‘En değerli şirket’ belli oldu

Şirketler
Borsa İstanbul’un (BİST) en büyük 20 şirketinin piyasa değeri, 2016’nın ilk yarısında yaklaşık 30 milyar lira daha arttı. Borsa İstanbul verilerinden derlediği bilgilere göre, 31 Aralık 20...
EMOJİLE

Borsa İstanbul’un (BİST) en büyük 20 şirketinin piyasa değeri, 2016’nın ilk yarısında yaklaşık 30 milyar lira daha arttı.

Borsa İstanbul verilerinden derlediği bilgilere göre, 31 Aralık 2015 sonu itibarıyla Borsa İstanbul’daki şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 555 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bu rakam 30 Haziran 2016 sonu itibarıyla da 40 milyar lira artarak 595 milyar liraya çıktı.

Öte yandan söz konusu artışa en büyük katkının piyasa değeri açısından ilk 20’de bulunan şirketlerden geldiği görüldü. Buna göre borsanın en büyük 20 şirketinin piyasa değeri ilk yarıda 29 milyar 417 milyon 817 bin 6 lira daha yükseldi.

Artık ‘en değerli’ Koç Holding

Geçen yılın sonu itibarıyla en büyük 20 şirketten 15’i ilk yarıda değerine değer kattı. Aynı dönemde 4 şirketin piyasa değerinde erime yaşanırken, 1 şirket listeye girdi, 1 şirket de listeden çıktı.

Piyasa değeri artanlar Garanti Bankası, Koç Holding, Akbank, Turkcell, Türk Telekom, Enka, Sabancı Holding, BİM, Yapı ve Kredi Bankası, Efes, Ereğli Demir Çelik, Ford, Emlak Konut, Vakıfbank ve Tofaş oldu.

İlk yarıda piyasa değeri 6 milyar 120 milyon lira daha artan Akbank değer artışında zirvenin sahibi olurken, hemen ardından yaklaşık 5,5 milyar lira ile Koç Holding, 3,6 milyar lira ile Ereğli Demir Çelik, 3 milyar lira ile de Yapı ve Kredi Bankası geldi.

Piyasa değeri azalanlar ise İş Bankası, TÜPRAŞ, Finansbank ve Halk Bankası oldu.

Geçen yılın sonunda yapılan listede yer alan THY ilk yarının sonunda çıkarken, yerine Arçelik girdi. Uzun dönem ‘en değerli’ olan Garanti Bankası ise bu dönemde koltuğunu Koç Holdinge kaptırdı.

Borsa İstanbul’un 2016 haziran sonu itibarıyla en değerli 20 şirketinin 7’sini bankalar oluşturdu.