Tofaş’ta grev kırıldı

Şirketler
Bursa’daki Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ’de fabrikanın içinde ve dışında eylemler devam ederken, servis araçlarıyla gelen bazı işçiler saat 06.45’te işbaşı yaptı. S...
EMOJİLE

Bursa’daki Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ’de fabrikanın içinde ve dışında eylemler devam ederken, servis araçlarıyla gelen bazı işçiler saat 06.45’te işbaşı yaptı.

Servis araçlarıyla saat 06.30’dan itibaren fabrikaya gelen işçiler, gruplar halinde 4 numaralı kapıdan çipli kartlarını okutarak tesislere girdi. Buradaki görevlilerden alınan bilgiye göre, şu ana kadar 220’si taşeron, bin 500’ü mavi yakalı personel olmak üzere bin 720 işçi üretim tesislerine girdi.

Fabrika bahçesinde ve dışında bekleyen işçilerin eylemleri ise devam ediyor.

Polis ekipleri, fabrika önünde geniş güvenlik önlemi aldı.

Eylem yapan işçilerin sözcülerinden Soner Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, 4 numaralı kapıdan bazı işçilerin içeri girdiğini gördüğünü söyledi.

İşçilerin tesislere girdiğini görünce hayal kırıklığına uğradığını vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

“Arkadaşlar içeri giriyordu. Hemen düdük çalıp ‘Bizimle olan bizimle gelsin’ dedim. ‘Eylem bitti’ diye düşündüm. Sonra fabrikanın önüne geldiğimde serviste olanların ve içeri girenlerin buradan emekli olmuş eski çalışanlar olduğunu öğrendim. Burada işçilere psikolojik baskı uygulamaya çalışıyorlar. Bantlarda olan stoklarımız vardı. Onları bantlardan çekiyorlar. Biz bir arabayı 1,5 dakikada üretiyorduk. Şu anda çalışanlar 5 dakikada bir araba çıkartıyor.”

Şahin, üretimin başladığı yönündeki iddiaların gerçekleri yansıtmadığını öne sürerek, “Üretimin başladığına inanmıyorum çünkü işçilerin çoğu burada” ifadesini kullandı. 

Tofaş CEO’su Eroldu çağrı yapmıştı

Tofaş’ta, dün eylemci işçilerle bir araya gelerek bazı önerilerde bulunan ve bu sabah 06.45’te işe başlamaları halinde haklarında yasal işlem yapılmayacağını söyleyen şirketin Üst Yöneticisi (CEO) Cengiz Eroldu, işçilere karar almaları için süre vermişti.

Bursa’da, 15 Mayıs’ta OYAK Renault’ta üretimin durdurulmasıyla başlayan eylemler, Tofaş, Coşkunöz, Mako ve Ototrim’e de yayılmıştı. Yan sanayi kuruluşlarından Coşkunöz’deki işçiler dün yeniden işbaşı yapmıştı.

Otomotiv işçileri, haklarını savunmadıklarını iddia ettikleri Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikasının yöneticileri ile işverenlerini protesto ediyor.