İşte İstanbul’un Wall Street’i

Şirketler
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, New York, Londra ve Dubai’deki finans merkezlerinden daha büyük bir alanı kapsayacak İstanbul Finans Merkezi’nin projesinin tamamlandığını, in...
EMOJİLE

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, New York, Londra ve Dubai’deki finans merkezlerinden daha büyük bir alanı kapsayacak İstanbul Finans Merkezi’nin projesinin tamamlandığını, inşaatın yakında başlayacağını açıkladı. Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre 2 milyon 500 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek Finans Merkezi’nde 560 bin metrekare ofis, 90 bin metrekare alışveriş, 70 bin metrekare otel, 60 bin metrekare rezidans ve 2 bin kişilik bir konferans merkezi olmak üzere 810 bin metrekare inşaat alanı bulunacak. Tamamlandığında 30 bin kişiye istihdam kapısı açacak olan merkez, Kapalıçarşı ve Topkapı Sarayı’nın esintilerini taşıyacak. Merkezle ilgili bilgi veren Bayraktar, İstanbul’un tarihi geçmişini hatırlatarak, “Geçmişin her döneminde ihtişam ve zarafetin sembolü olan İstanbul, tarihi misyonuna yakışır şekilde önce bölgesel ardından küresel ticaretin merkezi olacak” dedi.

Finans merkezinin yaptırılması görevinin Bakanlar Kurulu kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verildiğini hatırlatan Bayraktar, Finans Merkezi master planını yaparken; dünya ölçeğinde finans merkezi çalışmaları yapan yabancı bir proje grubu ile bölgesel nitelikte çalışmaları olan bir Türk proje grubunu birlikte çalıştırdıklarını kaydetti. Finans merkezinin 2 milyon 500 bin metrekare bir alan üzerine inşa edileceğini kaydeden Bakan Bayraktar, 560 bin metrekare ofis, 90 bin metrekare alışveriş, 70 bin metrekare otel, 60 bin metrekare rezidans ve 2 bin kişilik bir konferans merkezi olmak üzere, 810 bin metrekare inşaat alanı bulunduğunu kaydetti. Bayraktar, Finans Merkezi’nin inşaatında çalışacak insanlara iş kapısı olmasının yanında, proje tamamlandığında 30 bin kişiye istihdam kaynağı olacağını vurguladı. 
 
4 ana bölgeden oluşuyor

Merkezi 4 ana bölge oluşturduklarını anlatan Bayraktar, “Projenin kalbi olarak işlemesi planlanan 2. bölgede banka ve finans merkezlerine ait binalar yer alıyor. 1. bölgede ise özel kurumlar ve denetim kuruluşlarına ait binalar var. Kongre ve kültür merkezi ile oteller ve konutlardan oluşan 3. bölge Kapalıçarşı’daki gibi fonksiyon sürekliliğini sağlıyor. Destek ve hizmet birimleri olarak tanımlanan okul, cami, polis ve itfaiyenin bulunduğu 4. bölge ise 1. bölge’nin çevresine yerleştiriliyor” diye konuştu.

Merkezin tasarımında dünyanın ilk finans merkezi kabul edilen Kapalıçarşı’nın işleyişi ve ortak mekân kullanımı ile Topkapı Sarayı’nın siluet ve tasarımından esinlenildi. Merkezin içerisinde, Kapalıçarşı’nın modern bir kopyası olacak bir çarşı da yer alacak. Bayraktar, modern çalışma alanlarını barındıran, finans sektörünün kalbini oluşturan ve günün 24 saati canlı yaşam alanlarının bulunduğu yeni bir kent simgesi oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi.

Merkezin proje konumu ve mimari yapısı, Anadolu yakasının simgesi olacak şekilde tasarlandı. Merkez Topkapı Sarayı’nın etrafında oluşturulan yeşil banttan esinlenerek, İstanbul’un siluetinden kopmadan şehirden ayrıldı. Ayrıca Topkapı Sarayı’ndaki surlar gibi merkezin etrafındaki podyum hattı üzerinde devam eden yollar tasarlanarak, alan tek bir bütün haline getirildi. Farklı işlevler için kullanılabilecek avlular oluşturuldu. Tüm ortak alanlarda, İstanbul’un tarihi dokusunda yer alan ve geleneksel mimarinin imgelerini oluşturan çeşmeler ve kapılar kullanıldı.

New York’tan daha büyük olacak

New York, Londra ve Dubai’deki finans merkezlerinden daha büyük bir alanı kapsayacak olan İFM, Anadolu yakasında Ataşehir ile Ümraniye’nin kesiştiği noktada E5 ve TEM’den yararlanabilecek şekilde inşa edilecek. Finans merkezi iki metro hattıyla da şehre bağlanacak. Merkez, 5 bodrum kattan oluşacak podyum bloğu üzerine inşa ediliyor. Araç trafiği podyum içerisinde sağlanacak.

Başbakan’dan tam not aldı

Proje tamamlandığında, BBDK, Halkbank, Vakıfbank, BBDK, SPK finans merkezine taşınacak. Özel bankalar ve finans kuruluşları için de alanlar oluşturulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Finans Merkezi’ne ilişkin geçenBakanlar Kurulu toplantısında bir sunum yaptı. Projenin maketi Bakanlar Kurulu toplantısında bakanlar ve Erdoğan’dan tam not aldı.

Radikal