Ahmet Şık ve Nedim Şener Tahliye Edildi

Hukuk
Ergenekon soruşturması kapsamında Odatv’de yapılan aramalar sonrasında gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın’ın da aralarında bulunduğu 10’u tutuklu 13 sanık hakkında aç...
EMOJİLE

Ergenekon soruşturması kapsamında Odatv’de yapılan aramalar sonrasında gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın’ın da aralarında bulunduğu 10’u tutuklu 13 sanık hakkında açılan davanın 11. duruşması bugün görüldü.

İstanbul Adalet Sarayı’ndaki özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Soner Yalçın, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Muhammet Sait Çakır, Coşkun Musluk, Müyesser Uğur ile tutuksuz sanık İklim Ayfer Kaleli katıldı.

Tutuklu sanıklardan Yalçın Küçük ile tutuksuz sanıklar Şükrü Doğan Yurdakul ve Ahmet Mümtaz İdil ise duruşmaya gelmedi.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Nedim Şener, Ahmet Şık, Sait Çakır ve Coşkun Musluk’un tahliyesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, Şener, Şık, Çakır ve Musluk’un tahliyeleri yönündeki karara gerekçe olarak, ”suç vasfının değişme ihtimali” ve ”tutuklu kaldıkları süre”yi gösterdi.

Davanın tutuklu sanığı gazeteci Doğan Yurdakul, sağlık sorunları nedeniyle yaklaşık 3 hafta önce tahliye edilmişti.

AVUKAT ATALAY: GECİKMİŞ AMA SEVİNDİRİCİ

Ahmet Şık’ın avukatı Akın Atalay, kararı NTV’ye değelerlendirdi.

Avukat Atalay, şunları söyledi:

“Mahkeme karar için 1 saat ara vermişti. 12 ara karar aldıklarını söylediler. Tutuklularla ilgili kararları söylemelerini istedik. Tahliye edilenlerin isimlerini söylediler. İçerede avukatlar dışında bulunanlar çığlık atıp, haberi dışardakilere ulaştırdılar. Gecikmişse de olsa insanların bir kısmının -hiç de olsa- özgürlüğe kavuşmasını kısmi olarak olumlu bir adım olarak görüyoruz. Ahmet Şık’ın bir yıllık ömrüne neden oldu. Bundan sonra da yargılanacak. Keşke bütün yargılamalar, gerekmedikçe, zorunlu olmadıkça herkesin özgürlüklerine saygı gösterilerek yürütülmeye devam etse… Gecikmiş ama sevindirici bir karar olarak görüyoruz.

Tutukluluk çok zorunlu kalındığında uygulanacak bir önlemdir. Kitap yazdığı için insanların tutuklandığı bir ülke olma ayıbından kurtulmamıza bir katkı sağlamış oldu. İfade özgürlüğü yönünde atılmış küçük bir adım olarak görmek lazım.

Ahmet Şık’ın cezaevi günleri cezaevinin sıkıntılarıyla geçti. Onların durumunu içeride en iyi yatan insanlar anlar. Çok küçük odada, soğuk duvarlar arasında 24 saatini orada geçiriyorlar. Yarattığı bir psikolojik travma herkeste oluyor. İnsanlar kendilerini dışarıya sağlam olarak hazırlamak istiyorlar ama o kadar kolay bir şey değil.”

Ntvmsnbc