TANAP’ın transfer kapasitesi artırılacak

Reel Sektör
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Başkan Yardımcısı Hoşbaht Yusifzade, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) transfer kapasitesinin yıllık 18 milyar metreküp olacağını, bu rakamın 20...
EMOJİLE

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Başkan Yardımcısı Hoşbaht Yusifzade, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) transfer kapasitesinin yıllık 18 milyar metreküp olacağını, bu rakamın 2023’te 23, 2026’da ise 31 milyar metreküpe ulaşacağını belirtti.

Yusifzade, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Caspian Enerji Forumu’nda yaptığı konuşmada, Azerbaycan’ın petrol ve doğalgaz rezervleri, enerji alanında gerçekleştirilen uluslararası projeler, yapılması öngörülen petrol ve doğalgaz hatları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Hazar Denizinde 1999 yılında bulunan Şahdeniz yatağının Azerbaycan için dönüm noktası olduğunu vurgulayan Yusifzade, bu yatağın 1,2 trilyon metreküp doğalgaz ve 240 milyon ton kondensat rezervini barındırdığını vurguladı.

Bu yataktan beklenilenden de fazla doğalgaz üretildiğini söyleyen SOCAR yetkilisi, 2013 yılında yıllık 9 milyar metreküp doğalgaz üretim öngörüsüne karşın 9,8 milyar metreküp üretim yapıldığını kaydetti.

Şahdeniz yatağında ilk günden itibaren toplam 13,1 milyon ton kondensat ve 50 milyar metreküp doğalgaz üretildiği bilgisini veren Yusifzade, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Hattı ile Nisan 2014 tarihine kadar Gürcistan’a 3,8 milyar metreküp, Türkiye’ye ise 27 milyar metreküp doğalgaz gönderildiğini belirtti.

Şahdeniz yatağının ikinci aşamasından çıkarılacak doğalgazın Avrupa’ya taşınması için Trans Adriyatik Boru hattının (TAP) seçildiğini ve bununla ilgili nihai yatırım kararının alındığını hatırlatan Yusifzade, bu projenin diğer bir bölümü olan ve Türkiye ile ortaklaşa yaptıkları TANAP projesinin 2018 yılının ortalarında sonuçlanacağını ve ilk doğalgazın gönderileceğini ifade etti.

TANAP’ın doğalgaz transfer potansiyelinin yıllık 18 milyar metreküp olacağını dile getiren Yusifzade, “Bu rakam daha sonra artacak. TANAP’ın transfer gücü 2023’te 23, 2026’da ise 31 milyar metreküpe çıkarılacak. İlk olarak ise 10 milyar metreküp doğalgaz Avrupa’ya, 6 milyar metreküp Türkiye’ye gönderilecek” dedi.

– “Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı ile 242 milyon ton petrol taşındı”

Azerbaycan’ın bugüne kadar ürettiği petrol ve doğalgaz miktarıyla ilgili detayları da paylaşan Yusifzade, üretimin büyük kısmının Azeri-Çırak-Güneşli ve Şahdeniz yataklarından yapıldığına işaret etti.

Günümüzde Azeri-Çırak-Güneşli havzasındaki 77 kuyudan aylık ortalama 2,8 milyon ton petrol ve 1,1 milyar metreküp doğalgaz üretildiğini bildiren Yusifzade, havzadan bugüne kadar 331 milyon ton petrol ve 94 milyar metrükep doğalgaz çıkarıldığını anlattı.

Azerbaycan petrolünün taşınmasında en büyük rolü Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı’nın üstelendiğini vurgulayan Yusifzade, bu hattın yıllık transfer kapasitesinin 50 milyon ton olduğunu fakat gelecekte bu rakamın 60 milyon tona çıkarılabileceğini söyledi.

Azerbaycan’ın bugüne kadar dünya pazarlarına 342 milyon ton petrol sunduğunun altını çizen Yusifzade, “BTC ile 242 milyon ton petrol taşındı. Bakü-Süpsa ile taşınan petrol miktarı 67, Bakü-Novorossiyisk hattı ile taşınan petrol ise 11 milyon tondur. 20 milyon ton da demiryolu hattı ile taşındı” diye konuştu.