Yıldız:’Asıl zarar edecek Rusya’dır’

Şirketler
Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, seçim çalışmaları kapsamında Kayseri’de Yeraltı Çarşısı esnafı ile bir araya gelerek esnafın sorunlarını dinledi. Burada bir ga...
EMOJİLE

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, seçim çalışmaları kapsamında Kayseri’de Yeraltı Çarşısı esnafı ile bir araya gelerek esnafın sorunlarını dinledi.

Burada bir gazetecinin “Türkiye – Rusya ilişkileri gerginleşti. Türkiye, enerji konusunda Rusya’yla çok ciddi anlaşmalar yaptı. Akkuyu santrali de bunlardan biri. Sayın Cumhurbaşkanı Japonya gezisine giderken Akkuyu’yu başka biri de yapabilir şeklinde beyanatı oldu” yönündeki hatırlatma yapması üzerine Taner Yıldız, bu anlaşmaların içerisinde olan biri olarak gelinen noktanın her iki ülkenin de temenni etmediği kanaatinde olduğunu belirtti.

Rusya Federasyonu ve Türkiye’nin enerji sektöründe çok ciddi bir iş birliği olduğunu, o açıdan her iki ülkenin de bu manada ilişkilere imtina göstermesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom yetkililerinin, projenin etkilenmeyeceği açıklamasında bulunduklarını aktardı.

Türkiye’nin her konuda Rusya ile aynı şeyleri düşünmüyor olabileceğine işaret eden Yıldız, şöyle devam etti:

“Ortaya koyduğumuz projeler karşılıklı menfaatleri içeren projelerdir. Nükleer güç santralleriyle ilgili projeyi yaparken Türkiye’nin teknolojik kazanımı, enerji arzıyla alakalı aldığı bütün tedbirlerin önemli bir parçası. Ama aynı zamanda Rusya Federasyonu ticari bir iş yapıyor. O yüzden burada böyle bir projenin riske girmesi halinde ki riske girebileceğini çok düşünmüyorum, asıl cebinden para çıkacak Rusya Federasyonu’dur. Bizim yaptığımız anlaşmalar herhangi bir finansman katkısını içermiyor Türkiye Cumhuriyeti tarafından. O yüzden en fazla bu anlaşmalara itina göstermesi gereken tarafın Rusya Federasyonu olduğu kanaatindeyim”