Rekor kırıldı! Vatandaş neden dolar alıyor?

Reel Sektör
Türkiye ekonomisi son birkaç yıldır oldukça zor günler geçiriyor. Dolarkurundaki önlenemez yükseliş vatandaşı tedirgin ediyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında Rahip Brunson kriziyle birlikte 7.20 TL’yl...
EMOJİLE

Türkiye ekonomisi son birkaç yıldır oldukça zor günler geçiriyor. Dolarkurundaki önlenemez yükseliş vatandaşı tedirgin ediyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında Rahip Brunson kriziyle birlikte 7.20 TL’yle rekor seviyesini gören dolar kurundaki bu yükselişin önüne geçmek için ekonomistler yapısal reformların şart olduğunu söylüyor.

Dış güçlerin elinde koz olarak kullandığı dolar ekonomimizi bir hayli zora soktu. 31 Mart Yerel seçimleri gündeme iyice yerleşmişken hükümet seçimi kazanma uğruna kemer sıkma politikasından oldukça uzak hamleler gerçekşleştiriyor. Rakamlar gösteriyor ki mevcut politikalarla dolar kurundaki bu yükselişin önüne geçilemeyecek.

VATANDAŞ DOLAR TOPLUYOR

Vatandaşın Türk Lirası’na olan güvencinin gittikçe azaldığı Merkez Bankası’nın verileriyle ortaya koyuldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın verilerine göre, vatandaş son 5 aydır ellerindeki Türk Lirası’nı dövize geçiriyor. Yine Merkez Bankası verilerine göre Şubat ayının son haftasında şirketlerin ve vatandaşın bankalardaki toplam doviz birikimleri 171 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı.

Bankalardaki TL mevduatlarında dövize oranla ciddi bir artış yaşanmadı. Rakamlar gösteriyor ki vatandaş Türk Lirası’ndan daha çok dolar üzerinden birikimini gerçekleştirmeye çalışıyor.

DOLAR KURUNDAKİ ŞOKLAR VATANDAŞI TEDİRGİN EDİYOR

Özellikle geçtiğimiz yıl Ağustos ayından yaşanan dolar şokunun vatandaşı bir hayli tedirgin ettiğini söyleyen Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TÜSİAD Ekonomik Araştırmalar Forumu Direktörü Prof. Dr. Selva Demiralp açıklanan enflasyon verilerinin de vatandaşı tatmin etmediğini dolar kurunun yükseleceğini düşünen vatandaşın doviz birikimi yaptığını söyledi.

Ekonomi uzmanları vatandaşlar tarafından dövize olan bu ilginin artması ve yaklaşan seçimle birlikte oluşan belirsizlik havasının ekonomiye çok daha büyük sarsıntılar yaşatacağını belirtti. Dolar kurundaki bu önlenemez yükselişin günlük siyasi hamlelerle önüne geçilmeyeceğini de söyleyen ekonomistler yapısal reformların biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini savundular.

 

 

 

Kaynak: Milli Gazete