Özilhan: “Türkiye Çölde Vaha Gibi”

Reel Sektör
Eski TÜSİAD Başkanı, Anadolu Holding İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Avrupa’daki borç krizinin etkisinin 4-5 yıl daha hissedileceğini belirterek, ”Etraf yangın yeri ama Türkiye çölde v...
EMOJİLE

Eski TÜSİAD Başkanı, Anadolu Holding İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Avrupa’daki borç krizinin etkisinin 4-5 yıl daha hissedileceğini belirterek, ”Etraf yangın yeri ama Türkiye çölde vaha gibi, bundan hükümetin önemli ve doğru kararlar almasının etkisi büyük” dedi.
 
Özilhan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte katıldığı Türkmenistan seyahati dönüşünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Davos Zirvesindeki görüşmelerde Avrupa’daki borç krizinin etkisinin artarak devam ettiğinin hissedildiğini belirterek, söz konusu krizin önceki krizlerden farklı olarak 4-5 yıl daha etkisini sürdüreceğini söyledi.
 
Krizin çok kolay çözüm bulunabilecek nitelikte olmadığını, şimdiye kadar çözüm bulunamamasının bunu net bir biçimde gösterdiğini dile getiren Özilhan, şunları kaydetti:
 
”Krizin bu etkisine rağmen Türkiye siyasi istikrarı ve finans sisteminin sağlamlığıyla olumsuzluğu en az hisseden ülkelerin başında geliyor. Etraf yangın yeri ama Türkiye çölde vaha gibi, bundan hükümetin önemli ve doğru kararlar almasının etkisi büyük. Bu ciddiyetteki bir kriz muhakkak Türkiye’yi de etkiler. Zaten son çeyrekte ekonominin yavaşlatılması uygulamasını hissetmeye başladık. Bu olumsuzluklara karşın Türkiye’nin müteşebbis ruhu ve vatandaşın tüketim kabiliyeti gözönünde bulundurulduğunda bu yıl yüzde 4 civarında büyüyeceğini öngörüyorum. Tabi bu yüzde 4 bizi tatmin etmez. Ülkemiz en az yüzde 6 ve üstünde büyümeli ki işsizlik artmasın.”
 
Hükümetin önümüzdeki günlerde açıklayacağı yeni teşvik sisteminin ekonomiye hareketlilik getirmesini beklediğini ifade eden Özilhan, teşvikin amacına ulaşması ve cari açığın bir miktar kapatılmasıyla Türkiye’nin yine yüksek büyüme hızını yakalayacağını söyledi. 
 
”Avrupa Birleşik Devletleri kurulabilir”
 
Tuncay Özilhan, Avrupa’daki borç krizinin geleceğini AB’nin en güçlü halkası Almanya’nın atacağı atımların belirleyeceğini vurgulayarak, şu tespitlerde bulundu:
 
”Avrupa’daki parasal birlik çok sorunlu. Büyüklükleri ve talepleri farklı ekonomilerin hepsi aynı para birimini kullanıyor. Bu ister istemez farklı sonuçları da beraberinde getiriyor. Bu krizde bunun aslında bir göstergesi. Kriz iyi yönetilir de ciddi anlamda hem siyasi hem de ekonomik birlik sağlanırsa bu 50 yıl içinde Avrupa Birleşik Devletleri’nin kuruluşunu sağlayabilir. Yani Avrupa’nın önünde iki seçenek var. Birincisi krizin kötü yönetilmesiyle avro bölgesinin çökmesi, ikincisi ise krizin iyi yönetilmesiyle güçlü bir birliğin sağlanması.”

AA