TOFAŞ’ta anlaşma sağlandı

Şirketler
Bursa’da 8 gündür üretime ara veren TOFAŞ işçileri, yönetimle işçi temsilcilerinin yaptığı görüşme sonunda 25 Mayıs 2015 Pazartesi günü işbaşı yapma kararı aldı. Türk Otomobil Fabrikaları A.Ş...
EMOJİLE

Bursa’da 8 gündür üretime ara veren TOFAŞ işçileri, yönetimle işçi temsilcilerinin yaptığı görüşme sonunda 25 Mayıs 2015 Pazartesi günü işbaşı yapma kararı aldı.

Türk Otomobil Fabrikaları A.Ş’de (TOFAŞ) işçilerin başlattığı eylem, taraflar arasında gece geç saatlerde yapılan görüşmelerde uzlaşmaya varılmasının ardından sona erdi. TOFAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Cengiz Eroldu ve fabrika yönetimi ile bir araya gelen işçi temsilcileri masadan anlaşarak kalktı.

Anlaşma kararının duyurulmasının ardından fabrika önünde kurulan çadırlar ve pankartlar işçiler tarafından kaldırıldı. Yaklaşık 600 işçi, eylemi bitirip pazartesi sabahı üretime başlamak üzere evlerine gitti.

Fabrika önünde işçiler adına açıklama yapan işçi sözcülerinden Mehmet Altın, görüşmeyi tamamladıklarını söyledi. Herkese seyyanen bin lira verileceğini bildiren Altın, maaşlarda iyileştirme konusunda da ramazan ayına kadar bir açıklama yapılacağını belirtti.

Altın, kimsenin işten çıkarılmayacağı ve yerlerinin değiştirilmeyeceğine dair söz verildiğini açıkladı. “Bundan sonra beyaz bir sayfanın açılacağı söylendi. Sendikal tercihlerde de kimseye karışılmayacağı belirtildi. Biz para haricinde diğer maddelerde anlaşmayı sağladık. Para da CEO’nun söyleyeceği rakama göre belirlenecek. O konuda da fazla bir sıkıntı kalmadı. Pazartesi işbaşı yapmamız söylendi” diye konuştu.

Görüşmenin yaklaşık üç saat sürdüğünü aktaran Altın, “Bazı arkadaşlarımızın işten çıkarılabileceği söylendiği için parada baskı yapmadık ama kimsenin çıkarılmayacağı konusunda söz aldık. Fabrikada çalışan 5 bin 400 civarındaki işçinin hepsini kapsayan bir anlaşma oldu” dedi.

TOFAŞ’ta işçilerin bir kısmı, Cuma saat 06.45’te işbaşı yapmış ve ardından şirketten yapılan açıklamada üretimin başladığı belirtilmişti.

İşçiler sendikayı da protesto ediyor

Aljazeera’nin haberine göre Bursa’da, 15 Mayıs’ta OYAK Renault’ta üretimin durdurulmasıyla başlayan eylemler; TOFAŞ, Coşkunöz, Mako ve Ototrim’e de yayılmıştı. Yan sanayi kuruluşlarından Coşkunöz’deki işçiler de 21 Mayıs’ta yeniden işbaşı yapmıştı.

Otomotiv işçileri haklarını savunmadıklarını iddia ettikleri Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’nın yöneticileriyle işverenlerini protesto ediyor.