Murat Ülker, Türkiye’ye 5 milyar lira yatırım yapılacağını açıkladı

Şirketler
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, yatırım yapacaksa önceliğin Türkiye olduğunu söyledi. Hürriyet’ten Jale Özgentürk’ün, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, ...
EMOJİLE

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, yatırım yapacaksa önceliğin Türkiye olduğunu söyledi. Hürriyet’ten Jale Özgentürk’ün, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Türkiye’ye 5 milyar TL yatırım yapılacağını belirterek, “Yatırımlarda Türkiye bir tarafa global bir tarafa” dedi. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ve pladis CEO’su Cem Karakaş, kısa süre önce kurulan global şirket pladis’i anlatmak ve geleceğe yönelik hedeflerini  açıklamak için Türkiye’den gelen bir grup gazeteciyi  Londra’da ağırladı.

15 TEMMUZ TRAVMASI

Londra ofisi ve Mc Vitie’s bisküvi fabrikasına düzenlenen gezinin ardından gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenleyen Ülker, Türkiye ve çevresinin zor günlerden geçtiğini belirterek şunları söyledi: “15 Temmuz gecesi uçurumun kenarına gelmek hepimize büyük bir travma yaşattı ama sivil halkın yardımıyla ve dayanışmasıyla bu hain kalkışmanın başarısız olması en büyük kazancımız oldu. FETÖ başaramadı ve kurtulduk milletçe. Bu konuda bize önderlik eden Cumhurreisimize, TBMM’ne ve başbakanımıza müteşekkiriz. Türkiye güçlü bir ülke. Ben gelecek günlerimizin çok daha aydınlık olacağına inanıyorum. Darbelerden sonra hep güzel günler yaşadık. Bunu da çok çalışarak başardık. Sevk ve hevesimizi muhafaza ederek işimize devam etmemiz önemli. Biz de öyle yapıyoruz.”

YILDIZ HOLDİNG TÜRK ŞİRKETİ

pladis’i neden kurduklarını ilişkin olarak ise Ülker, “Bizim 10 yönetim bölgemiz var. Geçen seneki ajandama baktım da 17 ülke gezmişim, 400 küsür saat uçmuşum. Ama ben memleketimi özlüyorum. Ülker ailesinin gözü daima dünyada oldu. Sektörümüzde dünya markası olmanın yolu ise küresel yatırımlardan geçiyor. pladis’i niçin kurduk? Babamın açtığı yoldan “dünya lideri şirket” hayalini gerçekleştirmek için. Bizim dünyaya açılmamızın da Türkiye’nin olumlu imajına müsbet katkısı olduğunu düşünüyorum“ açıklamasını yaptı. Yıldız Holding’in United Biscuits ve Godiva’nın yüzde yüzünün Ülker ailesine ait olduğuna da dikkat çeken Ülker, şunları söyledi: “Yani dünyanın her yerinde bulunan tüm şirketlerimiz ve varlıklarımızın sahibi Türkiye’de yerleşik Ülker ailesi. Yani tüm bunlar aslında bir Türk şirketi. Yıldız Holding olarak ‘50 bin kişilik bir aileyiz’ demiştim. Dolaylı olarak bir milyona yakın kişinin sorumluluğunu taşıyoruz. Yıl sonuna kadar ailemize 4,500 yeni çalışanımız daha katılmış olacak. İstihdam artıyor. Yatırımlara hız kesmeden devam edeceğiz. Bu sene toplam 1.5 milyar TL bir yatırım hedefimiz vardı. Bunun 770 milyonunu Türkiye için kullanıyoruz. Yani ülkemize, Türkiye’mize yaptığımız yıllık yatırım tutarı her sene tüm dünyanın geri kalanına yapılan yatırıma eşdeğerdir.”

TÜRKİYE ÇİKOLATA MERKEZİ OLACAK

pladis’in özellikle çikolata konusundaki merkez üssünün Türkiye olacağını da belirten Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Gebze’de büyük bir Ar-Ge merkezi kuracaklarını da açıklayarak Türkiye’ye ilişkin şu bilgileri verdi:  “pladis, yıl sonuna kadar yüzde 15’lik büyüme hedefini tutturacak. Büyüyen şirkete yatırım yapmaya da devam edeceğiz. Türkiye’yi pladis’in çikolata üssü olarak görüyoruz. 2021 yılına kadar. Türkiye’deki fabrikalara 5 milyar lira daha yatırım yapacağız. Türkiye’deki fabrikalarda üretilen Godiva tablet çikolatalar tüm dünyaya gönderilecek.”

FETÖ’CÜ OLMAYA KİMSENİN VAKTİ YOK

MURAT Ülker gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Ülker’den FETÖ üyesi çalışan çıkıp çıkmadığı sorusuna şu yanıtı verdi: “Biz bize söylenenleri yapıyoruz. İş prensiplerimiz itibariyle çok kıskancız. İstiyoruz ki; bizim iş yerimizde sadece bizim işimiz yapılsın. Sadece işimiz bizim patronumuz olsun. Benim bile patronum işim. İş ne emrederse ben onu yaparım. Ben zaten 100’de 110 performans bekliyorum. Kimsenin de vakti olmaz.” Godiva’nın marketlerde satılmasının lüks algısını bozmayacağını da dile getiren Ülker “Godiva’da da böyle bir şey hayal ediyorum. Çok iyi olsun ama ulaşılabilir olsun. Öbür türlü müzelik olur” dedi..

“PLADİS LİDERLİĞİ GLOBALE TAŞIYACAK”

pladis CEO’su Dr. Cem Karakaş, biskivü, çikolata ve sakız pazarının dünyada 350 milyar dolar civarında olduğunu anlattı. Çikolatanın yüzde 34 ile bu pazardan en geniş payı aldığını dile getiren Karakaş, bunu yüzde 29 pay ile bisküvi (tatlı-tuzlu) ve yüzde 20 ile şekerlemenin takip ettiğini söyledi. Karakaş, şunları söyledi: “Batı Avrupa ve Asya-Pasifik, dünya bisküvi-çikolata-şekerleme pazarının en büyük iki merkezi. Biz Batı Avrupa’da varız. Diğer pazarlarda da büyüyoruz. Afrika, Amerika, Çin ve Güney Asya en hızlı büyüyen pazarlar arasında öne çıkıyor. İngiltere ve Türkiye dışındaki pazarların satışlarımız içindeki payını da artırmayı hedefliyoruz. pladis, 13 ülkedeki 36 fabrikada 1 milyon ton bisküvi, 460 bin ton çikolata ve 40 bin ton sakız-şeker üretimi gerçekleştiriyor. Amacımız Türkiye’den çıkan, global arenadaki ilk lider şirket olmak.”

KRALİÇE’NİN DE PASTACISI

İngiltere’nin bisküvi pazarı lideri McVities aynı zamanda Kraliyet Ailesi’nin de pastacısı. Marka, 1893’te Kraliçe Mary ve Kral V. George’un düğün pastasını hazırlayarak kraliyet onay mührünü aldı. 1947’de ise Prenses Elizabeth ve Prens Philip’in düğün pastası da yine McVities tarafından hazırlandı. Prenses Kate’in pastası ile Kraliçe Elizabeth’in 85. yaş günü pastasını da yapan United Biscuits şeflerinden Barry Colenso’ya ait.