KOÇ için karar tarihi belli oldu

Şirketler
Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, Rekabet Kurulu’nun TÜPRAŞ ve OPET hakkında yürüttüğü Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal edip etmediklerinin tespiti amaçlı soruşturmaya ilişkin...
EMOJİLE

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, Rekabet Kurulu’nun TÜPRAŞ ve OPET hakkında yürüttüğü Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal edip etmediklerinin tespiti amaçlı soruşturmaya ilişkin, “Kurulumuz 14 Ocak’taki sözlü savunma toplantısından 1 hafta ya da 10 gün sonra kararını verip kamuoyuyla paylaşacak” açıklamasını yaptı.

AA muhabirinin soruşturmaya ilişkin sorularını yanıtlayan Kaldırımcı, soruşturmanın normal mecrasında devam ettiğini belirterek, “Dosya başka soruşturma dosyalarından farklı değil. Konu önemli, büyük bir teşebbüsle ilgili yürütülen bir soruşturma. Fakat hukuki süreç itibarıyla bütün soruşturmalarda neyi uygun görüyor ve takip ediyorsak burada da onu yapıyoruz” diye konuştu. Soruşturmanın karar tarihini açıklayan Kaldırımcı, “Ocak ayı içerisinde sözlü savunma toplantısı yapacağız. Karşı taraf bunu bizden talep etti. Pek çok soruşturmada da aynı yolu izliyoruz. Daha sonra Kurulumuz 14 Ocak’taki sözlü savunma toplantısından 1 hafta ya da 10 gün sonra kararını verip kamuoyuyla paylaşacak” ifadelerini kullandı.

Soruşturmanın gelişimi

Akaryakıt sektöründeki fiyat seviyeleri ve hareketleri ile sektördeki rekabetçi işleyişin incelenmesine yönelik olarak resen yürütülen izleme çalışmaları sırasındaki tespitler ve şikayet başvuruları üzerine Rekabet Kurulu tarafından ön araştırma yapılmıştı. Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 4 Temmuz 2012’de gerçekleştirilen toplantısında müzakere eden Kurul, iddiaları ciddi ve yeterli bularak TÜPRAŞ ve OPET Petrolcülük AŞ hakkında soruşturma açılmasına karar vermişti.

Soruşturma, TÜPRAŞ bakımından, başta aşırı fiyatlama, mal vermeyi reddetme ve bir ürünü diğer bir ürünle birlikte satın alma şartına bağlama gibi çeşitli dışlayıcı ve sömürücü davranışlar yoluyla hakim durumunu kötüye kullanıp kullanmadığının; TÜPRAŞ ve OPET bakımından ise her iki şirketin ilgili pazarlardaki konumları ve OPET’in ortaklık yapısı da dikkate alınarak aralarındaki karşılıklı ilişkilerin pazardaki rekabeti bozucu etkilerinin olup olmadığının tespiti amacıyla başlatılmıştı.

AA