Sadece Denizli’de Bulunan Maden!

Reel Sektör
Perşembe Türkiye’de sadece Denizli’de bulunan huntit-hidromanyezit yataklarından sağlanan minerallerin çeşitli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen bir dizi ”UltraCarb” ürün...
EMOJİLE

Perşembe Türkiye’de sadece Denizli’de bulunan huntit-hidromanyezit yataklarından sağlanan minerallerin çeşitli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen bir dizi ”UltraCarb” ürünü imal eden Likya Minelco Madencilik’in, Türkiye’de ve İngiltere’de işlenen ürününün 16 ülkeye ihraç edildiği bildirildi.

Dünyada Yunanistan dışında sadece Türkiye’de bulunan huntit-hidromanyezit madeninin, Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Yolçatı köyü çevresinde geniş bir yatağa sahip olduğunu belirten Likya Minelco Madencilik İşletme Müdürü Turan Şahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madenin işlendikten sonra kablo sanayisinde, kauçuk, plastik, yüzey kaplama ve macun gibi birçok ürünlerde kullanıldığını kaydetti.

1985 yılında kendi imkanlarıyla manyezit maden işletmesi çalıştırırken bulduğu numuneyi incelenmesi için Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’ne gönderdiğini anlatan Turan Şahan, madenin incelenmesinin 2 yıl sürdüğünü kaydetti.

Araştırmaların ardından huntit-hidromanyezit madeninin Türkiye’de ilk olarak ortaya çıktığını vurgulayan Şahan, yabancıların Yunanistan’da da aynı madeni keşfettiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

”Likya Madencilik 1995 yılında huntit-hidromanyezit madeni üretimine yönelik olarak kurulmuştur. 2004 yılı sonunda, Likya Madencilik hisselerinin yüzde 50’si Minelco AB tarafından satın alınarak, şirketin adı Likya Minelco Madencilik olarak değiştirilmiştir. İşletmemiz 2005 yılından beri çalışmaktadır. Yıllık istek olduğunda 200 bin ton hammadde çıkarabilecek kapasitedeyiz. Şu anda yılda 25 bin ton hammadde çıkarıyoruz. Çıkarılan 25 bin tonluk bölümünün 10 bin tonunu İzmir’deki işleme tesislerimizde, diğer 15 bin tonunuysa İngiltere’de işletiyoruz. Huntit-hidromanyezit madenini işlendikten sonra dünya genelinde 16 ülkeye ihraç ediyoruz. Bu ülkelerin başında Kuzey Kore, Japonya, Çin ve Asya ülkeleri geliyor.”

Madenin kullanıldığı alanlar hakkında bilgi veren Şahan, ”Ürünümüz, kauçuk, plastik, yüzey kaplama ve macunlar dahil olmak üzere birçok uygulamayı iyileştirmek için tek başına veya birlikte kullanılabilen farklı materyallerin sağladığı özellikleri kendi bünyesinde birleştiriyor. Alev geciktirici özellikleri sayesinde de plastik ve kauçuk sanayisinde yaygın olarak kullanılan çoğu alev geciktiriciye değerli bir alternatif oluşturuyor. Ayrışma endotermik bir olay olup ısıyı emiyor ve bu sayede alev ve yüzey sıcaklığını azaltıyor” diye konuştu.

Acıpayam’daki madenin Likya adlı Türk firmasının İngiliz ortağı olan Minelca ile beraber üretim yapıyor.

Yıllık 25 bin ton üründen, 15 bin tonu İngiltere’ye gönderilirken, 10 bin tonu ise İzmir’de işlendikten sonra ağırlıklı olarak dış ülkelere ihraç ediliyor.