Cirit: Kuvvetler ayrılığı insan hakları ve anayasanın teminatıdır

Hukuk
Yargıtay Başkanlığının, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye işbirliğinde Bursa’da Çelik Palas Otel’de ev sahipliğini yaptığı “Yargıda Şeffaflık” temalı &#...
EMOJİLE

Yargıtay Başkanlığının, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye işbirliğinde Bursa’da Çelik Palas Otel’de ev sahipliğini yaptığı “Yargıda Şeffaflık” temalı “3. Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi” başladı. 

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, zirvenin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Balkan ülkeleri olarak dahil oldukları Avrupa İnsan Hakları sisteminin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları olmak üzere üç sütun üzerine inşa edildiğini söyledi.

İnsan haklarının en önemli güvencelerinden birinin, şüphesiz kuvvetler ayrılığı olduğunu ifade eden Cirit, şöyle devam etti:

“Kuvvetler ayrılığı, insan haklarının ve anayasanın teminatıdır. Bu siyasal ve hukuki gerçek, Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’nin 16’ncı maddesinde, ‘Hakların güvence altına alınmadığı, erkler ayrılığının sağlanamadığı bir toplumda anayasa da yoktur.’ şeklinde ifade edilmiştir. 1948 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, insan hakları sisteminin ana temellerini ‘özgürlük, eşitlik ve dayanışma’ olarak belirlemiştir. Bugün bizlere düşen görev; zamanla ve mekanla sınırlı olmayan insanlığın bu ortak değerlerini yaşatmak, yüceltmek, içeriğini zenginleştirmek, insan odaklı bir yaklaşımla, bu değerlerin uygulanmasını güvence altına almaktır. Aksi halde, bu kavramlar birer slogan; insan haklarına ilişkin uluslararası belgeler ise boş bir övünme vesilesi olmaktan ileriye gitmeyecektir.”

Hukukun üstünlüğüne ulaşmak için insanlığın çok ağır bedeller ödediğini ve hala ödemekte olduğunu dile getiren Cirit, “Hukuk sisteminin ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmeleri daha yakın ve hızlı bir şekilde takip etmesi, özgürlükler üzerindeki baskıları ortadan kaldıracak formüller üreterek bireylerin hukuki güvenliklerini sağlaması, hürriyet alanlarını koruması gerekir.” dedi.

“Hakimlerin bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ilkesinin gereğidir”

Hukukun üstünlüğü ilkesine de değinen Cirit, “Hakimlerin bağımsızlığının ve teminatının sağlanması ‘hukukun üstünlüğü’ ilkesinin bir gereğidir. Bu amaçla yargı mensuplarına birtakım hukuki güvenceler sağlanmış ve özel düzenlemeler çağdaş hukuk sistemlerinde yer almıştır. Hakim teminatının amacı, onların her türlü maddi veya manevi korkudan uzak bir ortamda adil kararlar vermelerini ve yargısal faaliyette bulunmalarını sağlamaktır.” diye konuştu.