7+5’in gerekçesi: Seçilmek temel hak

Hukuk
Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yeniden aday olmasını engelleyen yasal düzenlemeyi neden iptal ettiğinin gerekçesini, "Seçilmek temel haktır, engellenemez" diye açıkla...
EMOJİLE

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yeniden aday olmasını engelleyen yasal düzenlemeyi neden iptal ettiğinin gerekçesini, "Seçilmek temel haktır, engellenemez" diye açıkladı. "Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresinin 7 yıl olması ancak ikinci 5 yıl için aday olamamasını" düzenleyen yasanın iptal istemini geçen yıl haziran ayında karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, "mevcut cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl olduğu" ibaresinin iptal istemini oy çokluğuyla reddederek Gül’ün gelecek yıl temmuz ayına kadar cumhurbaşkanı olarak kalmasını garanti altına almıştı. Aynı yasada, Gül’den sonraki cumhurbaşkanlarının 5 yıllığına seçileceği, Gül’ün (fiili karşılığı olmamakla birlikte eski cumhurbaşkanlarının) ikinci kez cumhurbaşkanlığına aday olamayacağı belirtiliyordu. Yüksek Mahkeme, Abdullah Gül’ün ikinci kez seçilemeyeceği hükmünü ise oybirliğiyle iptal etmişti. Anayasa Mahkemesi’nin, kamuoyunda "7+5 kararı" olarak bilinen kararının Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçesinde özetle şöyle denildi:

KARŞI OYLARIN GEREKÇESİ
"Kuralın temel olarak mevcut ve önceki cumhurbaşkanlarının bundan sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday gösterilmelerini engellemeyi amaçladığı anlaşılmaktadır… Yeni düzenleme Cumhurbaşkanı adayı olmaya ilişkin diğer koşulları taşıyanlara ikinci kez aday gösterilme hakkını tanımaktadır. Bu hak bakımından Anayasada mevcut ve önceki Cumhurbaşkanları açısından herhangi bir istisna öngörülmemiştir. Bu nedenle mevcut ve önceki Cumhurbaşkanlarının bu haktan yararlanmaları doğaldır. Ayrıca seçme ve seçilme hakkı Anayasa’nın 67. maddesinde vatandaşlar açısından bir temel hak olarak öngörülmüştür. Cumhurbaşkanı seçimlerinde aday olma ve oy verme hakkının da bu madde kapsamında temel bir hak olduğu konusunda bir kuşku bulunmamaktadır." Anayasa Mahkemesi üyeleri Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Osman Paksüt ve Ayla Zehra Perktaş, Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresinin 7 yıl olarak saklı tutulmasına karşı çıkmış ve bu düzenlemenin de iptali yönünde oy kullanmışlardı. Bu üyeler ise karşı oy gerekçelerinde özetle, "Cumhurbaşkanlarının görev süresi 5 yıla indirildiyse, mevcut Cumhurbaşkanı da 7 yıl değil 5 yıl görev yapsın ve sonraki 5 yıl için yeniden aday olabilsin" görüşünü savundular.

BİR EKMEK, BİR BATTANİYE’DE İLK YARDIMLAR ULAŞTI

Türkiye’de ilk kez bir çatı altında buluşan, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı ve Türkiye Diyanet Vakfı gibi 300’ü aşkın kurum ve kuruluşun organize ettiği "Kış geldi. Suriye için bir ekmek, bir battaniye" kampanyasında toplanan yardımlar Suriyeliler’e ulaştırılmaya başladı. Kampanya kapsamında, Sadakataşı Derneği tarafından toplanan paralarla alınan 50 ton un ile 2 bin battaniye Babüsselam, Azez, Tadef ve Halep’teki mağdur sivillere dağıtıldı. Dernek Başkanı Kemal Özdal, "Bağışçılarımız bu kampanya sonrasında derneğimize ulaşarak seferberliğe katılmak istediklerini ifade etti. Çok kısa sürede 50 ton unu bölgeye ulaştırdık. Şu ana kadar yaklaşık olarak 10 bine yakın battaniye dağıtımını da tamamladık. Bu çok önemli bir gelişme" dedi.

Sabah