Vakko’nun haram ceketine protesto

Şirketler
1934 yılında Vitali Hakko tarafından temeli atılan Vakko Holding, Yahudileri kızdırdı. Kendileri de Yahudi olan Hakko Ailesi, yaz kreasyonlarına karışım kumaştan üretilmiş ceket koyunca, Yahudi cemaat...
EMOJİLE

1934 yılında Vitali Hakko tarafından temeli atılan Vakko Holding, Yahudileri kızdırdı. Kendileri de Yahudi olan Hakko Ailesi, yaz kreasyonlarına karışım kumaştan üretilmiş ceket koyunca, Yahudi cemaati ayaklandı. Bu tür giysileri haram kabul eden Yahudiler, ‘Cemaatimizden birisi nasıl böyle bir günah işler’ diye tepki gösterdi.

BOYKOT ÇAĞRISI YAPILDI
Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Cem Hakko’nun yaptığı şirket, İtalya’da ürettirdiği, yüzde 55 keten, yüzde 40 yün ve yüzde 5 ipek karışımı kumaştan oluşan ceketini vitrine çıkardı. İnançları gereği karışım kumaş giyemeyen, dini terminolojilerine göre yün-keten, pamukketen gibi karışım kumaşları haram kabul eden Yahudiler, sosyal medyada Cem Hakko’ya eleştiriler yağdırdı. Hakko Ailesi’nin 3’üncü kuşak temsilcisi olan Cem Hakko için Yahudiler, "Kendi de Yahudi, nasıl böyle bir ürün satar", "Değerlerimize hakaret ediyor", "Hemen ceketi toplatmalılar" gibi yorumlar yazdı. Cemaat mensupları, bu ceket satıştan kaldırılıncaya kadar Vakko’dan alışveriş yapmama çağrısında bulundu. Şirket yetkilileri ise tepkilerle ilgili henüz bir yorum yapmadı. Vakko’nun internet sitesinde de görülebilen 2 bin 590 liralık ceket için; "Keten-yünipek karışımı olan kumaş Vakko için özel hazırlanmıştır" ifadeleri yer alıyor.

FİYATI 2 BİN 590 TL
Üretim: İtalya Drop: 7 Düğme: 2 adet Yırtmaç: 2 adet Astar: Yarım Ağırlık: 230 gr Keten: % 55 Yün: % 40 ipek: % 5

NEDEN HARAM?
Tevrat’a göre, çobanlık yapan Hevel, çiftçilik yapan kardeşi Kayin’i öldürür. Yün, hayvandan elde edildiği için Hevel’i, keten ise pamuktan üretildiği için Kayin’i sembolize eder. Musevilere göre; tarihteki bu olay ilk cinayeti hatırlattığı için keten ve yün karışımı haram sayılır.

ZARA TOPLATTI
İspanyol giyim firması Zara da, 2007 ve 2012 yıllarında giysilerinde pamuk ve keten karışımı kumaş kullanmıştı. Bir süre sonra Zara, İsrail’deki mağazalarında satışa sunduğu giysileri piyasadan çekmişti. Zara, zor durumdan kurtulmak için İsrail’de gazetelere ilan vererek özür dilemişti.

ETİKETİ DEĞİŞTİRDİ
Zara’nın da ait olduğu Inditex’e bağlı başka bir giyim mağazası Bershka da geçtiğimiz yıllarda benzer bir olayla bu kez Müslümanların tepkisini çekmişti. Markanın bazı kıyafetlerinin etiketlerinde cami figürünün kullanılması tepkilere yol açmış ve etiketler değiştirilmişti.

Takvim