Moskova’da havalimanı ihalesi Türkler’e kaldı

Şirketler
Moskova ile Ankara arasındaki siyasi gerilimle birlikte Putin yönetiminin getirdiği Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımlar, dev ihalelere takıldı. Uçak krizinin ardından Moskova’nın 1 Oca...
EMOJİLE

Moskova ile Ankara arasındaki siyasi gerilimle birlikte Putin yönetiminin getirdiği Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımlar, dev ihalelere takıldı. Uçak krizinin ardından Moskova’nın 1 Ocak’tan itibaren Türk şirketleri ve ürünlerine ekonomik ambargo getirme kararına rağmen, ülkenin en önemli ihalelerinden olan Shremetyevo havalimanı inşaatında en yüksek teklifi Limak ve Rönesans İnşaat verdi.

Rus hükümetinin bazı Türk şirketlerine özel izin verme yetkisine dayanılarak bu iki Türk firmasının ihaleye başvuruları kabul edildi. Shremetyevo Havalimanı Başkanı Mihail Vasilenko, alanın B Terminali’nin inşaatı için açılan ihaleye iki Türk şirketinin başvurduğunu açıkladı. Bedeli 360 milyon dolar olarak belirlenen ihale kapsamında bir de tünel yapılacak. Vasilenko, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz cuma günü ihale başvuru zarfları açıldı, Limak ve Rönesans şirketleri listede yer aldı. En yüksek teklif bu iki şirketten gelince Strabag çekildi” dedi.

KARAR 2 HAFTA SONRA

Vasilenko, başkent Moskova’nın 29 kilometre dışında bulunan Sheremetyevo Havalimanı ihalesi sonuçlarının iki hafta içinde açıklanacağını vurgulayarak, “Terminal ve tünel inşaatının tek bir şirkete verilmesi mümkün. Ancak iki projenin ayrı ayrı şirketlere verilmesi de gündemde” diye konuştu. Vasilenko ayrıca 830 milyon dolarlık borçlarının yeninden yapılandırılması için VTB, Sberbank ve VEB’le görüşmeler yaptıklarını ve borcu bir bankada toplamak istediklerini belirtti.

DÜNYA KUPASI ‘İSTİSNA’ DENMİŞTİ

Moskovayönetimi, Türk şirketlerine getirilen ekonomik ambargoyla ilgili bilgiler verirken, 2018 Dünya Kupası Finalleri’ne hazırlık süreciyle ilgili olarak, “Bazı istisnalar olabilir” açıklamasında bulunmuştu. Zira ülkedeki altyapı yatırımlarında önemli tecrübeye sahip olan Türk şirketleri, kupanın hazırlık sürecinde birçok projeye dahil olmuştu. Limak İnşaat da, Rostov şehrinde yapılacak yaklaşık 8 milyon yolcu kapasiteli 210 milyon dolarlık havalimanı işinde yer alıyor. Şirketin projedeki Rus ortağı ise Marashstroy./sabah