TÜSİAD Başkanlığı için öne çıkan 3 isim

Şirketler
TÜSİAD ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın, Sütaş-sendika ilişkileri hakkında çıkan haberler nedeniyle istifasını açıklaması büyük şaşkınlık yarattı. Yılmaz’la birlikte...
EMOJİLE

TÜSİAD ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın, Sütaş-sendika ilişkileri hakkında çıkan haberler nedeniyle istifasını açıklaması büyük şaşkınlık yarattı. Yılmaz’la birlikte TÜSİAD tarihinde ilk kez bir başkan istifa etmiş oldu.

Vatan’ın haberine göre 13 Ocak 2013’te yapılan TÜSİAD’ın 43. Olağan Genel Kurulu’nda başkanlığı Ümit Boyner’den devralan Muharrem Yılmaz’ın görevi 2015 yılında doluyordu. TÜSİAD’ın yeni başkanını belirlemesi için Olağanüstü Genel Kurul’a gitmesi bekleniyor. Tüzük gereği Genel Kurul’a kadar başkan yardımcılarının görev alması gerekiyor. Bu noktada Sabancı Holding’i temsilen Haluk Dinçer, Koç Holding’i temsilen Tayfun Bayazıt ve Boydak Holding’i temsilen Memduh Boydak öne çıkıyor. 

Başbakan Erdoğan ile sık sık karşı karşıya gelen Yılmaz, son olarak Erdoğan’ın ‘vatana ihanet’ suçlamasını reddetmiş, HSYK’nın yapısındaki değişikliği eleştirmişti.Eski Başkan Yılmaz, HSYK‘nın yapısını değiştirecek düzenlemenin hukukun bağımsızlığını ve kuvvetler ayrılığı ilkesini tehlikeye attığını savunmuştu.

Yılmaz’ın istifasının ardından başkanlık koltuğuna kimin oturacağı merakla beklenirken, konuyla ilgili TÜSİAD’dan şu açıklama geldi: ‘TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrrem YILMAZ, görevinden istifa etmiştir. İstifa gerekçesini, şirketi ile ilgili medyada yer alan haberlerin

TÜSİAD’ın itibarına zarar vermesini engellemek olarak açıklamıştır. TÜSİAD Yönetim Kurulu önümüzdeki günlerde toplanarak durumu değerlendirecektir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.’

İşte TÜSİAD başkanlığı için gözlerin çevrildiği üç isim:

HALUK DİNÇER

Kariyerine 1985 yılında ABD’de General Motors Technical Center bünyesinde proje mühendisi olarak başlayan Haluk Dinçer, on yıl boyunca, Türkiye’de ve yurt dışında çeşitli sektörlerde çalışmasının ardından 1995 yılında Sabancı Grubu’na katıldı.

Sabancı Grubu’nda altı yıl süreyle TemSA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Dinçer, 2001 yılında Gıda ve Perakende Grubu Başkan Yardımcısı, 2002 yılında ise Gıda Grubu Başkanı görevine atandı.

2004 yılında Sabancı Holding Perakende Grup Başkanlığı görevini üstlenwn Haluk Dinçer, Mart 2011 tarihinden itibaren Sabancı Holding Perakende ve Sigortacılık Grup Başkanlığı görevini sürdürüyor. Haluk Dinçer, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer ile evli.

TAYFUN BAYAZIT

Makine Mühendisliği mezunu olan Bayazıt, bankacılık kariyerine Citibank’ta başladı. Daha sonra 13 yıl boyunca çeşitli bankalarda genel müdür ve CEO olarak kariyerine devam etti. 2001 yılında Dışbank İcra Başkanlığını (CEO) üslendi. 2005′te Fortis Türkiye CEO’luğundan sonra 2006′da Fortis Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Nisan 2007′de Yapı Kredi’ye geri döndü ve Genel Müdür olarak göreve başladı. Bayazıt, 2009 başında Koç Holding Bankacılık ve Sigorta Grubu Başkanlığına getirildi ve Yapı Kredi’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Koç Finansal Hizmetler CEO görevlerini üslendi.

MEMDUH BOYDAK

Gezi olaylarının ardından vergi incelemesi nedeniyle gündeme gelen Boydak Holding’de Yönetim Kurulu Üyeliği ile CEO’luk görevlerini yürüten Memduh Boydak ay zamanda TÜSİAD Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor. 

Üniversite döneminden itibaren iş hayatının içerisinde olan Memduh Boydak, mobilya,pazarlama ve satış birimlerinde görev aldı. Üniversite eğitiminden itibaren İstikbal Mobilya’da üretim planlama, üretim yönetimi, fabrika müdürlüğü ve yeni yatırımların koordinesi görevlerinde bulunan Memduh Boydak, kuruluşundan itibaren Merkez Çelik A.Ş’nin yatırım, makine parkı tanzimi, üretim planlaması yönetimlerinde görev almış ve genel müdürlüğünü yapmıştır. Ayrıca Memduh Boydak İstikbal Mobilya Genel Müdürlüğü ile birlikte Holding bünyesinde pek çok şirkette yönetim kademesinde görev almıştır. Halen holding bünyesindeki şirketlerde yönetim kurulu üyeliklerini devam ettirmektedir ve 2009 yılından itibaren Boydak Holding CEO’su olarak görevini sürdürüyor.

Melikşah Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Japonya Kayseri Fahri Başkonsolosu olan Memduh Boydak Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Sosyal Politikalardan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Üyeliği görevlerini yürütüyor.