Zeybekçi: İhracattaki artışı sürmeli

Reel Sektör
Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ortaklaşa düzenlenen Sektör Değerlendirme 1. Toplantısı’nda konuşan Zeybekci, Türkiye’nin bugüne kadar ih...
EMOJİLE

Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ortaklaşa düzenlenen Sektör Değerlendirme 1. Toplantısı’nda konuşan Zeybekci, Türkiye’nin bugüne kadar ihracat artışında dünyada en fazla artış sağlayan ilk 3 ülkeden biri olduğunu kaydetti.

Türkiye’de bir çok sektörün ve bir çok kentin inanılmaz başarılar sağladığını, bazı kentlerin 10-12 katına kadar ihracat artışı gerçekleştirdiğini anlatan Zeybekci, Türkiye’nin 2023 ihracat hedefini ihracatçılardan aldıkları rakamlarla mütevazi bir şekilde oluşturduklarını ifade etti.

Ekonominin tek başına bir bakanlığın işi olmadığını, topyekün, ülkenin tamamını ilgilendiren bir durum olduğunu belirten Zeybekci, 2014 ihracat hedefini hatırlatarak, “Son 4-5 yılda gördük ki bir rakamın etrafında fazla oyalanmaya, bir bölgede fazla durmaya başladık. Biz bu oyalanmamızı bir tehlike olarak görmüyoruz ama bir değerlendirmemiz gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Son 12 yılda 36 milyar dolardan 152 milyar dolara gelinen süreçte, yılda ortalama yüzde 15 civarında bir ihracat artışı sağlandığına dikkati çeken Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti:

“Önümüzdeki dönemde de buna yakın bir performansla devam etmemiz gerekiyor. Bugüne kadarki ürün, pazar, hammadde ve enerji bileşenlerimizle bunu yapabildik. Ama hissettiğimiz kadarıyla, ben sizlerin de duygu ve düşüncelerini gayet iyi biliyorum, biraz tedirginiz. Bu 500 milyar dolarlık hedefle ilgili hafif tedirginliklerimiz var. Onun için bizim yeniden gerek hammadde, gerek enerji, gerek pazarlar, gerek tüketim alışkanlıkları, gerekse dağıtım ağları anlamında da yeniden değerlendirmek gibi çalışma yapmamız gerektiğine inanıyorum. Onun için bugün buradayım. Bugün herşeyi açık konuşacağız, herşeyi açık olarak dokümanları kayıtlara geçireceğiz, aldığımız ödevleri bakanlıklar olarak çalışacağız.”

Toplantıda TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de sektörlerin ihracatla ilgili sorunlarını dinleyeceklerini söyledi.