübarek’in avukatı Ferid ed-Deyb tarafından reddedildi.

Mübarek’i desteklemek için mahkemenin kurulduğu Polis Akademisi önünde toplanan grupların, "Mübarek barış adamı" yazılı pankartlar taşıdığı gözlendi.

Davaya bakan Hakim Mahmud Kamil er-Reşidi, duruşmanın başında yaptığı konuşmada, "kabre yakın olduğunu ve yakında Allah’ın önünde hesap vereceğini" belirterek, kimseyi yermek ya da methetmek gibi niyetinin olmadığını, Mübarek ile diğer sanıkların yargılanmasında bu doğrultuda hareket edeceğini söyledi.

8 Haziran’a ertelendi

Mübarek’in davası, 8 Haziran tarihine ertelendi. Duruşmada Mübarek’in yanı sıra iki oğlu, İçişleri Bakanı Adli ile 6 yardımcısı hazır bulunurken, firari sanık işadamı Hüseyin Salim gıyabında yargılandı.

Sanıklar, kendilerine yöneltilen, rejimin sonunu getiren ayaklanmalar sırasında göstericilerin öldürülmesi emrini vermek ve yolsuzlukla ilgili ithamların tamamını reddetti.

Öte yandan, Adli’nin avukatı, mahkeme heyetine, Mısır’daki Düstur Partisi Lideri Muhammed el-Baradai, eski Genelkurmay Başkanı Sami Anan, eski Başbakan Ahmed Nazif, eski İstihbarat Başkanı Murad Muvafi gibi isimlerin tanık olarak mahkemeye çağrılmaları için talepte bulundu.

Duruşmanın yapıldığı Polis Akademisi merkezi önünde Mübarek destekçileri ile gösterilerde öldürülenlerin akrabaları arasında arbede çıktı.

AA