Türkiye’nin istihdam şampiyonu Kocaeli

Reel Sektör
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz Meslek ve Sanat Eğitim Kursları’ndan (KO-MEK) sertifika alanlar açılan iş kollarında rahatlıkla iş sahibi oldu. Önceki yıla göre istihdam endeksi...
EMOJİLE

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz Meslek ve Sanat Eğitim Kursları’ndan (KO-MEK) sertifika alanlar açılan iş kollarında rahatlıkla iş sahibi oldu. Önceki yıla göre istihdam endeksini yüzde 8,5 arttıran Kocaeli, 2 bin 246 iş ilanıyla Marmara’da ilk sırada yer aldı. Bu iş kolları arasında kaynakçılık başı çekiyor.

NE FAZLA İSTİHDAM SAĞLAYAN KENT

İstihdam verilerine göre; Türkiye’de en fazla istihdam sağlayan kent, Kocaeli oldu. Buna göre; tüm Türkiye’de 2012 yılı sonu itibariyle yaklaşık 500 bin kişiye yeni iş fırsatı doğdu. İnternet ortamlı insan kaynakları platformu kariyer.net aralık ayı itibariyle yaptığı yılsonu projeksiyonuyla 2012’de istihdamını en çok arttıran illerin haritasını çıkardı.

21 BİN 738 KİŞİ YENİ İŞ FIRSATI YAKALADI

2012’de yayınlanan yeni iş ilanları sayılarında 2011’e kıyasla yüzde 8.5 oranında artış görüldü. 2012 sonu itibariyle toplam yeni iş ilanları sayısı 160 bini aşarken, yaklaşık 500 bin kişiye yeni iş fırsatı doğdu. Bu rakamlar 2011’de 148 bin ile toplam 450 bin kişi için iş fırsatına işaret etmiş oldu. 2012’de Kocaeli’nde toplam 7 bin 246 yeni iş ilanı yayınlandı. Bir önceki yıla göre yeni iş ilanı sayılarının ortalama yüzde 100 arttığı Kocaeli’nde yaklaşık 21 bin 738 kişi yeni iş fırsatı yakaladı.

ALTIN BİLEZİK KOMEK

Büyükşehir Belediyesi de Türkiye’nin istihdam yelpazesine Kocaeli Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları (KOMEK) ile destek oluyor. Büyükşehir, KOMEK ile 41 kurs merkezinde 135 farklı branşta vatandaşlara meslek edindiriyor. Kocaeli’nin her ilçesinde kurs merkezi bulunan ve genç yaşlı ayırt etmeksizin herkese ücretsiz mesleki eğitim hizmeti veren KO-MEK’te, 9. eğitim döneminde başvuran 45 bin kişiden 17 bini eğitim görüyor. KO-MEK kurulduğu günden bu yana 250 bin kişiye eğitim verdi.

KAYNAKÇI AÇIĞINI KAPATIYOR

Türkiye’de ve Kocaeli’nde özellikle kaynakçılık kolunda işçi bulmak oldukça zor. Büyükşehir bu önemli açığı da açtığı gazaltı kaynakçılığı kursuyla kapatıyor. Hem işveren için hem de işsizler için umut ışığı oluyor. Kaynak tekniği uygulamalarında işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından en büyük görev gazaltı kaynakçısına düşüyor. Bu sebeple de bu dalda eğitim büyük önem taşıyor. 2008 yılından bu yana 366 kişi gazaltı kaynakçılık sertifikası alarak iş sahibi oldu.

İŞKUR-KOMEK OMUZ OMUZA

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İŞKUR ile de her daim işbirliği içerisinde. 2012-2013 yeni eğitim döneminde de İŞKUR işbirliği ile faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. İŞKUR ve KO-MEK’in işsizlere yönelik açtığı kurslar, vatandaşlara mesleki anlamda yarar sağlıyor. Bu yıl da İŞKUR- KO-MEK kurslarında, Bilgisayar İşletmenliği, Ön Muhasebe, Bilgisayar Bakım Onarım, Bilgisayar Destekli Çizim (AUTOCAD), 0-3 Yaş Aile Eğitimi ve 3-6 Yaş Aile Eğitimi, Ev ve Kurum Temizliği, Düz Dikiş Makineci branşlarında eğitimler veriliyor.

MESLEKİ EĞİTİMLER VERİLİYOR

İŞKUR-KOMEK kursiyerlerine, kurs süresince Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz ulaşım sağlamaları için Kent Kart veriliyor. Kursiyerlere ayrıca kurs günleri için İŞKUR tarafından günlük 20 TL cep harçlığı ödeniyor. Herhangi bir sağlık sigortasından yararlanmayan kursiyerlere İŞKUR tarafından sağlık sigortası yapılıyor. KO-MEK kurslarına katılmak isteyen vatandaşlar, İŞKUR’a kaydını yaptırarak sırası geldiğinde eğitimlerden yararlanabiliyor.

GEÇİCİ İSTİHDAMLA 1400 KİŞİ

Büyükşehir geçici istihdam noktasında İŞKUR ile ortak çalışmalar yürütüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İŞKUR arasında imzalanan Toplum Yararına Çalışma Programı Protokolü kapsamında da geçici istihdam sağlanıyor. Büyükşehir Belediyesi, 6 aylığına çalışan bu kişilerin ücretsiz ulaşım, yemek ve iş elbisesi ihtiyaçlarını karşılıyor. İşçilere ücret ve sigorta ödemeleri devlet tarafından yapılıyor. 2009 yılında başlatılan hizmetten şimdiye kadar bin 400 kişi yararlandı.

Haberler.com