“Bağımsız yargının olmadığı yerde hukuk devleti de yoktur”

Hukuk
Anayasa Mahkemesinin 54. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Yüce Divan salonunda tören düzenlendi.  Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbak...
EMOJİLE

Anayasa Mahkemesinin 54. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Yüce Divan salonunda tören düzenlendi. 

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Başbakan Yardımcıları Lütfi Elvan ve Yalçın Akdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Abdullah Arslan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, yargı mensupları ve davetliler katıldı.

 

Fotoğraf: AA/Murat KaynakFotoğraf: AA/Murat Kaynak

 

“Adalet devletin, hukuk da adaletin temelidir”

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, törende yaptığı konuşmada, anayasal demokrasinin en önemli unsurunun hukuk devleti ilkesi olduğunun bilindiğini söyledi.

Adaletin devletin, hukukun ise adaletin temeli olduğuna işaret eden Arslan, “Hukuk, her toplum için ekmek, su ve teneffüs ettiğimiz hava kadar hayati bir ihtiyaçtır. Dolayısıyla hukukun üstünlüğünün sağlanması ve sürdürülmesi, bir ülkenin geleceğinin teminatıdır. Hukuk devletinin hukuki güvenlik ve yargı bağımsızlığı gibi unsurları da Anayasa Mahkemesinin kararlarında ele alınmıştır.”

Anayasa Mahkemesi kuruluş yıldönümü törenlerine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP lideri Kılıçdaroğlu ile tokalaşmadı.

“Hakimin bizatihi erdemli olması gerekir”

Mecelle’de “hakimin adabı” kısmında “hakim beyn-el hasmeyn adl ile memurdur.” denildiğini belirten Arslan, bu hükümden, hakimin tarafsız davranarak, adalet sağlamakla yükümlü olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Arslan şöyle konuştu:

“Hukuk devletinin tam olarak tesisi için yargının kurumsal bağımsızlığı ve tarafsızlığı tek başına yeterli değildir. Bunun yanında yargı yetkisini kullanan hakimin de bizatihi erdemli olması gerekir.Bağımsız ve tarafsız yargının olmadığı yerde hukuk devleti de yoktur. Hiç kuşkusuz hukuk devleti, jüristokrasi yani ‘hakimler devleti’ anlamına da gelmemektedir.”